Θα αναγεννηθεί το ΠΑΣΟΚ;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μια υπέρβαση στο ΠΑΣΟΚ απαιτεί ικανότητα, θάρρος και τόλμη, και τα γνωρίσματα αυτά απέδειξε ότι έχει ο Δήμαρχος Αθηναίων.

«Από την εποχή της επιβίωσης, να περάσουμε στην εποχή της υπέρβασης» τόνιζε με νόημα ο Χάρης Δούκας, όταν μιλούσε για τις εσωκομματικές εξελίξεις του ΠΑΣΟΚ. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μια υπέρβαση απαιτεί ικανότητα, θάρρος και τόλμη, και τα γνωρίσματα αυτά απέδειξε ότι έχει ο Δήμαρχος Αθηναίων. Ως υποψήφιος για τον Δήμο Αθηναίων εξέθεσε στους πολίτες το σχέδιο και την πολική του για την αναγέννηση της Αθήνας, και έπεισε τους Αθηναίους, ανεξαρτήτως κόμματος, με την επιστημονική του γνώση, ιδιαίτερα για την κλιματική αλλαγή, και γενικότερα με την εμπειρία, την γενικότερη παιδεία και την αναγνώρισή του στον επιστημονικό χώρο. Προχωρεί. λοιπόν, δυναμικά για να επιτύχει τον επόμενο στόχο του, να αναγεννήσει το ΠΑΣΟΚ με πολιτική συγκεκριμένη, που εξέθεσε και πάλι στους πολίτες. Οι θέσεις του για το σύστημα διακυβέρνησης της χώρας, στόχο έχει την αλλαγή του μοντέλου, που ακολουθείται, τη μετάβαση, δηλαδή, από πελατειακό και συγκεντρωτικό, σε διαφανές και συνεργατικό. Παρουσίασε, εξάλλου, και ένα νέο μοντέλο ηγεσίας, μακριά από αρχηγικές αντιλήψεις και συμπεριφορές, με όραμα και σχέδιο που θα έχει κέντρο τον Ανθρωπο, όχι τις αγορές, χωρίς συμβιβασμούς με τα μεγάλα συμφέροντα.

Για τον πυρήνα των προβλημάτων της κοινωνίας, εκτίθενται στο πρόγραμμα του Χάρη Δούκα έξι άξονες, που αφορούν την κοινωνία, την οικονομία και την παραγωγή, το περιβάλλον, την παιδεία και τον πολιτισμό, την ασφάλεια των πολιτών και την εθνική κυριαρχία. Υποσχέθηκε να ξαναφέρει το ΠΑΣΟΚ κοντά στην κοινωνία, αυτή να το αγαπήσει και να το φέρει και πάλι στην εξουσία. Η σχέση αυτή κοινωνίας-κόμματος είναι δύσκολη, είναι όμως η μόνη ελπίδα για την επιτυχία. Ας μη λησμονούμε τα λόγια της αξέχαστης Μελίνας σε μια αποτυχία του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές απευθυνόμενης στον μεγάλο ιδρυτή του κόμματος Ανδρέα Παπανδρέου: «Δεν αρέσουμε πια, Πρόεδρε!». Αυτό ακριβώς απαιτεί και την αλλαγή πολιτικής, αλλά και του προσώπου που θα την εκφράσει.

Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι και ενωμένο και δυνατό, και όταν είναι ισχυρό μπορεί να ενώσει και να προσελκύσει τους πολίτες τόνισε σε συνεντεύξεις του ο Χ. Δούκας. Το ΠΑΣΟΚ αν παραμείνει μικρό κόμμα, θα γίνει συνιστώσα. Πρέπει το ΠΑΣΟΚ να γίνει κόμμα μελών και όχι στελεχών και μηχανισμών. Ο υποψήφιος αρχηγός πιστεύει ότι το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε ιστορική καμπή και πρέπει να φανεί αντάξιο της ιστορικής του διαδρομής.

Δεν πρέπει να θεωρείται απαξίωση ενός αρχηγού κόμματος μια αποτυχία. Αντίθετα, η προκήρυξη εκλογών από τον Ν. Ανδρουλάκη δείχνει την ωριμότητα, αλλά και την βαθιά και σωστή αντίληψη του ρόλου του, καθώς και την γενναιοδωρία του προς εκείνους που θέλησαν να αγωνιστούν για το καλύτερο. Εξάλλου, όπως επισημαίνει σε άρθρο του ο ακαδημαϊκός, επ. καθηγητής του ΕΚΠΑ Μιχάλης Σταθόπουλος: «Η εναλλαγή προσώπων στην όποια θέση εξουσίας αποτρέπει την προσωποποίηση ενός πολιτικού χώρου… Είναι θετικό το γεγονός ότι γίνονται εκλογές για νέα ηγεσία».

