Οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ-Κάσαμ, η ένοπλη πτέρυγα του ισλαμιστικού παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς, ανέλαβαν σήμερα το πρωί την ευθύνη για τις ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τη λωρίδα της Γάζας εναντίον του νότιου Ισραήλ, την ώρα που η χώρα άρχιζε μια ημέρα εκδηλώσεων για την πρώτη επέτειο της 7ης Οκτωβρίου.

«Στοχεύσαμε [ένα κιμπούτς και μια στρατιωτική βάση καθώς και μια συγκέντρωση ισραηλινών στρατιωτών] με αριθμό ρουκετών», αναφέρεται σε ανακοίνωση των Ταξιαρχιών αλ-Κάσαμ. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι αναχαίτισε τρία βλήματα προερχόμενα από τη λωρίδα της Γάζας, ενώ ένα τέταρτο «έπεσε σε ακατοίκητη ζώνη».

Διαβεβαιώσεις Νετανιάχου για την τελική νίκη

Υπόσχεση νίκης επί των «εχθρών της χώρας» έδωσε ο Μπένζαμιν Νετανιάχου, καθώς το Ισραήλ τιμά τη μνήμη των θυμάτων της επίθεσης που εξαπέλυσε πριν από έναν ακριβώς χρόνο η Χαμάς, πυροδοτώντας τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός μία εβδομάδα αφότου ο στρατός ξεκίνησε χερσαίες επιχειρήσεις εναντίον της Χεζμπολάχ στον Λίβανο επισκέφτηκε στρατιώτες που σταθμεύουν στο βόρειο Ισραήλ και τους διαβεβαίωσε ότι «μαζί θα πολεμήσουμε και μαζί θα νικήσουμε».

«Πριν από έναν χρόνο, δεχθήκαμε ένα τρομακτικό πλήγμα», δήλωσε αναφερόμενος στην επίθεση της Χαμάς. Επισημαίνοντας ότι πολλά άλλαξαν στους δώδεκα μήνες που ακολούθησαν, ο Νετανιάχου είπε στους στρατιώτες: «Όλος ο κόσμος είναι έκπληκτος από τα πλήγματα που καταφέρνετε στους εχθρούς μας».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αναμένεται να απευθύνει τη Δευτέρα διάγγελμα προς το έθνος για την επέτειο της επίθεσης που εξαπέλυσε η Χαμάς και αποτέλεσε το έναυσμα του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

Συνομιλία Υπουργών Άμυνας Ισραήλ και ΗΠΑ

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν, συνομίλησε χθες, Κυριακή 6 Οκτωβρίου, τηλεφωνικά με τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, ανακοίνωσε το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν τις αποσταθεροποιητικές ενέργειες του Ιράν στη Μέση Ανατολή. Παράλληλα, συνομίλησαν και για την τρέχουσα κατάσταση στο Λίβανο και στη Μέση Ανατολή.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας διαβεβαίωσε για την υποστήριξη των ΗΠΑ, αλλά και για το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα.

Οι δύο υπουργοί επανέλαβαν την κοινή δέσμευσή τους για την άσκηση αποτροπής κατά του Ιράν. Αλλά στράφηκαν και κατά των υποστηρικτών του στην μεσανατολική περιοχή, ώστε αυτοί να μην εκμεταλλευτούν την κατάσταση, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πενταγώνου.