Μέση Ανατολή: Η κίνηση που δείχνει τα επόμενα βήματα του Ισραήλ – Τι στοχεύει να κάνει

Σε νέα φάση φαίνεται ότι περνούν οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στο Λίβανο, οι οποίες πλέον θα φτάνουν μέχρι τη θάλασσα - Την ίδια ώρα τα εκατέρωθεν χτυπήματα συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό.

Ένας χρόνος συμπληρώθηκε από την επίθεση της Χαμάς και η κατάσταση στη Μέση Ανατολή μοιάζει να κρέμεται από μία κλωστή. Τα διαδοχικά χτυπήματα του Ισραήλ και η απάντηση που ετοιμάζει στο Ιράν μοιάζουν να έχουν δημιουργήσει μια κατάσταση που είναι δύσκολο να εξομαλυνθεί.

Παρά τις προσπάθειες που γίνονται για να αποφευχθεί μια γενικευμένη σύγκρουση στην περιοχή τα πάντα κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Κατά τη διάρκεια της Δευτέρας ένας βαλλιστικός πύραυλος που εκτοξεύτηκε από την Υεμένη προς το κεντρικό Ισραήλ αναχαιτίστηκε επιτυχώς από την ισραηλινή αεράμυνα. Μάλιστα, αργά το βράδυ της Δευτέρας την ευθύνη για τη συγκεκριμένη επίθεση ανάλαβαν οι Χούθι.

Η Χεζμπολάχ εκτόξευσε περισσότερους από 135 πυραύλους, ενώ από την πλευρά του το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι χτύπησε περισσότερους από εκατό στόχους στον νότιο Λίβανο.

Δημιουργεί μέτωπο μέχρι τη θάλασσα

Την ίδια ώρα οι ισραηλινές δυνάμεις προχωρούν σε κινήσεις οι οποίες δείχνουν ότι είναι έτοιμες να προχωρήσουν σε χτυπήματα και από τη θάλασσα. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη διάρκεια της Δευτέρας ανακοίνωσαν ότι απαγορεύουν σε οποιονδήποτε να πηγαίνει στην ακτή ή να επιβιβάζεται σε βάρκες στον Λίβανο, από την πόλη της Σιδώνας και προς τα νότια. Αυτό σημαίνει ότι περίπου το ένα τρίτο των λιβανέζικων ακτών είναι εκτός ορίων.

Ο χάρτης που δείχνει το σχέδιο των IDF δείχνει ότι θέλουν να δημιουργήσουν μια τεράστια ζώνη μέσα στο έδαφος του Λιβάνου το οποίο θα φτάνει πλέον μέχρι και την θάλασσα.

Ποιος είναι ο λόγος που θέλουν να το κάνουν αυτό; Σύμφωνα με αναλυτές θέλουν να δημιουργήσουν μια ζώνη ασφαλείας που θα δυσκολέψει τη Χεζμπολάχ να προχωρά σε χτυπήματα στο Βόρειο Ισραήλ. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι η συγκεκριμένη κίνηση γίνεται για να προστατευτεί ακόμα περισσότερο η Χάιφα, η οποία έχει αποτελέσει στόχο της οργάνωσης του Λιβάνου.

Γιατί επιλέγει τη Χάιφα η Χεζμπολάχ

  • Η στρατηγική του θέση: Το λιμάνι της Χάιφα είναι ένα από τα πιο σημαντικά που διαθέτει το Ισραήλ και ένα ενδεχόμενο χτύπημα σε αυτό θα προκαλούσε μεγάλα προβλήματα.
  • Οι πιθανοί στόχοι: Το ερώτημα είναι τι θέλουν να χτυπήσουν στην Χάιφα. Οι στόχοι είναι πολλοί. Πέρα από το λιμάνι υπάρχουν τα πετροχημικά εργοστάσια και τα διυλιστήρια. Αν μην τι άλλο ένα χτύπημα εκεί θα προκαλούσε μεγάλη ζημιά.
  • Πιο εύκολο να χτυπηθεί: Γιατί όμως να επιλέγει να χτυπήσει τη Χάιφα η Χεζμπολάχ; Πέρα από τον στρατηγικό της ρόλο η συγκεκριμένη πόλη είναι αρκετά κοντά στον Λίβανο οπότε θεωρείται πιο εύκολο να γίνει εκεί η επίθεση.

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι οι επιχειρήσεις του Ισραήλ είναι περιορισμένης έκτασης

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν ότι οι χερσαίες επιχειρήσεις του Ισραήλ στον Λίβανο εξακολουθούν να είναι περιορισμένης έκτασης, ανέφερε σήμερα ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ανήμερα της πρώτης επετείου από την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, οι ισραηλινές δυνάμεις εμφανίζονται έτοιμες να επεκτείνουν τις χερσαίες επιχειρήσεις τους στον νότιο Λίβανο.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Μίλερ είπε στους δημοσιογράφους ότι η Ουάσινγκτον αναμένει ότι το Ισραήλ θα πλήξει την οργάνωση Χεζμπολάχ κατά τρόπο που θα συνάδει με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και θα ελαχιστοποιεί τις απώλειες αμάχων.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.