Το τριήμερο 8-10 Νοεμβρίου θα διεξαχθεί οριστικά πια το έκτακτο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ που θα εγκρίνει ή θα απορρίψει τις υποψηφιότητες για την προεδρική κούρσα, θέτοντας παράλληλα το πολιτικό πλαίσιο της επόμενης ημέρας.

Μετά από άλλη μια ταραχώδη συνεδρίαση, η Κεντρική Επιτροπή επικύρωσε την πρωινή εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας, που ελέγχεται από το μπλοκ των 87, για μετάθεση της διαδικασίας κατά μία εβδομάδα, καθώς όπως έγινε γνωστό από στελέχη δεν είχε βρεθεί ο κατάλληλος χώρος φιλοξενίας για το διάστημα 1-3 Νοεμβρίου.

Γι’ αυτό, και σύμφωνα με τις πληροφορίες, το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί υβριδικά, με συμμετοχή των συνέδρων τόσο δια ζώσης όσο και εξ αποστάσεως. Το ποσοστό υπολογίζεται στο 50-50. Η τελική απόφαση εκκρεμεί, αλλά δεν διαφαίνεται άλλη εκδοχή στον ορίζοντα, καθώς ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά.

Οι υπόλοιπες ημερομηνίες του οδικού χάρτη

Ισχύουν, εν τω μεταξύ, και όλες οι ημερομηνίες που ψήφισε η πλειοψηφία της ΠΓ στην έκτακτη συνεδρίαση που προηγήθηκε αυτής της ΚΕ. Δεν πρόκειται μεν να επηρεαστεί το αρχικό πλάνο για τις εκλογές που παραμένουν στις 24 Νοεμβρίου και 1 Δεκεμβρίου (αν χρειαστεί β’ γύρος). Ωστόσο υπό τις νέες ψηφισμένες ημερομηνίες, η εκλογή συνέδρων θα γίνει στις 2-3 Νοεμβρίου, με την εγγραφή μελών που θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε αυτή τη διαδικασία να ολοκληρώνεται στις 25/10.

Ως καταληκτική υποβολή δηλώσεων για τις προεδρικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ διατηρήθηκε η 24η Οκτωβρίου.

Eκλογές προέδρου χωρίς εκλογές Κεντρικής Επιτροπής

Παράλληλα, διαχωρίστηκε η εκλογή προέδρου από την αντίστοιχη της επόμενης Κεντρικής Επιτροπής, καθώς το σώμα έκανε δεκτή κατά πλειοψηφία την πρόταση του Δημήτρη Χατζησωκράτη. Η εν λόγω τροπολογία είχε συναντήσει και προκαλέσει εξ αρχής τις έντονες αντιδράσεις του «κασσελακικού» μπλοκ, καθώς είχε χαρακτηριστεί ως αντικαταστατική και μεθοδευμένη προκειμένου να μην χαθεί ο έλεγχος του οργάνου.

Η βουλεύτρια Β’ Πειραιώς Νίνα Κασιμάτη, που είχε αποχωρήσει με όλα τα υπόλοιπα μέλη της πτέρυγας του πρώην προέδρου, επέστρεψε αυτοβούλως στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής μόνο και μόνο για να καταψηφίσει την εν λόγω τροπολογία.

Η ίδια είχε από καιρό εκφράσει τις ενστάσεις για τον εν λόγω διαχωρισμό που επιχειρείται. Κατά πληροφορίες, συνολικά δώδεκα ήταν τα μέλη που δεν ενέκριναν την εν λόγω τροπολογία.

Εκτιμάται ότι οι εκλογές για νέα Κεντρική Επιτροπή θα προγραμματιστούν το νέο έτος, πιθανόν τον Ιανουάριο του 2025 – η 19η έχει προκριθεί ως μια πρώτη ημερομηνία.

Οι δύο προτάσεις που πιέζουν τον Κασσελάκη

Στην πολιτική απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής εντάχθηκαν επίσης, μετά την έγκρισή τους, δύο προτάσεις. Η μία για τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων και η δεύτερη για την καταδίκη αναφορών περί διαπλοκής.

Όπως ελέχθη από κομματικές πηγές, υπερψηφίστηκε καθώς «προσβλητικές αναφορές σε βάρος στελεχών, μελών και του ίδιου του κόμματος για δήθεν εξυπηρέτηση σχεδίων της διαπλοκής δεν είναι αποδεκτές και τραυματίζουν την ενότητα του κόμματος».

Τέλος, η Πολιτική Γραμματεία εξουσιοδοτήθηκε από το σώμα να παραλάβει τους φακέλους των υποψηφίων που κατατέθηκαν στο προεδρείο της Κεντρικής Επιτροπής. Αυτές το Σάββατο ήταν του Στέφανου Κασσελάκη -δια της Θεοδώρας Τζάκρη- με 87 υπογραφές, του Απόστολου Γκλέτσου με 32 υπογραφές και του Νικόλα Φαραντούρη με 34.

Ο Παύλος Πολάκης είχε από μέρες καταθέσει τη δική του. Εκκρεμεί πλέον η υποβολή επίσημης υποψηφιότητας από τον Σωκράτη Φάμελλου.

