5 το πρωί: Τα επόμενα βήματα του Ισραήλ – Το debate Ανδρουλάκη-Δούκα – Οι αλλαγές στο κληρονομικό δίκαιο

Κλιμακώνεται η εμπόλεμη σύρραξη στη Μέση Ανατολή, έναν χρόνο μετά την επίθεση της Χαμάς που κόστισε τη ζωή 1.200 Ισραηλινών, με το Τελ Αβίβ να δείχνουν ότι είναι έτοιμο να προχωρήσει σε χτυπήματα και από τη θάλασσα εναντίον του Λιβάνου.

1

Ένας χρόνος από την επίθεση της Χαμάς - Τα επόμενα βήματα του Ισραήλ

  • Η θλιβερή επέτειος: Ένας χρόνος συμπληρώθηκε από την επίθεση της Χαμάς και η κατάσταση στη Μέση Ανατολή μοιάζει να κρέμεται από μία κλωστή. Στη χώρα μας έγινε επιμνημόσυνη δέηση χθες το απόγευμα στη μνήμη των 1.200 θυμάτων της Χαμάς, στη συναγωγή Μπεθ Σαλώμ, στην Αθήνα. Παρευρέθηκαν από πλευράς κυβέρνησης ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως, ο υφυπουργός Εργασίας Κώστας Καραγκούνης.
  • Το μέτωπο του Ισραήλ: Την ίδια ώρα, με την εμπόλεμη σύρραξη να κλιμακώνεται, οι ισραηλινές δυνάμεις προχωρούν σε κινήσεις οι οποίες δείχνουν ότι είναι έτοιμες να προχωρήσουν σε χτυπήματα και από τη θάλασσα. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη διάρκεια της Δευτέρας ανακοίνωσαν ότι απαγορεύουν σε οποιονδήποτε να πηγαίνει στην ακτή ή να επιβιβάζεται σε βάρκες στον Λίβανο, από την πόλη της Σιδώνας και προς τα νότια. Αυτό σημαίνει ότι περίπου το ένα τρίτο των λιβανέζικων ακτών είναι εκτός ορίων.
  • Η επιδρομή της Χεζμπολάχ: Παράλληλα, η Χεζμπολάχ συνεχίζει τις επιθέσεις της εναντίον του Ισραήλ, έχοντας βάλει στο στόχαστρο τη Χάιφα. Με τουλάχιστον πέντε ανθρώπους να τραυματίζονται από τις ρουκέτες που εκτόξευσε κατά την τελευταία της επίθεση.
2

Υπό συζήτηση το debate Ανδρουλάκη - Δούκα λίγες μέρες πριν τον δεύτερο γύρο

  • To debate: Θετικοί στη διεξαγωγή debate εμφανίζονται οι δύο μονομάχοι της δεύτερης Κυριακής για την ηγεσία του ΠαΣοΚ. Ο Χάρης Δούκας επικοινώνησε το πρωί της Δευτέρας με την ΕΡΤ για το θέμα υπογραμμίζοντας ότι «είναι σημαντικό να κάνουμε ένα ζωντανό και παραγωγικό διάλογο για το μέλλον του ΠαΣοΚ και της χώρας».
  • Η στάση Ανδρουλάκη: Από την πλευρά του, ο Νίκος Ανδρουλάκης δήλωσε θετικός στο debate με τον Χάρη Δούκα λέγοντας: «Από τη δική μου πλευρά είμαι θετικός και ελπίζω να βρούμε ένα φορμάτ. Θα το συζητήσουμε αύριο». Έπειτα ανέφερε πως το ΠαΣοΚ θα πρέπει να προχωρήσει σε έναν καλύτερο επικοινωνιακό βηματισμό. «Πρέπει να βρούμε έναν καλύτερο επικοινωνιακό βηματισμό, γιατί έχουμε κάνει ένα πρόγραμμα εξαιρετικό για θέματα που απασχολούν την κοινωνία.
  • Η συνεδρίαση: Η Επιτροπής Δεοντολογίας, Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΔΕΚΑΠ) αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα το μεσημέρι με τη συμμετοχή εκπροσώπων των δύο υποψηφίων. Εκεί αναμένεται να αποφασιστούν οι όροι της πιθανής τηλεμαχίας.

