ΝΔ: Τα πηγαδάκια των 11, οι γαλάζιες ερωτήσεις και οι ενημερώσεις

Οι ερμηνείες πίσω από τις πρωτοβουλίες των «ανταρτών» της ΝΔ και η υποβάθμιση από τα κυβερνητικά στελέχη - Πώς έχει διαμορφωθεί το σκηνικό στη «γαλάζια» παράταξη που γιόρτασε χθες τα 50 χρόνια από την ίδρυσή της.

Μεσημέρι Πέμπτης, στην αίθουσα Γερουσίας, κεκλεισμένων των θυρών, αρχίζει η ενημέρωση του Γιώργου Γεραπετρίτη στους βουλευτές – μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, για τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο στη Νέα Υόρκη. Αναπόφευκτο η συζήτηση να ξεστρατίσει στη Μέση Ανατολή. Η συνεδρίαση θα διαρκέσει περισσότερες από τρεις ώρες.

Σαράντα λεπτά όμως μετά την έναρξη της η πόρτα ανοίγει. Ξεπροβάλλουν δύο βουλευτές. Ανήκουν στους περιβόητους «11 γαλάζιους αντάρτες». Προθερμαίνουν το ηλεκτρονικό τους τσιγάρο και συζητούν ψιθυριστά για να αποφύγουν τυχόν ωτακουστές. Υπάρχει κάποια ενόχληση για άλλον γαλάζιο λόγω ύφους, όπως λέει. Η συζήτηση ολοκληρώνεται με χαμόγελο.

Σε λίγο βγαίνει και τρίτος γαλάζιος. Πάλι από τους γνωστούς πια «11». Είναι παλιό στέλεχος, καθαρόαιμος νεοδημοκράτης, που η κριτική του πάντοτε ακούγεται με σεβασμό. Μοιάζουν σαν κάτι να ετοιμάζουν. «Είναι πολύ σοβαρό αυτό το θέμα», φέρεται να ακούγεται να λέει ο βουλευτής, που λίγη ώρα αργότερα θα συγκρουστεί με εξωκοινοβουλευτικό υπουργό σε άλλη κλειστή συνεδρίαση.

Οι διαδοχικές ερωτήσεις των γαλάζιων βουλευτών

Η κουβέντα ολοκληρώνεται και ξανά μπαίνουν όλοι μέσα στη Γερουσία. Λίγη ώρα αργότερα στα δημοσιογραφικά γραφεία φτάνουν δύο ερωτήσεις βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και οι δύο είχαν υπογράψει την ομαδοποιημένη ερώτηση προς τον Κωστή Χατζηδάκη.

Ο Γιώργος Βλάχος, καθώς κρίνει ότι δεν ήταν επαρκείς οι απαντήσεις του και με πιο αναβαθμισμένο τρόπο, δηλαδή, με κατάθεση επίκαιρης ερώτησης που θα πρέπει ο υπουργός να απαντήσει με φυσική παρουσία, επανέρχεται στο θέμα των κόκκινων δανείων. Η ερώτηση του όμως, μπαίνει στο αρχείο και θα πρέπει να την επανακαταθέσει. Και αυτό, διότι τη Δευτέρα ξεκινάει νέα Σύνοδος της Βουλής.

Λίγο αργότερα ο Μάξιμος Χαρακόπουλος καταθέτει άλλη ερώτηση στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θοδωρή Σκυλακάκη, με τίτλο «Προκλητικοί λογαριασμοί ρεύματος σε γεωτρήσεις πλημμυροπαθών αγροτών». Στην ερώτηση του ο κ. Χαρακόπουλος, τονίζει ότι είναι δέκτης παραπόνων πλημμυροπαθών αγροτών για λογαριασμούς της ΔΕΗ για μη αποκατεστημένες αρδευτικές παροχές, για τις οποίες, όμως, έχουν εξοφληθεί οι οφειλές για το 2023 ή για λογαριασμούς με προσαυξήσεις με περίοδο κατανάλωσης μετά τις περυσινές καταστροφές.

