Η κάσκα που χρησιμοποιούν οι πιλότοι του F-35 είναι γνωστή ως Helmet Mounted Display System (HMDS), και αποτελεί μία από τις πιο προηγμένες τεχνολογίες στον τομέα των στρατιωτικών αεροπορικών συστημάτων. Εντυπωσίασε τους Έλληνες πιλότους στην διεθνή άσκηση που διεξάγεται στην Ανδραβίδα που σε λίγα χρόνια θα κληθούν να την χρησιμοποιήσουν. Αλλά ποια είναι τα χαρακτηριστικά αυτής της κάσκας που στοιχίζει 400.000 δολάρια;

Οθόνη Επικεφαλής: Η κάσκα είναι εξοπλισμένη με μια οθόνη που προβάλλει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, όπως τα δεδομένα πτήσης, στόχους, εχθρικές θέσεις και την κατάσταση των όπλων, απευθείας στο οπτικό πεδίο του πιλότου. Αυτό σημαίνει ότι ο πιλότος δε χρειάζεται να κοιτάζει προς τα κάτω σε οθόνες εντός του αεροσκάφους.

Σύστημα Αίσθησης Χώρου: Ένα από τα πιο εντυπωσιακά χαρακτηριστικά της κάσκας είναι το 360° πεδίο όρασης που παρέχει στον πιλότο. Χρησιμοποιώντας εξωτερικές κάμερες τοποθετημένες στο αεροσκάφος, η κάσκα επιτρέπει στον πιλότο να «βλέπει» μέσα από το αεροσκάφος, ακόμα και προς τα κάτω, σαν να είναι διαφανές.

Σύστημα Στόχευσης με Κίνηση Κεφαλής: Όταν ο πιλότος κοιτάει έναν στόχο, το σύστημα στοχεύει αυτόματα, επιτρέποντας στον πιλότο να εκτελεί ταχύτερα και ακριβέστερα βολές όπλων. Η κάσκα επίσης παρακολουθεί την κατεύθυνση του κεφαλιού του πιλότου και προσαρμόζει ανάλογα τις πληροφορίες που προβάλλονται.

Νυχτερινή Όραση: Η κάσκα είναι εξοπλισμένη με σύστημα νυχτερινής όρασης (Night Vision Goggles – NVG), επιτρέποντας στον πιλότο να επιχειρεί σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού χωρίς την ανάγκη ξεχωριστού εξοπλισμού.

Προσωπική Εφαρμογή και Ελαφρύς Σχεδιασμός: Η κάσκα είναι ειδικά διαμορφωμένη για κάθε πιλότο, προσαρμόζοντας τέλεια στο κεφάλι του για να διασφαλίζεται η ακρίβεια των δεδομένων. Ο σχεδιασμός είναι όσο το δυνατόν πιο ελαφρύς, αν και εξακολουθεί να είναι σχετικά βαρύς λόγω της πολυπλοκότητας και των τεχνολογιών που περιέχει.