Τους λόγους που τον οδήγησαν να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε ο Σωκράτης Φάμελλος στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής.

Ο εκ των υποψηφίων για την αρχηγία μίλησε για μια συνολική μάχη επιβίωσης, την οποία το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κινδυνεύει να χάσει όσο δεν καταφέρνει να εξέλθει της εσωτερικής περιδίνησης.

«Απαιτείται ένα δημοκρατικό ηλεκτροσόκ στην λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ» υποστήριξε μεταξύ άλλων.

Ο Σωκρ. Φάμελλος επιτέθηκε επίσης στον Στέφανο Κασσελάκη, λέγοντας πως «δεν του αρέσει ο ΣΥΡΙΖΑ».

Η ομιλία του Σωκρ. Φάμελλου

Η ένταση της σημερινής συζήτησης στην ΚΕ επιβεβαιώνει την κρίσιμη και δύσκολη στιγμή στην οποία βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Για το λόγο αυτό ανέλαβα την ευθύνη της υποψηφιότητας για τη θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Γιατί η Αριστερά δεν φοβάται την ευθύνη. Και στα δύσκολα βγαίνει πάντα μπροστά.

Την άλλη εβδομάδα θα καταθέσω την υποψηφιότητα με βάση όσα απαιτούν οι αποφάσεις μας και σεβόμενος τις αποφάσεις των οργάνων.

Η σοβαρή κομματική κρίση έφτασε σε ακραία χαρακτηριστικά τους τελευταίους μήνες. Και η κρίση αυτή δεν σταματά μετά τη μομφή, αλλά διογκώνεται. Και πλέον αμφισβητείται η ταυτότητα αλλά και η δημοκρατική λειτουργία του κόμματός μας.

Η ΚΕ ορθώς αποφάσισε την άρση της εμπιστοσύνης στον πρώην πρόεδρο. Εφόσον η λειτουργία του και οι επιλογές του, ήταν αρνητικές και για το κόμμα και για τα συμφέροντα της κοινωνίας και σε αντίθεση με τις συνεδριακές και τις καταστατικές προβλέψεις.

Η διαδικασία της μομφής στιγματίζει αλλά μπορούσε να αποφευχθεί. Δεν το ήθελε ο πρώην πρόεδρος και το επεδίωξε. Δεν μπορεί όμως να έχουμε μια δημοκρατία αλά καρτ. Και μόνο όταν μας συμφέρει το αποτέλεσμα να επικαλούμαστε τα μέλη και τη δημοκρατία. Τα μέλη δεν είναι μόνο για να ψηφίζουν τον πρόεδρο αλλά για όλες τις καταστατικές προβλέψεις.

Όμως η μομφή ήταν μία δημοκρατική επιλογή. Να το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Η εφαρμογή του καταστατικού, όπως και του συνταγματικού κανόνα στο επίπεδο της Βουλής, είναι το ίδιο δημοκρατική όσο και η εκλογική διαδικασία με προσφυγή στην βάση. Αλλά η κρίση δεν μπορεί να επιλυθεί μόνο με την αλλαγή προέδρου. Απαιτεί μεγάλες πολιτικές και οργανωτικές τομές. Που ξεκινάνε από την ίδια τη φυσιογνωμία μας. Γιατί προβλήματα υπήρχαν και οδήγησαν στην εκλογή του πρώην προέδρου.

Η επιλογή της υποψηφιότητάς μου στηρίζεται στη βαθιά μου πεποίθηση της κοινωνικής και πολιτικής αναγκαιότητας του ΣΥΡΙΖΑ και της Προοδευτικής Συμμαχίας. Η ελληνική κοινωνία χρειάζεται έναν ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, σοβαρό, σύγχρονο, αξιόπιστο, δυναμικό. Δεν είμαστε τέτοιο κόμμα σήμερα. Δεν ανταποκρινόμαστε και δεν εκφράζουμε τις αξίες, το ήθος και τους αγώνες, αλλά και τις θυσίες της προοδευτικής παράταξης. Και προσβάλλουμε και την παρακαταθήκη της Κυβέρνησης της Αριστεράς, του Αλέξη Τσίπρα.

