Αποτελέσματα ΠαΣοΚ: Το παρασκήνιο της βραδιάς θρίλερ – Ανδρουλάκης, Δούκας ψάχνουν συμμαχίες για το β’ γύρο

Η χαρτογράφηση του εκλογικού αποτελέσματος της εσωκομματικής κάλπης του ΠαΣοΚ ανά περιφέρεια και ανά υποψήφιο. Το θρίλερ με το Χάρη Δούκα αλλά και το μήνυμα της Αθήνας στο δήμαρχό της, η κάλπη της Τρίπολης.

Η εσωκομματική σύγκρουση στο ΠαΣοΚ που ξεκίνησε το βράδυ των ευρωεκλογών, κορυφώθηκε χθες Κυριακή 6 Οκτωβρίου. Στα εκλογικά κέντρα μπήκαν 303.223 μέλη και φίλοι του ΠαΣοΚ, στήθηκαν στις ουρές που σχηματίστηκαν και ψήφισαν. Τα  301.272 σωστά σταυρωμένα ψηφοδέλτια έβγαλαν νικητές, αλλά και χαμένους.

Κάστρα έπεσαν, άλλα κερδήθηκαν ή ανακτήθηκαν, ανάλογα από το ποια μεριά το βλέπει κάποιος. Η εξέλιξη της καταμέτρησης χαρακτηρίστηκε από αγωνία, χαμόγελα και έντονα συναισθήματα συγκίνησης. Η δεύτερη θέση είχε ένα Χιτσκοκικό φινάλε που παρακολουθήσαν όλοι – υποψήφιοι, επιτελεία και ψηφοφόροι – με κομμένη την ανάσα.

Το σκληρό ντέρμπι της Τρίπολης

Ο Νίκος Ανδρουλάκης έλαβε 89.288 ψήφους και ποσοστό 29,64%. Κέρδισε εννέα από τις 13 περιφέρειες. Η Κρήτη του χάρισε 61,87% και το Βόρειο Αιγαίο 40,62%. Στο επιτελείο του είναι ικανοποιημένοι και από μία ακόμη μάχη, αυτή της Πελοποννήσου. Υπάρχει ικανοποίηση, όχι μόνο γιατί κέρδισε με 30,12%, αλλά γιατί εκεί υπήρχε μία συγκεκριμένη κάλπη με ξεχωριστό ενδιαφέρον. Είναι αυτή της Τρίπολης.

Όπως είχε γράψει πρώτο το ΒΗΜΑ, στη συγκεκριμένη ήταν προδιαγεγραμμένο ένα σκληρό ντέρμπι. Ο λόγος ήταν πως ο υποστηρικτής του Χάρη Δούκα, και βουλευτής Αρκαδίας Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος – εδώ και πολλά χρόνια εισέρχεται στο Ελληνικό Κοινοβούλιο από την κάλπη της Τρίπολης –  ήταν από τους πρώτους που αμφισβήτησαν ανοιχτά τον κ. Ανδρουλάκη.

Χαμηλοί τόνοι από Ανδρουλάκη

Στη χθεσινή διαδικασία έχασε όμως με μόλις δύο ψηφοδέλτια, με κάποιους στη Χαριλάου Τρικούπη να μιλούν για «την άλωση της Τριπολιτσάς». Συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη ωστόσο κρατούν χαμηλούς τόνους. Γνωρίζουν πως έχουν ακόμη ένα ημίχρονο μπροστά τους και δεν πανηγυρίζουν, όπως δεν πανηγύρισαν και την Κυριακή το βράδυ. Λάμβαναν τα αποτελέσματα από διάφορες περιοχές ανά την Ελλάδα και έβλεπαν πως ήταν εντός στόχων. Η χαρτογραφήσεις είχαν πετύχει τον στόχο τους και πότε – πότε έριχναν κλεφτές ματιές και στο τι κάνουν και οι υπόλοιποι υποψήφιοι.

