Ωρα ΠαΣοΚ: Live οι εσωκομματικές εκλογές – Πάνω από 107.000 είχαν ψηφίσει μέχρι τις 12

Πολύ μεγάλη η συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές του ΠαΣοΚ - Περίπου 107.000 φίλοι και μέλη του κόμματος είχαν ψηφίσει μέχρι τις 12 το μεσημέρι - Σημαντική η αύξηση σε σχέση με το 2021

Σε εξέλιξη βρίσκεται ο πρώτος γύρος των εσωκομματικών εκλογών στο ΠΑΣΟΚ για την ανάδειξη νέου προέδρου, με τα εκλογικά κέντρα να έχουν ανοίξει από τις 07:00 ώστε υποδεχθούν τα μέλη και τους φίλους του κινήματος. Δείτε εδώ όλα τα εκλογικά κέντρα σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Τα μηνύματα που φτάνουν στα επιτελεία των έξι υποψηφίων αρχηγών είναι ενθαρρυντικά, καθώς δείχνουν μεγάλη προσέλευση στις κάλπες. Σύμφωνα με πληροφορίες η συμμετοχή αναμένεται να είναι αυξημένη κατά 35%, ενώ το 50% είναι νέα μέλη.

Διαβάστε στο ΒΗΜΑ

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)


Γερουλάνος: «Οι μεγάλες ουρές μας δίνουν δύναμη»

Στην προσέλευση του κόσμου στις εσωκομματικές κάλπες στάθηκε ο Παύλος Γερουλάνος. Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠαΣοΚ μιλώντας στους εκπροσώπους του Τύπου τόνισε: «Μια μεγάλη ημέρα σήμερα για τη δημοκρατία, το κόμμα, την παράταξη. Συνιστώ στον κόσμο που περιμένω επιμονή και υπομονή. Πραγματικά αξίζει, οι μεγάλες ουρές μας δίνουν δύναμη.

Η μεγάλη συμμετοχή νομιμοποιεί τον νέο πρόεδρο, δίνει δύναμη στο ΠΑΣΟΚ, ξεκινά μια διαδικασία για να προχωρήσουμε μπροστά και το ΠΑΣΟΚ να είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις που έχει η χώρα σήμερα. Εύχομαι αυτή η διαδικασία να είναι μια καινούρια μέρα για το ΠΑΣΟΚ».


Γ. Παπανδρέου: «Η μαζική συμμετοχή διαμορφώνει την προοπτική»

Νωρίς το πρωί άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα και ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο πρώην πρωθυπουργός στις δηλώσεις που έκανε στάθηκε στην αθρόα συμμετοχή των φίλων του ΠαΣοΚ και τόνισε: «Σήμερα χρειάζεται η συμμετοχική αντίληψη να διαπεράσει όλη την κοινωνία, να δώσουμε λόγο, αξιοπρέπεια, φωνή στον Έλληνα πολίτη. Μόνο έτσι θα αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα προβλήματα. Για αυτό σήμερα η μαζική συμμετοχή όχι μόνο κάνει πιο ισχυρό το ΠΑΣΟΚ, διαμορφώνει την προοπτική για μία παράταξη ενωμένη και ανοίγει δρόμους για μία μεγάλη πράσινη προοδευτική αλλαγή στη χώρα, μία Δημοκρατία όχι μόνο συμμετοχική, αλλά και ισότητας, αλληλεγγύης κοινωνικής δικαιοσύνης».


Ο εγκάρδιος χαιρετισμός Σημίτη – Ανδρουλάκη

Στο εκλογικό τμήμα που έχει στηθεί στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Αθηναίων ψήφισε για τις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, μαζί με τη σύζυγό του Δάφνη. Μάλιστα, την ώρα που έφτασε στο χώρο συνάντησε τον Νίκο Ανδρουλάκη με τους δυο τους να έχουν εγκάρδιο χαιρετισμό.

Στη συνέχεια ο κ. Σημίτης αφού ψήφισε μίλησε στους εκπροσώπους του Τύπου και τόνισε: «Η σημερινή ψηφοφορία είναι ένα βήμα το οποίο μας εξασφαλίζει μια συνέχεια, όπου το ΠαΣοΚ θα παίξει ένα σημαντικό ρόλο για την ελληνική εξέλιξη».

