Διάγγελμα απηύθυνε πριν από λίγη ώρα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, υπογραμμίζοντας ότι «είναι καθήκον του Ισραήλ να απαντήσει στην επίθεση του Ιράν».

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου τόνισε ότι «το Ιράν βρίσκεται πίσω από όλες τις απειλές εναντίον μας. Εκτόξευσαν εκατοντάδες πυραύλους εναντίον μας σε μια από τις μεγαλύτερες επιθέσεις στην ιστορία. Καμία χώρα στον κόσμο δεν θα δεχόταν μια τέτοια επίθεση, ούτε το Ισραήλ θα τη δεχτεί. Το Ισραήλ έχει το καθήκον και το δικαίωμα να αμύνεται και να απαντά σε τέτοιες επιθέσεις – και αυτό πρόκειται να κάνουμε».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ δήλωσε ότι ο στρατός κατάφερε να καταστρέψει ένα μεγάλο μέρος του οπλοστασίου της Χεζμπολάχ στον Λίβανο και να αλλάξει την πορεία του πολέμου κατά του ισλαμιστικού κινήματος που υποστηρίζεται από το Ιράν.

Την ίδια ώρα, τα θύματα των επιθέσεων στον Λίβανο έχουν ξεπεράσει τις 2 χιλιάδες μόνο τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ενώ βαθαίνει η ανθρωπιστική κρίση.

Η επίθεση στον Μακρόν

Κατά το διάγγελμα του, ο Νετανιάχου επιτέθηκε στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος νωρίτερα σήμερα ζήτησε να σταματήσει η αποστολή όπλων στο Ισραήλ όσο δεν υπάρχει συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

«Ζητάτε να σταματήσουν οι εξαγωγές όπλων προς εμάς κατά τη διάρκεια του πολέμου. Το Ισραήλ θα νικήσει, με ή χωρίς εσάς. Αλλά η ντροπή σας θα ζήσει για πολύ καιρό μετά τη νίκη μας» Νετανιάχου προς τον πρόεδρο της Γαλλίας Μακρόν.

Σε συναγερμό ο στρατός ενόψει της επετείου της 7ης Οκτωβρίου

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε σήμερα ότι οι δυνάμεις του έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού ενόψει της επετείου της επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου του 2023, τονίζοντας ότι μαχητές επιδιώκουν να πραγματοποιήσουν επιθέσεις στη χώρα.

«Αυτή την εβδομάδα θα τιμήσουμε την επέτειο του πολέμου και της 7ης Οκτωβρίου. Είμαστε έτοιμοι να αυξήσουμε τις δυνάμεις μας ενόψει της ημέρας αυτής, λόγω του φόβου για επιθέσεις που επιδιώκουν να διαπράξουν μαχητές», δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης Τύπου, χωρίς άλλη διευκρίνιση.

Ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ δήλωσε σήμερα σε μήνυμα που μεταδόθηκε για την επέτειο της άνευ προηγουμένου επίθεσης της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου του 2023 στο Ισραήλ, που συγκλόνισε τη χώρα, ότι τα τραύματα «δεν έχουν ακόμη επουλωθεί πλήρως».

«Τα τραύματά μας δεν μπορούν ακόμη να επουλωθούν πλήρως… γιατί όμηροι συνεχίζουν να βασανίζονται, να εκτελούνται και να πεθαίνουν σε αιχμαλωσία», τονίζει, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Από τους 251 ανθρώπους που απήχθησαν και μεταφέρθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας στις 7 Οκτωβρίου, 97 εξακολουθούν να κρατούνται όμηροι, εκ των οποίων 33 είναι νεκροί, σύμφωνα με δήλωση του στρατού.

Ο πρόεδρος του Ισραήλ δήλωσε επίσης ότι «το Ιράν και οι πληρεξούσιοί του συνιστούν μόνιμη απειλή για τη χώρα» του, ενόψει των εκδηλώσεων μνήμης για την επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος  την 7η Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος.

Το Ιράν εκτόξευσε το βράδυ της Δευτέρας σχεδόν 200 πυραύλους κατά του ισραηλινού εδάφους, προχωρώντας στη δεύτερη επίθεση σε λιγότερο από έξι μήνες.

Η Τεχεράνη δήλωσε ότι ενήργησε έτσι σε αντίποινα για τη δολοφονία του Χασάν Νασράλα, του ηγέτη του ισλαμιστικού κινήματος Χεζμπολάχ του Λιβάνου, που υποστηρίζεται από το Ιράν, την περασμένη εβδομάδα στη Βηρυτό, και για τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια την 31η Ιουλίου σε επίθεση στην Τεχεράνη.

Το Ιράν και η Χαμάς κατηγόρησαν το Ισραήλ ότι ευθύνεται για τη δολοφονία του Χανίγια. Το Ισραήλ δεν προέβη σε κανένα σχόλιο.

Νωρίτερα σήμερα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι προετοιμάζει απάντηση στη μαζική πυραυλική επίθεση του Ιράν, κατά την οποία οι περισσότεροι πύραυλοι αναχαιτίστηκαν από το ισραηλινό σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας.

Απειλεί με νέα χτυπήματα το Ιράν

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αρακτσί, δήλωσε πως το Ιράν είναι έτοιμο να απαντήσει σε πιθανή επίθεση του Ισραήλ.

Με προπαγανδιστικά βίντεο το καθεστώς των μουλάδων στην Τεχεράνη απειλεί με νέα χτυπήματα σε ισραηλινό έδαφος.

«Η απάντησή μας σε οποιαδήποτε ισραηλινή επίθεση θα είναι ισχυρότερη και αυστηρότερη. Μπορούν να δοκιμάσουν την αποφασιστικότητά μας», ανέφερε ο Αρακτσί.

ΑΠΕ/ΜΠΕ