Η κοινωνία δεν πιστεύει ότι μπορούμε να τη στηρίξουμε. Έχουμε απαξιωθεί. Αναγκαιότητα σε αυτή την επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ, είναι η ΕΝΟΤΗΤΑ του κόμματός μας, την επόμενη ημέρα των εκλογών. Αναλαμβάνω την ευθύνη να εγγυηθώ πρώτα απ’ όλα την ενότητα, όπως το απέδειξα από τη θέση του προέδρου της ΚΟ για 14 μήνες.

Δεν θα τα λύσει τα προβλήματά μας η εκλογή προέδρου. Για να περάσουμε στο ΕΜΕΙΣ οφείλουμε να δυναμώσουμε τις οργανώσεις μας. Για το λόγο αυτό κάλεσα και όσους απογοητεύσαμε να επιστρέψουν. Αλλά για να επιστρέψουν, οι αριστεροί και οι αριστερές, οι προοδευτικοί πολίτες, μας ζητούν να είμαστε αυστηροί στην αυτοκριτική μας. Ζητούν απαντήσεις. Γιατί επιτρέψαμε αυτόν τον ξεπεσμό;

Πώς θα ξαναχτίσουμε το σπίτι μας, τον νέο ΣΥΡΙΖΑ, αν δεν έχουμε απαντήσεις; Πώς θα εγγυηθούμε για την ανάγκη και αξιοπιστία της πολιτικής; Στους δημιουργικούς και ενεργούς πολίτες; Στους νέους;

Από έναν στόχο πρέπει να ξεκινήσουμε. Να γίνουμε ΞΑΝΑ ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ για το κόμμα μας! Γιατί οι προοδευτικοί πολίτες ποτέ δεν ντρέπονταν για τα πιστεύω τους και το κόμμα τους! Η πορεία προς το Συνέδριο δεν είναι μόνο καταστατική μας υποχρέωση. Στοχεύει και στο ζωντάνεμα των οργανώσεων. Και εδώ δεν πρέπει να ανταγωνιστούμε για τους συσχετισμούς μιας απόφασης αλλά για τον καθοδηγητικό ρόλο της ΚΕ. Προτεραιότητα είναι να συζητήσουν δημοκρατικά και με έμπνευση οι οργανώσεις.

Με έμπνευση και με χαρά πρέπει να λειτουργούν οι οργανώσεις. Αυτό σας είχα ζητήσει και πέρυσι όταν ανέλαβα πρόεδρος της ΚΟ, να ξαναφέρουμε το χαμόγελο και την έμπνευση της δημιουργίας και της κοινωνικής αλλαγής στη δουλειά μας. Δεν είναι ουτοπικό. Αλλά σας το ξεκαθαρίζω ότι προσωπικά δεν αλλάζω ούτε τελεία, ούτε τόνο, σε αυτά που αισθάνομαι για την αριστερά.

Η προσυνεδριακή διαδικασία πρέπει να γίνει με ανοιχτές οργανώσεις, δημιουργικό διάλογο, συντροφική διάθεση. Με δύο στόχους. Την πολιτικοποίηση της συζήτησης και την προσέλκυση απογοητευμένων και η εγγραφή νέων συντρόφων.

Δεν είναι διαδικαστικό το θέμα. Είναι θέμα επιβίωσης. Το διακύβευμα των εκλογών δεν είναι η επιλογή προέδρου. Αλλά ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στην κατεύθυνση αυτή κάνουν όχι απλά μεγάλο λάθος, αλλά κάνουν κακό στο κόμμα όσοι ανοίγουν ή αφήνουν να αιωρείται μία συζήτηση αναθεώρησης των δημοκρατικά ειλημμένων αποφάσεων των Οργάνων. Με διχαστικούς όρους και τυφλή πόλωση ποιος πολίτης θα έρθει στις οργανώσεις; Πως θα συζητήσουμε για το πολιτικό σχέδιο στήριξης της κοινωνίας που ζει μέσα σε μεγάλες ανισότητες; Για τη νεολαία που δεν έχει αύριο και την Ελλάδα που αδυνατίζει ενώ η γειτονία μας φλέγεται;

Μία τέτοια επιλογή θα απαξιώσει πλήρως το κόμμα μας στην κοινωνία. Και από την άλλη θα κλονίσει την εμπιστοσύνη των μελών. Η προσφυγή στην βάση εξ αρχής επεδίωκε τη γνώμη των μελών για τα μεγάλα πολιτικά προβλήματα που δημιούργησε ο πρώην πρόεδρος. Αυτό έπρεπε να γίνει από την αρχή, προσφυγή στα μέλη.