Πάνω από 107.000 ψήφισαν μέχρι τις 12

Νεότερη ενημέρωση είχαμε για τη συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές του ΠαΣοΚ με τους αριθμούς να είναι ακόμα μεγαλύτεροι. Σύμφωνα με πληροφορίες μέχρις τις 12 ψήφισαν 107.460 μέλη και φίλοι του κόμματος.

Στα αξιοσημείωτα το γεγονός ότι από αυτούς οι 45.000 εγγράφηκαν σήμερα. Πρόκειται για μία αύξηση περίπου 25% σε σχέση με το αντίστοιχο νούμερο του 2021.


Επισκέψεις Ανδρουλάκη σε Περιστέρι και Πνευματικό Κέντρο του δήμου Αθηναίων

Οι κάλπες είναι προγραμματισμένο να κλείσουν στις 7 το βράδυ εκτός κι αν η αρμόδια επιτροπή του κόμματος (ΕΔΕΚΑΠ) αποφασίσει να δώσει παράταση εφόσον διαπιστωθεί ότι υπάρχει σημαντική προσέλευση ψηφοφόρων, ιδίως στα μεγάλα εκλογικά  κέντρα της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.

Δυο -μη προγραμματισμένες- επισκέψεις στα εκλογικά τμήματα του Περιστερίου (1ο Δημοτικό Σχολείο) και του Πνευματικού Κέντρου του δήμου Αθηναίων (Σόλωνος) έκανε ο εκ νέου υποψήφιος για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης. Ο κ. Ανδρουλάκης συνομίλησε με αρκετούς φίλους του ΠΑΣΟΚ και δέχθηκε ευχές για καλή επιτυχία.

«Η διαδικασία πάει πάρα πολύ καλά, νικητής θα είναι την άλλη Κυριακή το ΠΑΣΟΚ. Έγινε ένας πολιτισμένος διάλογος και νομίζω ότι όλοι οι πολίτες, όλοι οι Έλληνες, βλέπουν ένα κόμμα που έχει ξαναμπεί στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής του τόπου, και γι’ αυτό είμαι πάρα πολύ χαρούμενος» δήλωσε από το Πνευματικό Κέντρο του δήμου Αθηναίων ο κ. Ανδρουλάκης, εμφανώς ευδιάθετος.


Πάνω από 90.000 ψήφισαν πριν τις 12

Οι αριθμοί επιβεβαιώνουν την εικόνα που υπάρχει από τα εκλογικά κέντρα του ΠαΣοΚ αφού λίγο πριν το ρολόι δείξει 12 το μεσημέρι και συμπληρωθούν πέντε ώρες από την έναρξη της διαδικασίας έχουν ψηφίσει ήδη περίπου 90.000 φίλοι και μέλη του κόμματος. Το ίδιο χρονικό διάστημα το 2021 είχαν ψηφίσει περίπου 71.000 άτομα κάτι που μεταφράζεται σε αύξηση περίπου 27%.


Μεγάλες ουρές στα εκλογικά κέντρα

Αυξημένη συνεχίζει να είναι η προσέλευση του κόσμου στα εκλογικά κέντρα όπου διεξάγονται οι εσωκομματικές εκλογές του ΠαΣοΚ. Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες που σας παρουσιάζει το ΒΗΜΑ από το εκλογικό κέντρο της Κυψέλης.


Πρώτα αποτελέσματα εξωτερικού

Αν και ακόμα είναι ανεπίσημες, οι πληροφορίες που έρχονται από την Αυστραλία, κάνουν λόγο για το πρώτο αποτέλεσμα στο Σίδνεϋ και δείχνει τον Νίκο Ανδρουλάκη να προηγείται, ενώ δεύτερη να έρχεται η Αννα Διαμαντοπούλου.

Η κάλπη αυτή ωστόσο, είναι αρκετά μικρή και δεν θα επηρεάσει το τελικό αποτέλεσμα. Ολα τα επίσημα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στο τέλος της διαδικασίας.


Πάνω από 65.000 έχουν ψηφίσει μέχρι τις 11 π.μ.

Η ΕΔΕΚΑΠ επιβεβαιώνει τις πληροφορίες που υπήρχαν για αυξημένη συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές του ΠαΣοΚ. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η αρμόδια επιτροπή του κόμματος ως τις 11:00 είχαν ψηφίσει 65.671 φίλοι και μέλη.


