Επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των 1.200 θυμάτων της Χαμάς πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στη συναγωγή στην Αθήνα, ακριβώς ένα χρόνο μετά την επιδρομή της παλαιστινιακής οργάνωσης στο νότιο Ισραήλ.

Στην τελετή, που διοργανώθηκε από το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος, την Ισραηλιτική Κοινότητα Αθήνας και την πρεσβεία του Ισραήλ στην Ελλάδα, παρευρέθηκαν από πλευράς κυβέρνησης ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως, ο υφυπουργός Εργασίας Κώστας Καραγκούνης και ο πρώην υπουργός Θάνος Πλεύρης ενώ παρών ήταν και ο πρώην δήμαρχος της Αθήνας Γιώργος Καμίνης.

Ένας χρόνος πέρασε από την πιο σκοτεινή μέρα στην ιστορία του Ισραήλ”, είπε στην ομιλία του ισραηλινός πρέσβης στην Αθήνα Νόαμ Κατζ, τονίζοντας ότι “το Ισραήλ θα απαντήσει στο Ιράν σε τόπο και χρόνο που θα επιλέξει”. Ζήτησε από τον “ελεύθερο κόσμο” να αναλάβει δράση κατά των εξτρεμιστών αλλά και από τους Ισραηλινούς “να κοιτάξουν βαθιά μέσα στην ψυχή τους” για να μην επαναληφθούν τα λάθη που οδήγησαν στην 7η Οκτωβρίου.

Η έκκληση για την απελευθέρωση των ομήρων

“Ο κόσμος φαίνεται ότι έχει επιλέξει να ξεχάσει την μέρα αυτή”, είπε ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας, Δαυίδ Σαλτιέλ. “Η τρομοκρατία επιτέθηκε στη Δύση. Ποιο κράτος θα άφηνε αναπάντητη μια τέτοια επίθεση; Και όμως, λίγες μέρες μετά, ο κόσμος κατέβηκε στους δρόμους και στα πανεπιστήμια και οι Εβραίοι μπήκαν πάλι στο στόχαστρο”.

Έκανε έκκληση για την απελευθέρωση των 101 ομήρων που παραμένουν στα χέρια της Χαμάς και για τον τερματισμό του πολέμου. Ο κ. Σαλτιέλ ήταν ο μόνος που αναφέρθηκε στην “ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα”.

Στην τελετή μίλησαν επίσης δύο επιζώντες του φεστιβάλ Nova, που δέχτηκε πρώτο την επίθεση της Χαμάς αφού εκτυλισσόταν μόλις τέσσερα χιλιόμετρα από τη Λωρίδα της Γάζας. Ακολούθησε ψαλμός από τον ραββίνο και άναμα κεριών στη μνήμη των αθώων νεκρών.