Τουρκία: Γιατί επιμένει να στέλνει κατασκοπευτικά στο Αιγαίο – Τι ψάχνει ο «Ασπρογέρακας»

Συνεχείς οι τουρκικές παραβάσεις στο FIR Αθηνών - Τι κατασκοπεύουν - Οι υποψίες του Πενταγώνου και τα πρώτα γαλλικά αεροσκάφη τύπου Patroller που έρχονται

Έγιναν πλέον ρουτίνα οι πτήσεις τουρκικών κατασκοπευτικών αεροσκαφών και drones (κυρίως το εξελιγμένο Aksungur) στο FIR Αθηνών χωρίς να υποβάλλουν σχέδια πτήσεως πραγματοποιώντας καθημερινώς παραβάσεις.

Δεν περνά ούτε μια μέρα από τον Ιανουάριο του 2024 που τα τουρκικά εναέρια μέσα πετούν στο Αιγαίο κάνοντας κατασκοπεία. Να σκεφτείτε ότι το Aksungur (στα ελληνικά «ασπρογέρακας»), επέστρεψε» στο νοτιοανατολικό Αιγαίο στις 13 Αυγούστου, τις ημέρες δηλαδή που η Αττική καιγόταν και όλος ο διαθέσιμος στόλος της πολεμικής αεροπορίας επιχειρούσε στο μέτωπο της φωτιάς. Κι όμως απασχολούσε όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, μαχητικά μας αεροσκάφη για την αναγνώριση και ταυτοποίηση του.

Ενώ τα μαχητικά της Τουρκίας σταμάτησαν (επί του παρόντος) τις πτήσεις πάνω από τα νησιά και τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, και άρχισαν οι συζητήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τα τουρκικά κατασκοπευτικά πετούν σε μεγάλο ύψος και πιστεύεται ότι καταγράφουν προφανώς ότι συμβαίνει σε νησιά, αλλά και στο Αιγαίο.

Το περίεργο είναι ότι πέραν μιας ανακοίνωσης του ΓΕΕΘΑ για παραβάσεις και ότι τα drones κτλ. αναγνωρίζονται σύμφωνα με τους κανόνες διεθνούς αεροπλοΐας, τίποτε άλλο δεν γίνεται από πλευράς Αθήνας. Ούτε καν διαβήματα, ούτε καν φαίνεται να απασχολεί τα ΜΜΕ.

Συνεχείς οι τουρκικές παραβάσεις στο FIR Αθηνών

Έτσι σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε «Το Βήμα», από την αρχή του έτους 2024 έως και σήμερα (τέλη Σεπτεμβρίου) έχουν καταγραφεί 127 παραβάσεις του FIR Αθηνών, οι περισσότερες (39) τον Σεπτέμβριο και άλλες 29 τον Αύγουστο.

Συνολικά δηλαδή από την αρχή του έτους 98 drones και ελικοφόρα κατασκοπευτικά αεροσκάφη εισήλθαν παρανόμως στο FIR Αθηνών, χωρίς δηλαδή να υποβάλουν σχέδια πτήσεως. Ακόμα και σε αργίες, θρησκευτικές εορτές, ή και τα Σαββατοκύριακα τα τουρκικά αεροοχήματα πραγματοποιούν παραβάσεις.

Μόλις χθες, Σάββατο (5 Οκτωβρίου) ένα τουρκικό UAV, πραγματοποίησε πτήση στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο κάνοντας παράβαση στο FIR Αθηνών.

Τι κατασκοπεύουν στο Αιγαίο οι Τούρκοι – Οι υποψίες του Πενταγώνου

Οι Τούρκοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις έχουν αποκτήσει anti-drone συστήματα, τα οποία μάλιστα έχουν δοκιμαστεί επί του πεδίου επιτυχώς από τις φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού που δρουν στην Ερυθρά Θάλασσα εναντίον των Χούθι.

Επιπλέον το ελληνικό Πεντάγωνο έχει σοβαρές υποψίες ότι το εξελιγμένο drone Aksungur είχε χρησιμοποιηθεί και τον Σεπτέμβριο του 2022 και να φωτογραφίσει και να ελέγξει τα αμερικανικής κατασκευής Μ-117 σε Σάμο και Μυτιλήνη.

Επίσης τουρκικά κατασκοπευτικό αεροπλάνα είχαν σταλεί, σύμφωνα με πληροφορίες και στην Κάσο όταν το ιταλικό καράβι τοποθετούσε καλώδια και τέλος «κοιτάζουν» και τη ροή των μεταναστών στο Αιγαίο.

Ερχονται τα πρώτα γαλλικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου Patroller

Πέραν από τα anti-drone συστήματα που έχει αναπτύξει η ΕΑΒ, η Αθήνα ετοιμάζεται για την παραλαβή των πρώτων γαλλικής κατασκευής μη επανδρωμένων αεροσκαφών τύπου Patroller.

Αναμένονται να παραδοθούν σε λίγους μήνες, τέλη του 2024 και πρόκειται να αυξήσει θεαματικά τις δυνατότητες επιτήρησης των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων και συγκεκριμένα του στρατού ξηράς, παρέχοντας εικόνα υψηλής ευκρίνειας σε μεγάλο βάθος, θερμική αποτύπωση καθώς και δεδομένα βολής.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.