Ανδρουλάκης: «Μαζί μπορούμε να κάνουμε το άλμα απέναντι στη Νέα Δημοκρατία»

Λίγο πριν τις 11 π.μ. ο Νίκος Ανδρουλάκης άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στο Κερατσίνι. Αμέσως μετά ανέφερε: «Πριν 2,5 χρόνια μου εμπιστευτήκατε τις τύχες του κινήματος. «Πριν δυόμισι χρόνια μου εμπιστευτήκατε τις τύχες του Κινήματος. Σήμερα νιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω όλους τους απλούς ανθρώπους του ΠαΣοΚ για την τιμή που μου έκαναν, αλλά και για τις μάχες, που δώσαμε μαζί.

Σε μόλις δυόμισι χρόνια καταφέραμε να σπάσουμε τις μυλόπετρες του δικομματισμού, που συμπίεζαν το ΠαΣοΚ. Θα το κάνουμε πιο ισχυρό και θα πετύχουμε σημαντικές νίκες ξαναβάζοντας την παράταξή μας στο επίκεντρο των πολιτικών εξελίξεων. Μαζί πετύχαμε όλα αυτά τα σημαντικά βήματα. Μαζί μπορούμε να κάνουμε το άλμα απέναντι στη Νέα Δημοκρατία.».

(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)


Διαμαντοπούλου: «Πάμε κάλπες για ένα μεγάλο και κυβερνών ΠαΣοΚ»

Λίγο μετά τις 10.30 η Άννα Διαμαντοπούλου ψήφισε για τις εσωκομματικές εκλογές του ΠαΣοΚ. Η υποψήφια για την προεδρία του κόμματος τόνισε μεταξύ άλλων: «Μεγάλη μέρα σήμερα και ηλιόλουστη… Σήμερα πάμε όλοι στις κάλπες. Τα μέλη, οι φίλοι, οι πολίτες, για να θέσουμε τις βάσεις για το μεγάλο και κυβερνών ΠαΣοΚ. Ολοι μαζί θα διαμορφώσουμε ένα καλύτερο μέλλον, με μία ισχυρή Ελλάδα, μια δίκαιη κοινωνία και αποτελεσματικό κράτος. Πάμε κάλπες».


30.000 άτομα είχαν ψηφίσει μέχρι τις 10.00

Η αυξημένη προσέλευση των ψηφοφόρων στις εσωκομματικές εκλογές του ΠαΣοΚ συνεχίζεται. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι τις 10 π.μ. είχαν ψηφίσει 30.000 άνθρωποι, ενώ στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα το 2021 ήταν 20.000.


Γιαννακοπούλου: «Χιλιάδες πολίτες καλούνται να πάρουν το ΠαΣοΚ στα χέρια τους»

Στο Περιστέρι ψήφισε η Νάντια Γιαννακοπούλου και λίγο αργότερα ανέφερε: «Σήμερα είναι μια μεγάλη, ξεχωριστή μέρα για το ΠαΣοΚ. Χιλιάδες πολίτες καλούνται να πάρουν το ΠαΣοΚ στα χέρια τους. Σήμερα μετά από τρεις μήνες μιας διαδικασίας διαλόγου να πάρουν το ΠαΣοΚ στα χέρια τους. Να ψηφίσουν με το χέρι στην καρδιά και με το βλέμμα στο μέλλον για τη νέα ηγεσία του ΠαΣοΚ, για μια νέα δυναμική πορεία, μια νέα δυναμική αρχή προκειμένου η χώρα να έχει στις 14 του μήνα ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση και στις επόμενες εκλογές το ΠαΣοΚ να είναι η επόμενη κυβέρνηση».


Σκανδαλίδης: «Θα ψηφίσουν περισσότεροι από 300.000»

Τη σιγουριά του για τη μεγάλη συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές του ΠαΣοΚ εξέφρασε ο Κώστας Σκανδαλίδης. Αφού ψήφισε το ιστορικό στέλεχος του ΠαΣοΚ ανέφερε μεταξύ άλλων: «Έχω πει ότι θα είναι πάνω από 300.000 αυτοί που θα ψηφίσουν σήμερα. Φοβάμαι ότι θα πέσω έξω γιατί θα είναι περισσότεροι. Αυτό σημαίνει ότι ο λαός του ΠαΣοΚ είναι ξανά στο πόδι. Την άλλη Δευτέρα όποιος κι αν είναι πρόεδρος, το ΠαΣοΚ θα κάνει μια νέα αρχή. Ήμουν και είμαι στρατιώτης της παράταξης».