Μόλις το προηγούμενο 24ωρο 8 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, διαφορετικοί από τους αρχικούς «11» και με «Σαμαρικούς» δεσμούς, καταθέτουν κοινό ερώτημα προς τους υπουργούς Υγείας και Εργασίας για τις φαρμακευτικές δαπάνες των χαμηλοσυνταξιούχων, δικαιώνοντας όσους έλεγαν ότι η πρώτη ομαδοποιημένη ερώτηση ήταν μόνο η αρχή και θα ακολουθήσουν κι άλλες πιεστικές ερωτήσεις.

Το κοινό σημείο των 17 βουλευτών της ΝΔ

Αξιοσημείωτο είναι ότι και οι 17 βουλευτές έχουν ένα βασικό κοινό. Είτε καταψήφισαν είτε απείχαν από την ψηφοφορία που αφορούσε τον γάμο για τα ομόφυλα ζευγάρια. Έχουν δίκιο, άραγε, όσοι πολιτικοί αναλυτές έλεγαν τον Φεβρουάριο ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο γέννησε την εσωκομματική αντιπολίτευση, όπως χαρακτηριστικά εκτιμούσαν; Άλλωστε, δεν ήταν λίγοι οι βουλευτές εκείνο το διάστημα που την είχαν βγει από «τα δεξιά».

Επιπροσθέτως, ο κ. Βλάχος είναι από τα πρόσωπα που είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη η ψήφος του για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ανοίγοντας έναν άλλον κύκλο συζήτησης για τον ένοικο της Ηρώδου Αττικού.

Στους διαδρόμους της Βουλής αυτές τις μέρες συζητήθηκε και αρκετά το αν θα παραστούν στο street party οι δύο «πρώην», δηλαδή ο Αντώνης Σαμαράς και ο Κώστας Καραμανλής. «Σίγουρα θα πάνε, δεν γίνεται», έλεγε πριν από λίγες μέρες ένας γαλάζιος βουλευτής. Ξαφνιάστηκε όταν την Παρασκευή ενημερώθηκε ότι τελικά και οι δύο επρόκειτο να αγνοήσουν την σχεδόν προσωπική πρόσκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη που τους τηλεφώνησε.

Η υποβάθμιση και η εσωκομματική αντιπολίτευση

Τα στελέχη πάντως του Μεγάρου Μαξίμου επιθυμούν να δώσουν τον τόνο ότι όλα είναι υπό έλεγχο. Υποβαθμίζοντας το γεγονός των ομαδοποιημένων ερωτήσεων, υπογραμμίζουν ότι απλώς κάνουν την κοινοβουλευτική δουλειά τους.

Πηγές της κοινοβουλευτικής ομάδας, μιλώντας στο Βήμα πριν από λίγες μέρες, τόνιζαν άλλωστε ότι περισσότερες από 9.000 ερωτήσεις έχουν κατατεθεί από βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας τα τελευταία πεντέμισι χρόνια. Δηλαδή όσο καιρό βρίσκεται στην κυβέρνηση.

Έμπειροι αναλυτές, ωστόσο, έχουν άλλη άποψη. Εκτιμούν ότι οι ομαδοποιημένες ερωτήσεις και η συχνότητα τους, έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς καλύπτουν το κενό της αντιπολίτευσης. Οι προσπάθειες των υπουργών να πλησιάζουν τους βουλευτές, είτε μέσω νυχτοπερπατημάτων είτε μέσω συνεδριάσεων στη Βουλή, δίνουν έναν τόνο ότι αναγνωρίζεται η ανάγκη να έρθουν «πιο κοντά».

Και οι δύο συνεδριάσεις υπουργών με βουλευτές δεν είχαν μεγάλο αριθμό συμμετοχών. «Δεν κρατάμε απουσίες», σημείωσαν πηγές της κοινοβουλευτικής ομάδας, όμως από τους 156 βουλευτές προσήλθαν την πρώτη φορά με τη Νίκη Κεραμέως περίπου 50 βουλευτές και με τον Άδωνι Γεωργιάδη σχεδόν 60. Τις επόμενες ημέρες, εντός 15-20 ημερών, τη σκυτάλη των ενημερώσεων θα πάρει ο Τάκης Θεοδωρικάκος.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.