Τι είχε προηγηθεί

Η εξάωρη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ήταν εξόχως συγκρουσιακή και σημαδεύτηκε από τις αποχωρήσεις των μελών που πρόσκεινται στον Στέφανο Κασσελάκη σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Αρχικά είχαν αντιδράσει στο γεγονός πως δόθηκε ο λόγος σε υποψήφιους προέδρους χωρίς να έχουν κατατεθεί επισήμως οι υποψηφιότητές τους. Η έξοδός του από την αίθουσα ήταν προσωρινή. Ακολούθως εξερράγησαν καταγγέλλοντας μεθόδευση και απόλυτη καταπάτηση του καταστατικού. Εξήλθαν μαζικά από την αίθουσα κι έφυγαν από το ξενοδοχείο.

Μετά την αποχώρηση των «συμμάχων» του Στ. Κασσελάκη, οι πολιτικοί αντίπαλοί του εντός ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησαν να τον φέρουν σε δύσκολη θέση, με αφορμή την πρόσφατη αναφορά του σε «συνιστώσα διαπλοκής».

Ο νομικός Γιάννης Μπουλέκος, μέλος της ΚΕ, κατέθεσε στο προεδρείο τροπολογία προς ψήφιση επιδιώκοντας την καταδίκη αντίστοιχων αναφορών.

«Όποιος θεωρεί τις συλλογικές αποφάσεις του κόμματος προϊόν διαπλοκής δεν μπορεί να είναι μέλος του κόμματος και σίγουρα δεν μπορεί να έχει θέση ευθύνης σ’ αυτό» συμπέρανε μεταξύ άλλων ο κ. Μπουλέκος υπονοώντας ξεκάθαρα τον πρώην πρόεδρο της παράταξης, αλλά και τη διάθεσή του να επανακτήσει τα ηνία.

«Το σχέδιο της διαπλοκής είναι να παραμείνει στη διακυβέρνηση του τόπου ο Μητσοτάκης μέχρι το 2031. Άρα το σχέδιο της διαπλοκής το υπηρετεί αυτός που υπονομεύει την ενιαία έκφραση των προοδευτικών δυνάμεων» ανέφερε επίσης.

Στην ίδια γραμμή βρέθηκαν από κοινού και οι Θανάσης Θεοχαρόπουλος – Κώστας Ζαχαριάδης, οι οποίοι στη δική τους πρωτοβουλία ζήτησαν καταδίκη από την ΚΕ εκφράσεων που προσβάλλουν συνολικά το κόμμα.

Στόχος αυτής της σχεδόν ταυτόσιμης προσπάθειας ήταν ο Στ. Κασσελάκης είτε ν’ ανακαλέσει είτε να παραπεμφθεί. Σίγουρα πάντως να αισθανθεί την πίεση του κόμματος συνολικά.

Οι δύο αυτές προτάσεις ενσωματώθηκαν εν τέλει σε μία και εγκρίθηκαν, ως προς την καταδίκη των αναφορών, από το σώμα της Κεντρικής Επιτροπής στην ψηφοφορία που έλαβε χώρα πριν από τη λήξη των εργασιών.

Ο Μουμουλίδης ζήτησε τη διαγραφή Κασσελάκη

Νωρίτερα είχε γίνει, επίσης, γνωστό το αίτημα παραπομπής του Στέφανου Κασσελάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος με το ερώτημα της διαγραφής από τον, σκηνοθέτη και μέλος της ΚΕ, Θέμη Μουμουλίδη.

«Όποιος βλάπτει το ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει θέση σε αυτόν. Όποιος καθυβρίζει την ιστορία και συντρόφους του δεν έχει θέση σε αυτόν. Όποιος διχάζει με τοξικό λόγο αρνούμενος την πολιτική αντιπαράθεση δεν έχει θέση στο ΣΥΡΙΖΑ» επεσήμανε γραπτά ο πρώην βουλευτής, υπογραμμίζοντας πως «οι καθαρές και υπεύθυνες πολιτικές επιλογές και οι καθαρές λύσεις είναι μονόδρομος».

Στην επιστολή του προς την αρμόδια Επιτροπή την 1η Οκτωβρίου, με ταυτόχρονη κοινοποίηση στον πρόεδρο της ΚΟ Νίκο Παππά και στη γραμματέα Ράνια Σβίγκου, ο κ. Μουμουλίδης περιέγραψε συγκεκριμένα περιστατικά από την πορεία του πρώην προέδρου.

Χαρακτηριστικά έκανε λόγο για έναν Κασσελάκη που «σε μια πρωτοφανή κατασκευή εσωκομματικών εχθρών επιδόθηκε σε ένα απίστευτο κυνήγι μαγισσών, φτάνοντας στο σημείο όχι μόνο να κατηγορήσει και να προκαλέσει δημόσια τον ιστορικό ηγέτη Αλέξη Τσίπρα, αλλά και να αμφισβητήσει την ηθική του διαδρομή, με ευθείες αδιανόητες κατηγορίες, τις οποίες ανασκεύαζε με άνεση ακροβάτη, γκρεμίζοντας την δημόσια εικόνα του κόμματός μας».