Κατρίνης: «Το ΠαΣοΚ επιστρέφει πρωταγωνιστικό, νικηφόρο»

Στον Πύργο της Ηλείας ψήφισε, γύρω στις 9 το πρωί, της Κυριακής 6 Οκτωβρίου, ο υποψήφιος Πρόεδρος του ΠαΣοΚ, Μιχάλης Κατρίνης, ο οποίος έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Οι δημοκρατικοί πολίτες σε όλη τη χώρα, με τη συμμετοχή και την απόφασή τους, δίνουν σήμερα τη δύναμη στο κίνημά μας για να γίνει και πάλι μεγάλο και νικηφόρο. Από την ελληνική επαρχία που χτυπά η καρδιά του ΠαΣοΚ, στέλνω μήνυμα νίκης και ελπίδας. Το ΠαΣοΚ επιστρέφει, για να γίνει η μεγάλη, δημοκρατική παράταξη ξανά δύναμη αλλαγής και ανατροπής. Μπορούμε να τα καταφέρουμε».


Αυξημένη κατά 35% η προσέλευση σε σχέση με το 2021

Τα πρώτα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι άνθρωποι της ΕΔΕΚΑΠ επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες για αυξημένη συμμετοχή. Συγκεκριμένα, έως τις 09:10 είχαν ψηφίσει 21.000 άτομα, ενώ το ‘21 είχαν πάει 13.764

Περίπου στις 11πμ η ΕΔΕΚΑΠ θα κάνει την πρώτη επίσημη ανακοίνωση για τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία. Να σημειωθεί ότι το 2021 είχαν ψηφίσει συνολικά στον πρώτο γύρο 270 χιλιάδες.


Δούκας: «Αλλάζουμε το ΠαΣοΚ, για να αλλάξουμε τη χώρα»

Περίπου στις 9 το πρωί της Κυριακής, ο Χάρης Δούκας πήγε για να ψηφίσει στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50). «Σήμερα έχουμε ραντεβού με το μέλλον. Αλλάζουμε το ΠαΣοΚ, για να αλλάξουμε τη χώρα. Καλώ όλους τους δημοκράτες και προοδευτικούς πολίτες να ψηφίσουν. Ενώνουμε δυνάμεις, κερδίζουμε την ελπίδα» ανέφερε μιλώντας στους εκπροσώπους του Τύπου.


Ποιοι και πώς ψηφίζουν

Δικαίωμα να ψηφίσουν έχουν τα μέλη του κόμματος και επιπλέον όσοι άλλοι άνω των 16  το επιθυμούν  δηλώνοντας, σ όποιο εκλογικό κέντρο προσέλθουν, πως θέλουν να εγγραφούν είτε ως μέλη είτε ως φίλοι κι υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση ότι δεν είναι μέλη άλλου κόμματος. Όλοι οι ψηφοφόροι  θα καταβάλουν ως αντίτιμο το ποσό των 3 ευρώ. Θα πρέπει να έχουν μαζί τους για την ταυτοπροσωπία  αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο ή οποιοδήποτε άλλο δημόσιο έγγραφο ( π.χ δίπλωμα οδήγησης).

Το ψηφοδέλτιο είναι κοινό με  αλφαβητική σειρά των υποψηφίων (Νίκος Ανδρουλάκης, Παύλος Γερουλάνος, Νάντια Γιαννακοπούλου , ‘Αννα Διαμαντοπούλου, Χάρης Δούκας και Μιχάλης Κατρίνης) και μπαίνει σταυρός προτίμησης.

Για να εκλεγεί νέος πρόεδρος απαιτείται να συγκεντρώσει το 50+1 των ψήφων κι αν δεν το καταφέρει τότε οι δύο πρώτοι θα αναμετρηθούν σε β γύρο την επόμενη Κυριακή 13 Οκτωβρίου.

Τα αποτελέσματα αναμένονται μετά τις 9 το βράδυ.


Εικόνες από τη διαδικασία της ψηφοφορίας

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.