Το θρίλερ με τον Χάρη Δούκα

Στο επιτελείο του Χάρη Δούκα η σκληρή μάχη με τον Παύλο Γερουλάνο πάγωσε τη χαρά τους. Σφιγμένοι και μετρημένοι σε δηλώσεις περίμεναν να ανοίξει και το τελευταίο ψηφοδέλτιο για να βγει το πρώτο χαμόγελο. Ο Δήμαρχος Αθηναίων έλαβε 64.490 σταυρούς προτίμησης και συγκέντρωσε ποσοστό 21,41%. Κατά τη διάρκεια της αγχωτικής όπως εξελίχθηκε βραδιάς, τα στελέχη του έπαιρναν μηνύματα από τις κάλπες σε όλη τη χώρα. Κάποια από αυτά ήταν καλά, ως ένα βαθμό στην Ήπειρο συγκέντρωσε κοντά 31% και βγήκε πρώτος.

Η αχίλλειος πτέρνα του δημάρχου της Αθήνας

Ωστόσο η Αττική αποδείχτηκε η αχίλλειος φτέρνα του, καθώς συγκέντρωσε μόλις 17,93% αρκετά κάτω από τον πανελλαδικό μέσο όρο και τερμάτισε τέταρτος. Αυτό ήταν κάτι που σχολιάστηκε μεταξύ των παρευρισκόμενων, ενόψει και του δεύτερου γύρου.

Γερουλάνος, έφτασε στην πηγή και δεν ήπιε νερό

Στο στρατόπεδο του Παύλου Γερουλάνου τα συναισθήματα ήταν έντονα και ανάμεικτα. Έφτασε στην πηγή και δεν ήπιε νερό. Ξεκίνησε πιο πίσω στην καταμέτρηση, καθώς πρώτα βγήκαν τα αποτελέσματα της επαρχίας. Όταν όμως άρχισε να ενσωματώνεται η Αττική τότε άρχισε να καλύπτει το χαμένο έδαφος. Μέχρι να ολοκληρωθεί η καταμέτρηση οι ελπίδες για να περάσει δεύτερος ήταν ζωντανές. Τα αποτελέσματα όμως από τις τελευταίες κάλπες που άνοιξαν του στέρησαν το χαμόγελο. Έλαβε 63. 632 σταυρούς προτίμησης συγκεντρώνοντας 21,12%. Παράλληλα ήταν ο μεγάλος νικητής στη μάχη της Αττικής κόβοντας πρώτος το νήμα με 27,18%.

Η δύσκολη κούρσα Διαμαντοπούλου

Η Άννα Διαμαντοπούλου μπήκε τελευταία στην κούρσα για την ηγεσία του ΠαΣοΚ. Πραγματοποίησε το γύρο της χώρας σε 70 ημέρες. Όμως αυτό δεν ήταν αρκετό. Ο χρόνος δεν ήταν σύμμαχος της. Τα πρώτα αποτελέσματα από τις περιοχές που ήταν δυνατή ήταν θετικά. Τερμάτισε δεύτερη σε τέσσερις περιοχές. Κεντρική Μακεδονία, Δυτική Μακεδονία, Αττική και Κρήτη έστειλαν μήνυμα στήριξης. Όμως από την αρχή φάνηκε πως ο αγώνας της θα είναι πιο δύσκολος από τους άλλους συνυποψηφίους και αυτό το γνώριζαν συνεργάτες της. Έλαβε 58.809 ψήφους και 19,52% δείχνοντας πως η μάχη για τη δεύτερη θέση ήταν για τρεις.

Η «πρωτιά» Κατρίνη

Ο Μιχάλης Κατρίνης πήρε 18.163 ψήφους και με το 6,03% δικαιούται να χαμογελά καθώς «έριξε τους δημοσκόπους στα… βράχια» όπως μετέφερε στο βήμα ένας από τους συνεργάτες του. Παράλληλα μπορεί να χαμογελά και για έναν ακόμη λόγο, στην περιφέρεια της δυτικής Ελλάδας βγήκε πρώτος με 26,09%.

Γιαννακοπούλου, λιγότεροι ψήφοι από υπογραφές

Η Νάντια Γιαννακοπούλου έλαβε λιγότερους ψήφους από τις υπογραφές που συγκέντρωσε. Συγκεκριμένα είχε προσκομίσει στην ΕΔΕΚΑΠ 8.300 υπογραφές στήριξης και έλαβε 6.890 σταυρούς προτίμησης και συγκέντρωσε ποσοστό που αγγίζει το 2,29%

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.