Η μάχη του πρώτου γύρου στις εκλογές του ΠαΣοΚ έφερε, μετά από ένα εκλογικό θρίλερ που κρίθηκε για περίπου 800 ψήφους, τον Νίκο Ανδρουλάκη και τον Χάρη Δούκα στον δεύτερο γύρο.

Από σήμερα κιόλας τα επιτελεία των δύο υποψηφίων έχουν μπει στη μάχη της ερχόμενης Κυριακής. Οι συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη και του Χάρη Δούκα έχουν, ήδη, βάλει στο τραπέζι το χάρτη του εκλογικού αποτελέσματος. Βλέπουν τα αδύναμα σημεία τους ώστε να κινητοποιηθούν στις περιοχές που υστέρησαν και το κυριότερο: έχουν αρχίσει τις βολιδοσκοπήσεις για την οικοδόμηση των συμμαχιών που θα τους επιτρέψουν να κόψουν πρώτοι το νήμα της μάχης του δεύτερου γύρου.

Κλειδί οι ψηφοφόροι του Γερουλάνου

Μια σημαντική παράμετρος που, κατά κοινή ομολογία, θα καθορίσει το τελικό αποτέλεσμα είναι η στάση που θα κρατήσουν οι ψηφοφόροι του Παύλου Γερουλάνου και, κατά δεύτερο λόγο, οι ψηφοφόροι της Άννας Διαμαντοπούλου αλλά και του Μιχάλη Κατρίνη.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης έλαβε στον πρώτο γύρο 89.200 ψήφους και ο Χάρης Δούκας 64.490. Είναι μια διαφορά που, θεωρητικά μπορεί να καλυφθεί αλλά μπορεί και να μεγαλώσει. Τα πάντα θα εξαρτηθούν από τις κινήσεις που θα γίνουν τις επόμενες μέρες. Η δεξαμενή των άλλων υποψηφίων έχει περί τους 150 χιλιάδες ψήφους. Είναι βέβαιο ότι δεν θα πάνε όλοι στις κάλπες του δεύτερου γύρου αλλά η εκλογική συμπεριφορά τους είναι αυτή που θα κρίνει το ποιος θα εκλεγεί πρόεδρος του ΠαΣοΚ. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι ένας μεγάλος όγκος των ψηφοφόρων της κυρίας Διαμαντοπούλου είναι πιθανό να προτιμήσει την αποχή από τις κάλπες του δεύτερου γύρου. Αντιθέτως η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι οι ψηφοφόροι του κ. Γερουλάνου θα δώσουν το παρών την ερχόμενη Κυριακή. Αυτό καθιστά τον κ. Γερουλάνο, όπως λέγεται, «βασικό ρυθμιστή του αποτελέσματος»

Ο κ. Γερουλάνος που έχασε τη μάχη για την είσοδο στο δεύτερο γύρο για μόλις 858 ψήφους αλλά και οι άλλοι υποψήφιοι στις δηλώσεις που έκαναν μετά το εκλογικό αποτέλεσμα δεν θέλησαν να πάρουν θέση και να δώσουν κατεύθυνση στους ψηφοφόρους τους. Προτίμησαν να στείλουν μηνύματα ενότητας για την επόμενη μέρα. «Δεν νομίζω ότι οι πολίτες που θα έρθουν να ψηφίσουν αύριο χρειάζεται να κατευθυνθούν στην κάλπη προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Ο καθένας που ψήφισε την υποψηφιότητά μου ήρθε με τη δική του άποψη, δεν ήταν άνθρωποι που σπρώχτηκαν από τον έναν ή τον άλλον. Δεν περιμένουν από μένα να τους πει ποιος θα κερδίσει στο δεύτερο γύρο. Η μάχη είναι ακόμη ανοικτή και το αποτέλεσμα θα είναι σεβαστό» δήλωσε ο κ. Γερουλάνος.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Μιχάλης Κατρίνης δήλωσε ότι «το ποιος θα ηγηθεί της παράταξης θα το κρίνουν οι πολίτες ελεύθερα και ανεπηρέαστα». Το πιθανότερο είναι την ίδια στάση θα κρατήσουν οι Άννα Διαμαντοπούλου και η Νάντια Γιανακοπούλου που πάντως εμφανίζεται να είναι πιο κοντά στον Χάρη Δούκα καθώς έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι το ΠαΣοΚ χρειάζεται αλλαγή ηγεσίας. Και ο κ. Γερουλάνος έχει αναφερθεί στην ανάγκη αλλαγής ηγεσίας, αλλά έχει τονίσει πως ο αρχηγός του ΠαΣοΚ θα πρέπει να είναι βουλευτής.