Όμως η προχθεσινή δήλωσή του πρώην προέδρου προκαλεί νέο διχασμό και πόλωση. Δεν θέλει τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν του αρέσει, ένα άλλο κόμμα θέλει. Με άλλες αρχές, άλλη ταυτότητα, άλλο όνομα όπως απέδειξε και η πρότασή του για το καταστατικό.

Όμως αυτά που κατατέθηκαν στο χθεσινό βίντεο δεν έχουν ξανακουστεί. Υπάρχει σχέδιο της διαπλοκής μέσα στο κόμμα; Θέλω μία ξεκάθαρη απάντηση από τους συντρόφους μου στη Βουλή που δουλέψαμε μαζί από πέρυσι τον Ιούλιο. Είδατε εσείς να υπάρχει σχέδιο της διαπλοκής και να επηρέασε τη δουλειά μας; δεν είναι απόφασή μας η επιδίωξη της προεκλογικής συμμαχίας για μία προοδευτική κυβέρνηση; Δεν μπορούμε πλέον να μένουμε απαθείς απέναντι σε τέτοιες καταγγελίες. Η ρετσινιά θα μείνει σε όλους μας. Εγώ δεν θα το επιτρέψω. Και σας καλώ να πάρετε θέση τώρα.

Η διαπλοκή είναι σοβαρή υπόθεση, δεν είναι ατάκα για να μπει σε ένα βίντεο. Και ρωτώ επίσης, ποιο είναι το σχέδιο αποκλεισμού που κατήγγειλε, διχάζοντας και προκαλώντας ένταση προς το Συνέδριο; Είναι πρόβλημα για έναν αριστερό το πόθεν έσχες όταν όλοι μας βάζαμε τα θέματα του πόθεν έσχες στον κ. Μητσοτάκη.

Οι εξελίξεις μεταφέρουν σε άλλο επίπεδο το διακύβευμα των εκλογών της 24ης Νοεμβρίου. Το διακύβευμα είναι ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ. Θα είναι κόμμα της κοινωνίας ή μαγαζί του ενός; Που μπορεί όποτε θέλει να του αλλάζει και ταμπέλα και να το δίνει για υπενοικίαση;

Αυτά βλέπει η κοινωνία και προφανώς διστάζει να μας δώσει την εμπιστοσύνη της. Πρέπει να αποκαταστήσουμε τη δημοκρατική συνέπεια της αριστεράς. Και να αντιμετωπίσουμε την τοξικότητα και τη στείρα αντιπαράθεση. Όπως αυτή που αφέθηκε να κυκλοφορεί στο διαδίκτυο και με ευθύνη του γραφείου τύπου για τη συνεισφορά των βουλευτών στα οικονομικά του κόμματος.

Ας το ξεκαθαρίσω. Το 2024 οι βουλευτές έχουν συνεισφέρει πάνω από 300.000 ευρώ στο κόμμα ενώ τον Ιούνιο 16 βουλευτές δώσαμε 18.000 ευρώ επιπλέον για τις ευρωεκλογές και αρχές Ιουλίου 10 βουλευτές και 3 ανώτατα στελέχη δώσαμε 13.000 ευρώ για τα μέσα ενημέρωσης του κόμματος. Αλλά εκεί φτάσαμε να διαδίδονται τέτοια ψέματα.

Ή ότι δεν κάναμε εδώ και ένα χρόνο αντιπολίτευση στον κ. Μητσοτάκη όταν μέτρησα 50 ομιλίες μου απέναντι στον Κ. Μητσοτάκη στη Βουλή, χωρίς να εντοπιστεί κανένα έλλειμμα, 22 ομιλίες σε πόλεις πριν τις Ευρωεκλογές, και μάλιστα πάντα με πλήρη τεκμηρίωση και συναντήσεις με χιλιάδες πολίτες και πάνω από 100 φορείς. Και είμαι υποχρεωμένος να ενημερώσω το ανώτατο όργανο για όλα αυτά γιατί δεν δέχομαι και δεν υποκύπτω σε διαρροές.

