Το ολλανδικό και το παγκόσμιο ποδόσφαιρο θρηνούν την τεράστια απώλεια του Γιόχαν Νέσκενς (Johan Neeskens) σε ηλικία 73 ετών.

Ο παλαίμαχος πολυτάλαντος μέσος των «οράνιε» κι εκ των εκφραστών του total football στα 70s έφυγε από τη ζωή ενόσω βρισκόταν στην Αλγερία εκπροσωπώντας την ολλανδική ομοσπονδία. Όπως ενημέρωσε η KNVB, ο Νέσκενς ένιωσε έντονη αδιαθεσία πριν από δύο ημέρες, αλλά παρά τη φροντίδα των γιατρών κατέληξε.

«Τα λόγια δεν καταφέρνουν να αποτυπώσουν την ξαφνική αυτή απώλεια. Οι σκέψεις μας είναι με τη σύζυγό του Μάρλις, τα παιδιά, την οικογένεια και τους φίλους του. Ο κόσμος δεν αποχαιρετά μόνο έναν ταλαντούχο αθλητή, αλλά πάνω απ’ όλα έναν συμπονετικό, καθοδηγητικό και υπέροχο άνθρωπο» αναφέρθηκε στη συλλυπητήρια ανακοίνωση.

Ποιος ήταν ο Γιόχαν Νέσκενς

Πληθωρικός κεντρικός μέσος, με υψηλή τεχνική κατάρτιση, γερά πνευμόνια, εξαιρετικές τοποθετήσεις κι έφεση στο γκολ χάρη στο δυνατό σουτ του, ο Νέσκενς ήταν 49 φορές διεθνής με την εκθαμβωτική εθνική Ολλανδίας παίζοντας σε δύο χαμένους τελικούς Παγκοσμίων Κυπέλλων (1974, 1978).

Αρχικά αγωνιζόταν ως αμυντικός, αλλά σταδιακά προωθήθηκε στον άξονα και διέπρεψε χτίζοντας πολύ γρήγορα μια φημισμένη καριέρα.

Γνωστός στο ευρύ κοινό έγινε από την τετραετή παρουσία του στον κραταιό Άγιαξ προτού για άλλα πέντε χρόνια (1974-79) αγωνιστεί με επιτυχία και στην Μπαρτσελόνα, όντας από τα αγαπημένα παιδιά του θρύλου των πάγκων Ρίνους Μίχελς.

Ένας πολύ σύγχρονος box to box χαφ, πήρε το προσωνύμιο «ο Γιόχαν ο δεύτερος» αποτελώντας σταθερά το alter ego του Κρόιφ, προτού φύγει για τις ΗΠΑ και ολοκληρώσει επί της ουσίας την επαγγελματική καριέρα του στη Χρόνινχεν.

Ο Νέσκενς ακολούθησε πορεία προπονητή ως βοηθός του Γκους Χίντινκ (εθνική Ολλανδίας, εθνική Αυστραλίας) και του Φρανκ Ράικαρντ (εθνική Ολλανδίας, Μπαρτσελόνα, Γαλατάσαραϊ). Ανέλαβε επίσης ως πρώτος τη Ναϊμέχεν και τη νοτιοαφρικανική Μαμελόντι Σαντάουνς, κερδίζοντας τους πάντες με τον χαρακτήρα του.