Πέθανε ο ηθοποιός Μισέλ Μπλαν: Ποιος ήταν ο θρυλικός «υποχόνδριος»

Στα 72 του πέθανε από καρδιακή προσβολή ο Μισέλ Μπλαν, ένας από τους πιο ταλαντούχους Γάλλους ηθοποιούς των τελευταίων 50 χρόνων - Τον αντίο Μακρόν

Την τελευταία πνοή του άφησε νωρίς το πρωί της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου στο Παρίσι, ο διάσημος Γάλλος ηθοποιός, σκηνοθέτης και σεναριογράφος Μισέλ Μπλαν, ο οποίος σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, είχε υποστεί καρδιακή προσβολή το προηγούμενο βράδυ.

Ο Μπλαν ήταν 72 ετών.

Τελευταίο αντίο του Εμανουέλ Μακρόν στον Μισέλ Μπλαν

«Μας έκανε να κλάψουμε από τα γέλια και μας έκανε να δακρύσουμε» είπε χαρακτηριστικά σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν για την απώλειά του Μ. Μπλαν. «Οι σκέψεις μας είναι στα αγαπημένα του πρόσωπα και στους ηθοποιούς συνεργούς του».

Ποιος ήταν ο Μισέλ Μπλαν

Ηθοποιός με τεράστια γκάμα, ικανός να είναι το ίδιο συνεπής τόσο στην κωμωδία όσο και στο δράμα, ο Μπλαν ήταν πολύ γνωστός στην πατρίδα του χάρη σε σε αρκετούς ρόλους, συνήθως ηττημένων και υποχόνδριων που ερμήνευσε στον κινηματογράφο, στο θέατρο αλλά και στην τηλεόραση.

Ηταν ο δύστροπος εργένης στην ταινία «Les Bronzés» (1978) σε σκηνοθεσία Πατρίς Λεκόντ (που απέκτησε και συνέχειες), με τον οποίο συνεργάστηκε στο ψυχολογικό δράμα «Monsieur Hire» (1989) όπου έπαιξε τον ήρωα του τίτλου: έναν μοναχικό άντρα που κατηγορείται για τη δολοφονία μιας νεαρής γυναίκας απλώς και μόνο επειδή οι γείτονές του πιστεύουν ότι είναι παράξενος.

Ηθοποιός από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 ο Μπλαν γεννήθηκε στις 16 Απριλίου 1952 στη Κουρμπεβουά Σεν της Γαλλίας και σπούδασε πιάνο και διεύθυνση ορχήστρας, καθώς ένα από τα πάθη του ήταν η κλασική μουσική.

Ως ηθοποιός έκανε το ντεμπούτο του στην ταινία «Les filles de Malemort» (1974) του Ντανιέλ Νταέρ και στην αρχή έκανε περάσματα κρατώντας μικρούς ρόλους. Πέρασε από την σκληρή ερωτική ταινία «Ερωτικό τρίο» (1976) του Σερζ Γκενσμπούρ, τον «Ενοικο» του Ρόμαν Πολάνσκι (1976) όπως και από την σειρά της τηλεόρασης «Au théâtre ce soir».

Στην ίδια δεκαετία, του 1970, ο Μπλαν μαζί με τους Κριστιάν Κλαβιέ, Ζεράρ Ζινιό, Τιερί Λερμίτ, Ζοζιάν Μπαλασκό, Μαρί Αν Σαζέλ και Κλερ Μανίν, ίδρυσε τον θρυλικό θίασο Splendid ο οποίο το 2021 τιμήθηκε με ένα επετειακό Σεζάρ.

Στη χώρα μας, όπως και σε πολλές άλλες, ένας από τους πολύ γνωστούς ρόλους του Μπλαν ήταν εκείνος στο «Βραδινό ένδυμα» (Tenue de soirée) του Μπερτράν Μπλιέ. Για τον ρόλο του Αντουάν, τυπικού οικογενειάρχη ο οποίος μαζί με την γυναίκα του (Μιου Μιου) παρασύρεται στην ακολασία από έναν ατίθασο, bisexual τύπο (Ζεράρ Ντεπαρντιέ), ο Μπλαν κέρδισε το βραβείο καλύτερου ηθοποιού στο Φεστιβάλ των Καννών του 1986.

Ο Μ. Μπλαν (αριστερά) με τον Ζεράρ Ντεπαρντιέ σε σκηνή της ταινίας «Βραδυνό ένδυμα»

Οι διακρίσεις

Οκτώ χρόνια αργότερα, στο ίδιο φεστιβάλ, ο Μπλαν θα κέρδιζε το βραβείο καλύτερου σεναρίου για την ταινία «Υπερκόπωση» (Grosse fatigue), μια σκοτεινή κωμωδία πάνω στον χώρο της σοου μπιζ την οποία επίσης σκηνοθέτησε και στην οποία πρωταγωνίστησε.

Το 2004, ο Μ. Μπλαν έλαβε το θεατρικό βραβείο Molière (το αντίστοιχο της Γαλλίας με το βραβείο TΟΝΥ στις ΗΠΑ), για την καλύτερη προσαρμογή ξένου θεατρικού έργου για το «L’amour est enfant de basaud» («Πράγματα που κάνουμε για αγάπη»).

Μια επίσης αρκετά γνωστή στην Ελλάδα ταινία του Μ. Μπλαν είναι ο «Υπουργός» (2011) του Πιέρ Σρέλερ, ενώ η τελευταία ταινία του που είδαμε στις ελληνικές αίθουσες είναι η μαύρη κωμωδία «Έναν γιατρό παρακαλώ!» (2019) του Τριστάν Σεγκουελά.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.