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Οι αλλαγές του Υπ. Δικαιοσύνης για κληρονομιές και διαθήκες

  • Ολική μεταμόρφωση: Ογδόντα χρόνια μετά την θέσπιση της ισχύουσας νομοθεσίας, η κυβέρνηση επιχειρεί αλλαγές σε όλα όσα γνωρίζουμε για τον τρόπο που κληρονομεί μια περιουσία ο κάθε πολίτης, για τις διαθήκες και οτιδήποτε σχετίζεται με τον τρόπο που επιλέγει ο καθένας να αφήσει την περιουσία του.
  • Τι αλλάζει: Μεταξύ άλλων, αναγνωρίζεται για πρώτη φορά κληρονομικό δικαίωμα στους συντρόφους ζωής και περιορίζεται δραστικά σε τυπικές συζυγικές σχέσεις, αναγνωρίζονται για πρώτη φορά οι κληρονομικές συμβάσεις και καθιερώνεται η ψηφιακή διαθήκη με κατάργηση της ιδιόχειρης.
  • Σε διαβούλευση: Οι νέες ρυθμίσεις αναμένεται να κατατεθούν σε δημόσια διαβούλευση, καθώς το διακύβευμά τους είναι μεγάλο και αφορούν το σύνολο του πληθυσμού αλλά και χιλιάδες ομογενείς, ενώ θα υπάρξει και μεταβατική διάταξη προκειμένου να τακτοποιηθούν εκκρεμή κληρονομικά θέματα εν όψει της αλλαγής της νομοθεσίας.
4

Δεν έχουν τέλος τα περιστατικά βίας ανηλίκων

  • Έσπασαν τα δόντια 4χρονου: Ένα απίστευτο περιστατικό ενδοσχολικής βίας έλαβε χώρα την περασμένη βδομάδα στην Αττική, όταν 5χρονα επιτέθηκαν σε 4χρονο συμμαθητή τους με αυτισμό σπάζοντας του τα 4 μπροστινά δόντια. Ο μαθητής διαγνώστηκε με κάταγμα και η επούλωση των τραυμάτων του θα ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια, με τη μητέρα του να μην έχει ακόμα λάβει επίσημη απάντηση από το σχολείο για το τι ακριβώς συνέβη εκείνη την ημέρα.
  • Την ξυλοκόπησαν μέχρι λιποθυμίας: Τέσσερις ανήλικες συνελήφθησαν στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης, αφού ξυλοκόπησαν 13χρονη με την οποία είχαν δώσει «ραντεβού» μέσω social media. Μάλιστα, την απείλησαν και απέσπασαν χρηματικό ποσό από την τσάντα της. Η επίθεση φαίνεται να αποδίδεται σε λόγους ερωτικής αντιζηλίας.
  • Του επιτέθηκαν με ρόπαλα: Επίθεση από 10 εξωσχολικούς δέχθηκε ένας 17χρονος σε ΕΠΑΛ του Διονύσου, οι οποίοι άρχισαν να τον χτυπούν με ρόπαλα ενώ τον ψέκασαν στο πρόσωπο με σπρέι πιπεριού. Αστυνομία και ΕΚΑΒ έσπευσαν στο σημείο, με τους δράστες να εξαφανίζονται και να αναζητούνται.
5

Κατατέθηκε το προσχέδιο του Προϋπολογισμού

  • «Χαμήλωσαν» οι προσδοκίες: Με το βλέμμα στραμμένο στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κατέθεσε το προσχέδιο για τον προϋπολογισμό του 2025. Αξίζει να σημειωθεί ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης υιοθέτησε τις προβλέψεις της Κομισιόν για τον ρυθμό ανάπτυξης για φέτος και του χρόνου. Ως εκ τούτου, στο προσχέδιο θα προβλέπεται ανάπτυξη 2,2% φέτος ( αντί για 2,5%) και 2,3% το 2025 (αντί για 2,6%), κάτι που δείχνει πως «χαμήλωσαν» οι προσδοκίες.
  • Οι στόχοι για πλεόνασμα και χρέος: Παράλληλα, ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα τίθεται στο 2,5% του χρόνου από 2,4% φέτος. Επίσης, προβλέπεται το χρέος της γενικής κυβέρνησης να μειωθεί από 153,7% του ΑΕΠ το 2024 σε 149,1% του ΑΕΠ το 2025 και το δημοσιονομικό έλλειμμα από 1% σε 0,6%, αντίστοιχα. Οι πρωτογενείς δαπάνες δεν αναμένεται να ξεπεράσουν το 2,6% για το 2024 και 3,7 % για το 2025.
  • Εισοδηματικές ενισχύσεις και οι φοροελαφρύνσεις: Το προσχέδιο του προϋπολογισμού ενσωματώνει τις έκτακτες εισοδηματικές ενισχύσεις που θα λάβουν πριν τα Χριστούγεννα περίπου 2 εκατ. νοικοκυριά καθώς και τις αυξήσεις στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και τις μειώσεις φόρων που θα ενεργοποιηθούν το 2025. Επιπρόσθετα συμπεριλαμβάνονται και οι φοροελαφρύνσεις τις οποίες έχει προαναγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.