Ο καλός στρατιώτης Στέφανος Δένδιας, ένα κουίζ και τα καλά νέα για τον Ελληνισμό της Πόλης

Η ορκωμοσία του στρατιώτη Στέφανου Δένδια, οι πέντε επιπλέον ημέρες άδεια και η νέα στολή του μαχητή

Θα αρχίσω σήμερα με μια ορκωμοσία στο Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροβολικού στη Θήβα (γνωστό άλλωστε Κέντρο Εκπαίδευσης στους περισσότερους από εμάς για την εκπαίδευση που έκανε πρόσφατα ένας έκπτωτος αρχηγός κόμματος), όπου χθες συγκεντρώθηκε κόσμος πολύ. Κυρίως γονείς που πήγαν να καμαρώσουν τα παιδιά τους που έδιναν υπερήφανα τον όρκο του στρατιώτη. Ανάμεσά τους και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας μαζί με τη σύζυγό του Δάφνη, βρέθηκαν στην ορκωμοσία νεοσυλλέκτων της Ε΄ΕΣΣΟ.

Ως υπουργός Άμυνας ο Νίκος Δένδιας παρίσταται πολλές φορές σε ορκωμοσίες νεοσυλλέκτων, αλλά αυτή τη φορά όλα ήταν διαφορετικά. Ανάμεσα στους νεοσύλλεκτος που ύψωσαν το χέρι τους για τον όρκο («…ως την τελευταία ρανίδα του αίματός μου…») ήταν και ο γιος του Στέφανος, νομικός με μεταπτυχιακά στο Κέιμπριτζ. Ουδείς γνώριζε ότι στη μονάδα αυτή εκπαίδευσης πυροβολικού ήταν νεοσύλλεκτος ο γιος του υπουργού, ίσως μόνον ο ταξίαρχος διοικητής του στρατοπέδου το γνώριζε. Οι γονείς του Στέφανου παρακολούθησαν και την παρέλαση.

Οι νεοσύλλεκτοι δικαιούνται 10ήμερη άδεια, αλλά ο κ. Δένδιας έδωσε πέντε ημέρες άδεια επιπλέον, σε όλους τους νεοσύλλεκτους αυτής της σειράς που ορκίστηκαν. Όχι επειδή ορκίστηκε ο γιός του, αλλά επειδή ως υπουργός Άμυνας είθισται στις ορκωμοσίες νεοσυλλέκτων να δίνει επιπλέον άδεια. Και κάτι ακόμα. Μόλις ο στρατιώτης Στέφανος τελειώσει την εκπαίδευσή του, ο υπουργός δήλωσε πως θα υπηρετήσει στον Έβρο.

Αλλάζουν όλα στη στολή του στρατιώτη ακόμα και το κράνος

Εκείνο όμως που είπε ο κ. Δένδιας για όλους τους νεοσύλλεκτους αλλά και τους μελλοντικούς νεοσύλλεκτους είναι ότι όχι μόνον αλλάζει η στρατιωτική θητεία, αλλά αλλάζει και η στολή και ο εξοπλισμός των στρατιωτών: «Σύγχρονο κράνος, προστατευτικά γυαλιά, επιγονατίδες, επιαγκωνίδες, εξαρτύσεις, διαφορετικό υδροδοχείο. Μια σειρά από αλλαγές που θα οδηγήσουν στον σύγχρονο μαχητή και τελικά στον σύγχρονο στρατό», σημείωσε.

Όσον αφορά την στρατιωτική θητεία είπε ότι «εφοδιάζουμε τους οπλίτες με γνώσεις που θα τους καθιστούν γενικά χρήσιμους και θα τους δίνουν ένα ισχυρό πλεονέκτημα για τη μετέπειτα ζωή τους και την επαγγελματική τους πορεία»

***

Ένα κουίζ για την Προεδρία της Δημοκρατίας

Με δεδομένη την εσωτερική αναστάτωση στη ΝΔ, το θέμα της προεδρολογίας, η οποία σύντομα θα φουντώσει, παίρνει συνεχώς διαφορετική διάσταση και διάφορα συζητούνται ως πιθανά ενδεχόμενα, τα οποία θα μπορούσαν να εκτονώσουν διάφορες καταστάσεις. Σας μεταφέρω, σαν κουίζ, ένα από τα τελευταία που έχω ακούσει, ως άτυπη εισήγηση, που θα μπορούσε να λύσει σε σημαντικό βαθμό τα χέρια του Μητσοτάκη, τουλάχιστον στο εσωκομματικό πεδίο αν βρισκόταν αναγκασμένος να επιλέξει νεοδημοκράτη για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Λοιπόν, θα πω μόνο ένα ή μάλλον δύο πράγματα: Πρόκειται για πρόσωπο που έχει συζητηθεί και στο παρελθόν και που πάντως, η θέση του Προέδρου μοιάζει να είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του. Μη μου πείτε ότι δεν το καταλάβατε. Το αν θα βρεθεί στο Προεδρικό, είναι άλλο ζήτημα.