Δεύτερη ευκαιρία ή αλλαγή ηγεσίας;

Το βέβαιο είναι ότι οι ψηφοφόροι που θα προσέλθουν στις κάλπες την ερχόμενη Κυριακή θα κληθούν να απαντήσουν στο δίλημμα: Δεύτερη ευκαιρία στον Νίκο Ανδρουλάκη ή αλλαγή ηγεσίας με Χάρη Δούκα; Στο επιτελείο του προέδρου του ΠαΣοΚ υπάρχει, μετά το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου, κλίμα αισιοδοξίας.

Ο κ. Ανδρουλάκης προσέρχεται στη μάχη με τον αέρα του φαβορί. Κέρδισε τον πρώτο γύρο με διαφορά περίπου 8 μονάδων γεγονός που του δίνει προβάδισμα, ενώ ήταν πρώτος σε 9 από τις 13 περιφέρειες της χώρας. Οι επιτελείς του Νίκου Ανδρουλάκη έχουν δύο κυρίως στόχους. Πρώτον να διατηρήσουν το θηριώδες προβάδισμα του προέδρου του ΠαΣοΚ στην Κρήτη και δεύτερον να καλύψουν την εκλογική τρύπα των μεγάλων αστικών κέντρων. Το κλίμα αισιοδοξίας στο επιτελείο του κ. Ανδρουλάκη ενισχύεται και από την εκτίμηση ότι η μάχη με τον κ. Δούκα έχει λιγότερες δυσκολίες από αυτές που θα είχε μια μάχη με τον κ. Γερουλάνο. Με όπλο και τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν το ΠαΣοΚ να αυξάνει τα ποσοστά του και να εδραιώνεται στη δεύτερη θέση ο κ. Ανδρουλάκης θα διεκδικήσει την επανεκλογή του στην αρχηγία του ΠαΣοΚ.

«Το 70% των ψηφοφόρων ζητά αλλαγή ηγεσίας». Σε αυτή τη δήλωση του κ. Δούκα συμπυκνώνεται και η στρατηγική που θα ακολουθήσει ο δήμαρχος Αθηναίων τις επόμενες ημέρες., Παράλληλα θα επιδιώξει την προσέγγιση της πλευράς Γερουλάνου. Ο μεγάλος πονοκέφαλος των επιτελών του Χάρη Δούκα είναι οι επιδόσεις του στα μεγάλα αστικά κέντρα και ειδικά στην Αττική αλλά και στην Θεσσαλονίκη. Στο Λεκανοπέδιο, ο δήμαρχος Αθηναίων ήρθε μόλις τέταρτος, ενώ στο δήμο Αθηναίων ήρθε τρίτος. Βάρος αναμένεται να δοθεί και στην περιφέρεια, οπου σημειώθηκαν καλές επιδόσεις.

Τι θα γίνει με το debate

Ένα σημείο κλειδί στην πορεία προς το δεύτερο γύρο είναι το αν τελικά πραγματοποιηθεί το debate των δύο μονομάχων. Σύμφωνα με πληροφορίες Νίκος Ανδρουλάκης και Χάρης Δούκας εμφανίζονται θετικοί στην πραγματοποίηση αυτής της τηλεμαχίας. Οι όροι διεξαγωγής εφόσον συμφωνηθεί δεν αναμένεται να διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό από αυτό του πρώτου γύρου. Ως προ τον χρόνο διεξαγωγής του οι δύο υποψήφιοι φαίνεται να συμφωνούν να γίνει προς το τέλος εβδομάδας.

Το πρωί της Δευτέρας 7/10, ο Χάρης Δούκας επικοινώνησε με την ΕΡΤ και ζήτησε τη διεξαγωgή debate.  Όπως ανέφερε σε ανάρτηση του «είναι σημαντικό να κάνουμε ένα ζωντανό και παραγωγικό διάλογο για το μέλλον του ΠαΣοΚ και της χώρας».