Καλύπτεται το κενό από την αποχώρηση της διευθύντριας του Διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού Άννας-Μαρίας Μπούρα. Νέος διευθυντής πρόκειται να τοποθετηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρέσβης Μίλτων Νικολαΐδης, μόνιμος αντιπρόσωπος της χώρας μας στο ΝΑΤΟ με μακρά διπλωματική πορεία.

Ο πρέσβης Νικολαΐδης, ο οποίος έχει γεννηθεί στην Κωνσταντινούπολη, ομιλεί απταίστως την τουρκική και είναι ο διπλωμάτης που βρισκόταν δίπλα στον Πρωθυπουργό και στις επτά συναντήσεις που είχε με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Να σημειωθεί ότι κ. Νικολαΐδης, οποίος έχει υπηρετήσει ως διευθυντής και στο γραφείο του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη την εποχή που ήταν αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, ενώ έχει παραστεί και σε όλες τις συναντήσεις που είχε ο τότε Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον Ερντογάν.

Η κυρία Μπούρα αναχωρεί κατά πάσα πιθανότητα τον Νοέμβριο για τις Βρυξέλλες (όπου είχε υπηρετήσει παλαιότερα στην ΕΕ, όπου επίσης υπηρετεί και ο Ολλανδός σύζυγός της) για μια σπουδαία θέση, από τις καλύτερες που λαμβάνει η χώρα μας, αυτή στο επιτελείο (Cabinet) του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα. Θα έχει τη ευθύνη των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής. Έτσι η Ελλάδα θα έχει πλέον λόγο στην προετοιμασία των Συνόδων Κορυφής, θα συμμετέχει στην σύνταξη της ατζέντας που θα συζητούνται στα Ευρωπαϊκά Συμβούλια.

Έως τώρα στο διπλωματικό γραφείο του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη τοποθετήθηκαν γυναίκες πρέσβεις. Πρώτα η πρέσβης Αλεξάνδρα Παπαδόπουλου, μετέπειτα πρέσβης στην Ουάσιγκτον και σήμερα υφυπουργός Εξωτερικών, εν συνεχεία η πρέσβης Ελένη Σουρανή, σήμερα πρέσβης της χώρας μας στην Ιταλία και η Αννα Μαρία Μπούρα που τοποθετείται στο Cabinet του Αντόνιο Κόστα.

Ο πρέσβης Νικολαΐδης με εμπειρία στα ελληνοτουρκικά, αλλά και σε θέματα ΝΑΤΟ (υπηρετεί στο ΝΑΤΟ από τότε που άρχισε ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος) θα πρέπει αμέσως με την ανάληψη των καθηκόντων του να προετοιμάσει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας (ΑΣΣ) Ελλάδας- Τουρκίας που θα πραγματοποιηθεί αρχές του νέου έτους στην Άγκυρα.

Υπάρχει αρκετό παρασκήνιο έως ότου ο Πρωθυπουργός καταλήξει στο όνομα του κ. Νικολαΐδη. Υπήρξαν προτάσεις διπλωματών (σε όλες τις προτάσεις ήταν μέσα το όνομά του), αλλά η τοποθέτηση κλείδωσε στη Νέα Υόρκη, μετά τη συνάντηση που είχε ο Πρωθυπουργός με τον Ερντογάν. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ζήτησε ο Πρωθυπουργός.

Πάντως ο Ερντογάν σφόδρα ενδιαφέρθηκε και για την νέα τοποθέτηση της κυρίας Μπούρα και ρωτούσε σε εκείνη την συνάντηση με τον Μητσοτάκη πότε φεύγει από το Μαξίμου, γιατί και πού πάει. Ο κ. Νικολαΐδης ωστόσο έχει παραστεί ως διερμηνέας σε όλες τις συναντήσεις Ερντογάν με Σαμαρά και με Μητσοτάκη, συνεπώς γνωρίζει όλα όσα έχουν συζητηθεί ανάμεσα στους δύο ηγέτες.