***

Το 20ό Rafale με τους πυραύλους Meteor

Μαθαίνω πως χθες προσγειώθηκε στην Τανάγρα, το εικοστό RAFALE. Επομένως η υπεύθυνη Μοίρα της Πολεμικής Αεροπορίας για τα RAFALE, η 332 Μοίρα “Γεράκι” συμπληρώνεται σιγά – σιγά. Απομένουν βέβαια άλλα 4 . Μου λένε ότι πρόκειται για ένα μονοθέσιο αεροπλάνο, έτοιμο να πετάξει στους αιθέρες μας και να αναλάβει μάχιμη υπηρεσία.

Το RAFALE μαζί με τους πυραύλους METEOR που φέρει, αποτελεί έναν φονικό συνδυασμό. Και σας έχω επισημάνει ξανά ότι οι γείτονές μας τον φοβούνται. Τόσο που ψάχνουν απεγνωσμένα διάφορες λύσεις, για να τον αντιμετωπίσουν. Μια από αυτές είναι ότι θέλουν να αγοράσουν Eurofighter (ή αλλιώς Typhoon, όπως λέγονται) από τη Βρετανία. Αλλά η Γερμανία (μία εκ των κατασκευαστριών χωρών, μαζί με Βρετανία, Ισπανία και Ιταλία, οι οποίες συνηγορούν) αντιστέκεται σθεναρά στις πιέσεις του «Σουλτάνου»…

***

Γαλάζια πάρτι

Τώρα που πέρασε το street party στη Ρηγίλλης για τα 50 χρόνια της ΝΔ, υπάρχουν ακόμα άλλα δύο γαλάζια πάρτι που δεν τα λες ότι θα περάσουν απαρατήρητα από τους γαλάζιους (εκτός κι αν αναβληθούν ή ακυρωθούν). Το πρώτο αφορά την ανανέωση όρκων του οικονομικού συμβούλου του Πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη με τον σύζυγό του Μάικι και το πάρτι που προτίθεται να δώσει στο Anassa (βασίλισσα σημαίνει στα αρχαία ελληνικά), όπως τουλάχιστον γράφουν οι προσκλήσεις που έστειλε.

Έχει προσκληθεί όλο το Μαξίμου, περιλαμβανομένου και του Πρωθυπουργού, αλλά υπάρχει γκρίνια στην ΚΟ που οι βουλευτές της λένε ότι «εδώ προσπαθούμε να ξεχάσουμε τον νόμο περί ομόφυλων ζευγαριών, που ήταν μία από τις αιτίες που χάσαμε 1.000.000 ψήφους, και αφήνουμε το θέμα πάλι να φουντώσει;».

Όσον αφορά το δεύτερο πάρτι, το οποίο πληροφορούνται οι βουλευτές ότι θα διοργανωθεί στην Κρήτη, αφορά βουλευτή που οι φήμες λένε ότι επανέρχεται λίαν συντόμως στην ΚΟ της ΝΔ, πλην όμως όταν ερωτάται το Μαξίμου δηλώνει πλήρη άγνοια.

***

Συνωστισμός πολεμικών πλοίων στην Ανατολική Μεσόγειο

Σας έγραφα μόλις προχθές για τον μεγάλο αριθμό πολεμικών πλοίων, που έχουν συσσωρευτεί στην Ανατολική Μεσόγειο. Αμερικανικά, γαλλικά, ρώσικα, αγγλικά, ελληνικά και άλλα πολλά πλέουν στα διεθνή ύδατα έξω από τον Λίβανο και το Ισραήλ (κοντά στην Κύπρο). Παρακολουθούν τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή (συλλέγοντας πληροφορίες) είναι σε ετοιμότητα να εκκενώσουν πολίτες των κρατών τους (εφόσον απαιτηθεί) ενώ ιδίως τα αμερικάνικα συμμετείχαν και στην απόκρουση των ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων εναντίον του εδάφους του Ισραήλ.

Πληροφορούμαι ότι πρόκειται τις επόμενες μέρες να καταπλεύσει στην περιοχή και γαλλικό αεροπλανοφόρο. Εξάλλου η Γαλλία έχει συμφέροντα στη θάλασσα της Λεβαντίνης, ενώ σας θυμίζω ότι ο Λίβανος και η Συρία ήταν γαλλικές αποικίες μέχρι τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

***

Όταν ο υπουργός Οικονομικών διαβάζει τον Γέρο της Δημοκρατίας

Ένα φυλλάδιο ξεφύλλιζε ο Κωστής Χατζηδάκης κατά την κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων με αντικείμενο την ενημέρωση των μελών τους σχετικά με το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό-Διαρθρωτικό Σχέδιο, ενόψει της κατάθεσής του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Κάποιοι αναρωτήθηκαν τι διάβαζε με τόσο ενδιαφέρον και χαμογελούσε διακριτικά. Ήταν ένα φυλλάδιο – μπροσούρα εποχής που του είχε δώσει ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, γνωστός λάτρης της πολιτικής Ιστορίας του τόπου. Και τι σχέση είχε, θα μου πείτε, με την συζήτηση για τα οικονομικά;

