Ανταπόκριση Βρυξέλλες
Κοινή προσέγγιση στο μεταναστευτικό για τις επιστροφές αναμένεται να ζητήσουν οι «27» ηγέτες της ΕΕ από την Κομισιόν και το Συμβούλιο στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 17 και 18 Οκτωβρίου.
Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται στο πρώτο προσχέδιο που είναι στη διάθεση του Βήματος, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα καλέσει « για αποφασιστική δράση σε όλα τα επίπεδα για την αύξηση και την επιτάχυνση των επιστροφών από την Ευρωπαϊκή Ένωση», καθώς και «την Επιτροπή και το Συμβούλιο να υποβάλουν ταχέως μια νέα κοινή προσέγγιση για τις επιστροφές».
Ταχύτερες διαδικασίες για τις επιστροφές ζητούν 14 κράτη – μέλη
Ταχύτερες διαδικασίες για τις επιστροφές ζητούν 14 κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ελλάδα, με έγγραφό τους προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνοντας ότι όσοι δεν έχουν δικαίωμα παραμονής πρέπει να λογοδοτήσουν καθώς και ότι πρέπει να υπάρχει νέα νομική βάση η οποία να ορίζει τις υποχρεώσεις και τα καθήκοντά τους, ενώ η μη συνεργασία πρέπει να έχει συνέπειες και να τιμωρείται.
Σύμφωνα μα τα στοιχεία της Eurostat, το δεύτερο τρίμηνο του 2024, υπήρξε απόφαση για 96.115 πολίτες τρίτων χωρών να εγκαταλείψουν μια χώρα της ΕΕ και 25.285 άτομα επέστρεψαν σε τρίτες χώρες μετά από εντολή να φύγουν.
Σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2024, ο αριθμός των παραγγελιών για αποχώρηση από κάποια χώρα της ΕΕ μειώθηκε κατά 7%, ενώ ο αριθμός των επιστροφών σε τρίτες χώρες μειώθηκε κατά 3,9%. Ταυτόχρονα, ο αριθμός των πολιτών εκτός ΕΕ για τους οποίους υπήρξε εντολή να φύγουν μειώθηκε κατά 10%, ενώ ο αριθμός των ατόμων που επέστρεψαν σε τρίτες χώρες αυξήθηκε κατά 21,3% σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2023. Ο μεγαλύτερος αριθμός πολιτών τρίτων χωρών από τους οποίους ζητήθηκε να εγκαταλείψουν το έδαφος μιας χώρας της ΕΕ καταγράφηκε στη Γαλλία (31.195), στη Γερμανία (12.885) και στην Ελλάδα (6.555).
Τι προβλέπει το προσχέδιο συμπερασμάτων
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να επιβεβαιώσει τη δέσμευσή του για την αντιμετώπιση της εργαλειοποίησης των μεταναστών για πολιτικούς σκοπούς και να τονίσει ότι πρέπει να εξεταστούν νέοι τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης της παράτυπης μετανάστευσης, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
Ειδική αναφορά, σύμφωνα με το προσχέδιο των συμπερασμάτων, υπάρχει στις «ασφαλείς και νόμιμες» οδούς ως «το κλειδί για την τακτική μετανάστευση».
Οι «27» αναμένεται να καταδικάσουν επίσης τις ιρανικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ και να εκφράσουν τη «βαθύτατη ανησυχία» τους «για τη δραματική στρατιωτική κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή και τον κίνδυνο που αυτή συνεπάγεται για ολόκληρη την περιοχή».
Παράλληλα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα καλέσει όλα τα μέρη να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση, να θέσουν τέρμα σε όλες τις εχθροπραξίες και να τηρήσουν πλήρως το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και να σημειώσει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευτεί πλήρως να βοηθήσει στην αποκλιμάκωση της κατάστασης και στη μείωση των εντάσεων.
Οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται και δεν αποκλείεται να υπάρξουν τροποποιήσεις στο κείμενο των συμπερασμάτων.