Ο Χάρης Δούκας ξεκίνησε με την αείμνηστη Φώφη Γεννηματά και συνέχισε με τον Νίκο Ανδρουλάκη και παραμένει σταθερός στις αρχές και στην ιδεολογία του. Και είναι σημαντικό, ο πρόεδρος ενός κόμματος να έχει κοινωνική και επιστημονική αναγνώριση. Ανδρέας Παπανδρέου, βέβαια, δεν έχει εμφανιστεί μέχρι σήμερα… στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι να επιλέξουν οι ψηφοφόροι του ανάμεσα στους δύο εκλεκτούς υποψηφίους, που παρέμειναν για τον δεύτερο γύρο των εκλογών, τον πλέον κατάλληλο για την αρχηγία, τον πλέον ικανό για να φέρει την νέα αλλαγή του ΠΑΣΟΚ..

Σε σχετική ερώτηση που δέχτηκε ο υποψήφιος πρόεδρος Δούκας για το εάν μπορεί να κουβαλήσει δυο καρπούζια κάτω από την ίδια μασχάλη, στο ενδεχόμενο που εκλεγεί πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, και αν μπορεί παράλληλα να εκτελεί τα καθήκοντά του ως Δήμαρχος Αθηναίων ήταν ξεκάθαρος: «Είναι δυο ρόλοι που δεν είναι αντιπαραθετικοί, αλλά συμπληρωματικοί, το τοπικό είναι συνάμα εθνικό, και το εθνικό τοπικό». Επιθυμία του είναι, όπως δήλωσε, να ενδυναμώσει την Αυτοδιοίκηση της Αθήνας απέναντι σε μια κυβέρνηση, που είναι εξαιρετικά επιθετική μαζί του. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Σταύρος Μπένος, κατ’ εξοχήν επιτυχημένος τ. Δήμαρχος, σε συνέντευξή του στο «Βήμα» «το timing στη ζωή και στην πολιτική, είναι μεγάλο θέμα. Κτύπησε την πόρτα στον Χ. Δούκα, και θα ήταν μεγάλο ατόπημα να μην αποδεχθεί την πρόσκληση». Και θα πρόσθετα, ότι το timing, ακριβώς αυτό, είναι και το ευαίσθητο σημείο, η αδυναμία, δηλαδή, του ΠΑΣΟΚ να αντιδράσει, με τον τρόπο που λειτουργεί σήμερα, στις επανειλημμένες προκλήσεις της κυβέρνησης.

Είναι, βέβαια, αναμφισβήτητο ότι ο πολίτης δεν αρκείται σε οράματα, ωραίες προθέσεις και προγράμματα, αλλά προσδοκά αυτά να γίνουν πράξη, και αυτό αναμένει και από τον Χάρη Δούκα. Αν λοιπόν ο ίδιος εκλεγεί πρόεδρος, ο σχεδιασμός του για διακυβέρνηση του τόπου θα δώσει στο ΠΑΣΟΚ την δύναμη για την ποθητή υπέρβαση την απαραίτητη ορμή για μια νέα αλλαγή, την πάταξη της αυτοδυναμίας της Ν.Δ. και την ελπίδα νίκης του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εθνικές εκλογές. H τηλεμαχία, εξάλλου, με τον τρόπο μάλιστα, που εγκαινίασε το ΠΑΣΟΚ, πιστεύω ότι έφερε το κόμμα πιο κοντά στον πολίτη, με τις συγκεκριμένες θέσεις των υποψηφίων για μια άλλη διακυβέρνηση του τόπου, με αξιοπρεπείς αντιθέσεις και πολιτικό πολιτισμό.

Με αυτές τις σκέψεις για την εκλογή αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, αναμένουμε και τον δεύτερο γύρο των εκλογών. Ο τοκετός στάθηκε πολύ επώδυνος, ας ευχηθούμε η γέννα να είναι πιο εύκολη και ικανοποιητική, και το ΠΑΣΟΚ ενωμένο να προχωρήσει στην αναγέννηση. Αυτή είναι η ευκαιρία που πρέπει να αδράξει, carpe… opportunitatem, κατά το carpe diem του Ορατίου!

Η κυρία Στέλλα Πριόβολου είναι ομότιμη καθηγήτρια, πρόεδρος Σώματος Ομοτίμων Καθηγητών ΕΚΠΑ, κοσμήτορας Δημοτικού Λαϊκού Πανεπιστημίου Αγίας Παρασκευής.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.