Όμως σύντροφοι και συντρόφισσες έχουμε και μία ακόμα μεγάλη υποχρέωση. Να μιλήσουμε για τον ΣΥΡΙΖΑ του 2027.
Έχουμε μία στέρεη βάση με τις αποφάσεις του Συνεδρίου του Φεβρουαρίου. Το σχέδιο της πολιτικής απόφασης σωστά ενσωματώνει όσα έχουμε ήδη διατυπώσει δημόσια. Όμως η συζήτηση για την εκλογή προέδρου οφείλει να μας δώσει πολύτιμα εφόδια για το πρόγραμμά μας.

Από τη μία απαιτείται ένα δημοκρατικό ηλεκτροσόκ στην λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ από τα κάτω. Ένας ανοιχτός αλλά συγκροτημένος ΣΥΡΙΖΑ.

Αλλά και στο επίπεδο του προγραμματικού λόγου απαιτούνται σχεδιασμένες ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις. Έχουμε κατοχυρώσει ως ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ το στόχο της ισχυρής πολιτείας. Με σχεδιασμό, επιστημονικά εργαλεία, πρόληψη, ανεξάρτητες αρχές, διαφάνεια, ασφαλή και με δημόσιο όφελος διαχείριση της τεχνολογίας και της καινοτομίας (τεχνητή νοημοσύνη-AI, big data, κλπ.).

Στον τομέα της οικονομίας ορθώς έχουμε διατυπώσει τον κανόνα της ρυθμισμένης αγοράς με έλεγχο. Και αυτό αφορά και το ρεύμα και τα καύσιμα και τις τράπεζες και της αλυσίδες πωλήσεων. Η θέση αυτή έχει μπει στην ατζέντα μας από το 2022. Και είχα την ευθύνη αυτών των επεξεργασιών. Και ορθώς μιλάμε και για την αναδιανομή. Και την έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών.

Οφείλουμε όμως να μιλήσουμε και για τον μετασχηματισμό της οικονομίας και της κοινωνίας. Κύριος στόχος μας η αντιμονοπωλιακή αναμόρφωση και ο πλουραλισμός της αγοράς, μαζί με την ρύθμιση και τον έλεγχο. Και αυτό αφορά και την κοινωνική και συνεταιριστική και την αλληλέγγυα οικονομία.

Ακόμα πιο σημαντικός στόχος είναι η βιωσιμότητα της οικονομίας. Το σημερινό μοντέλο είναι κοντόφθαλμο και ληστρικό για το περιβάλλον και την κοινωνία. Οφείλουμε να προωθήσουμε και να παρουσιάσουμε τη νέα οικονομία, με νέο προϊόν, άλλο παραγωγικό μοντέλο, νέα εργασία με δικαιώματα και αμοιβές και πραγματική ευημερία. Δηλαδή για το παραγωγικό μοντέλο που αλλάζει τη θεση της Ελλάδας και στον περιφερειακό ανταγωνισμό

Στον τομέα της διαφάνειας και του κράτους δικαίου οφείλουμε να προχωρήσουμε σε ασφαλιστικές δικλείδες που περιλαμβάνουν και συνταγματικες μεταρρύθμισεις.

Όμως δημοκρατία σημαίνει να έχουν όλοι και όλες πρόσβαση στα βασικά αγαθά της ζωής: την Υγεία, την Παιδεία, την ασφάλεια, τον αξιοπρεπή μισθό.

Όλα αυτά είναι πολιτική. Και πρέπει να επικοινωνήσουμε στον κόσμο, ότι η πολιτική είναι η ζωή του. Και δεν είναι για τους ειδικούς ή τους επαγγελματίες της πολιτικής. Και αυτά τα αγαθά δεν εξασφαλίζονται σήμερα στην Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη.

Για όλα αυτά όμως και για πολλά περισσότερα απαιτείται πρώτα από όλα να υπάρχει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Που θα είναι ο πυρήνας και ο πυλώνας της προοδευτικής αντεπίθεσης.