Ήταν το Πρόγραμμα του Κόμματος των Φιλελευθέρων του Γεωργίου Παπανδρέου του 1954 στο οποίο μεταξύ άλλων γινόταν αναφορά στην «δήθεν κοινωνική πολιτική της Άκρας Αριστεράς» και στην «δημαγωγική εξόγκωση του κοινωνικού αιτήματος» με την επισήμανση ότι «με την δυσανάλογον κοινωνικήν επιβάρυνσιν κάμπτεται η Οικονομία και τοιουτοτρόπως και αυτή η πολιτική καθίσταται τελικώς “αντικοινωνική” και οδηγεί επίσης εις την εξαθλίωσιν του Λαού».

Δεν ξέρω αν ο κ. Χατζηδάκης ένοιωσε ικανοποιημένος από όσα διάβαζε στον βαθμό που οι παραπάνω επισημάνσεις συμπίπτουν, θα έλεγα, με το οικονομικό σκεπτικό του, αλλά δεν νομίζω ότι το ίδιο θα ένοιωθαν οι βουλευτές του κόμματός του οι οποίοι σπεύδουν με ερωτήσεις τους να προωθούν θέματα για την οικονομική ενίσχυση των κοινωνικών ομάδων.

***

Γιατί έγινε η συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών κεκλεισμένων των θυρών

Κάπως χαριτωμένα εξελίχθηκε η συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας την προηγούμενη Πέμπτη. Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης επρόκειτο να ενημερώσει για τις συναντήσεις της Νέας Υόρκης και τα ελληνοτουρκικά, όπως και για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Για κάποιο λόγο ο υπουργός ζήτησε να γίνει η συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών, κάτι που έγινε δεκτό, καθώς όλοι ανέμεναν την εμπιστευτική ενημέρωση.

Πλην όμως, ο υπουργός επέλεξε να ξεκινήσει από τη Μέση Ανατολή, ενδεχομένως και ορθώς, αφού με την κατάσταση που επικρατεί στην αντιπολίτευση, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τίποτε και κυρίως για την διακίνηση ευαίσθητων πληροφοριών ή και απλών συζητήσεων. Πάντως, ως όφειλε, για αυτά διαμαρτυρήθηκε η αναπληρώτρια τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Νίνα Κασιμάτη και μένει να φανεί αν θα οριστεί και νέα ενημερωτική συνεδρίαση για τα ελληνοτουρκικά.

***

Η επόμενη μέρα στο ΠαΣοΚ

Το θέμα των προσεχών ημερών θα είναι εκ των πραγμάτων η αυριανή εκλογή προέδρου του ΠαΣοΚ, η οποία είτε το θέλει κανείς, είτε όχι, θα είναι μία νέα παράμετρος του πολιτικού παιχνιδιού. Το θέμα παρακολουθείται από το Μαξίμου (με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον δεύτερο γύρο) και έχει αρχίσει να διακρίνεται ξεκάθαρα ποιον εννοούσε η Ντόρα Μπακογιάννη ότι θα «κάνει πάρτι ο Μητσοτάκης» αν εκλεγεί.

Προφανώς και είναι ο Χάρης Δούκας, ο οποίος αν κερδίσει θα προσφέρει στον Πρωθυπουργό τον αντίπαλο που του λείπει από τότε που αποχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας, με την έννοια της απειλητικής προοπτικής για τη χώρα και με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Αυτά πιστεύουν στο κυβερνητικό επιτελείο, περισσότερο ή λιγότερο βασίμως, όσο και αν δεν το ομολογούν ανοιχτά. Δεν έχουν και λόγο άλλωστε να τα πουν όλα.

***

Τα καλά νέα για τον ελληνισμό της Πόλης

Ίσως για πολλούς παραμένει άγνωστο αλλά αυτό το διάστημα γίνονται πολλά και αθόρυβα για τον ομογενειακό ελληνισμό. Για παράδειγμα ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κώτσηρας δείχνει ενδιαφέρον για τη στήριξη του Ελληνισμού της Πόλης. Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το Πανιμβριακό Συνέδριο, το πρώτο μετά από 30 χρόνια. Η επικοινωνία με τον Οικουμενικό Πατριάρχη είναι τακτική, ενώ σταθερή είναι και η επαφή του Υφυπουργού με τους Συλλόγους των Ομογενών, καθώς και η συνεργασία με το Γενικό Προξενείο Κωνσταντινούπολης.

Ένα από τα χρονίζοντα θέματα της ομογενειακής εκπαίδευσης που διευθετήθηκαν πρόσφατα είναι και η αναγνώριση των απολυτηρίων των επισκεπτών-μαθητών. Άλλωστε, στην ενίσχυση των δεσμών με την Ελλάδα θα συμβάλλουν σίγουρα και τα προγράμματα φιλοξενίας ομογενών από την Πόλη που με μέριμνα του Υπουργείου Εξωτερικών ξεκίνησαν και θα συνεχιστούν.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.