Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Η Τζάκρη κατέθεσε την υποψηφιότητα Κασσελάκη – Τι απάντησε η Γεροβασίλη

Από 87 υπογραφές μελών της ΚΕ και το πόθεν έσχες συνοδεύεται η υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ενημέρωσε η Θ. Τζάκρη - Η αμφισβήτηση από Γεροβασίλη και το διευρυμένο μπλοκ των 87.

Η Θεοδώρα Τζάκρη ενημέρωσε την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ για την  κατάθεση υποψηφιότητας διεκδίκησης της προεδρίας από τον Στέφανο Κασσελάκη με την υπογραφή 87 υπογραφών και συνοδευτικό έγγραφο το προαπαιτούμενο κριτήριο του «πόθεν έσχες» του.

Όπως μεταφέρθηκε σχετικώς από τον Γιάννη Βουλγαράκη που εξήλθε από την αίθουσα της συνεδρίας, πρόκειται για την επισημοποίηση της συμμετοχής του πρώην προέδρου στη διαδικασία ανάδειξης νέου αρχηγού της παράταξης στα πλαίσια της «εντιμότητας και τιμιότητας». Μια υποψηφιότητα «για τη νίκη» όπως χαρακτηριστικά ενημέρωσε ο ίδιος.

Κατά τους ανθρώπους που πρόσκεινται στον Στέφανο Κασσελάκη, ο αριθμός των 87 υπογραφών είναι εντελώς συμβολικός, διότι αντιστοιχεί στην «ομάδα των 87» που στήριξε την πρόταση μομφής, με αποτέλεσμα να αρθεί η εμπιστοσύνη στον εκλεγμένο πρ.

Τζάκρη: «Ό,τι και να κάνουν δεν μπορούν να εμποδίσουν το καινούργιο για να γεννηθεί»

Αμέσως μετά η Θεοδώρα Τζάκρη προχώρησε σε δημόσια τοποθέτηση. «Σήμερα ολοκληρώθηκε μία εκτροπή. Μία συγκυριακή πλειοψηφία του χθες όχι μόνο ανέτρεψε τον οδικό χάρτη του συνεδρίου που η ίδια είχε ψηφίσει αλλά σήμερα προανήγγειλε ότι το συνέδριο δεν θα χωράνε όλοι» ανέφερε αρχικά.

«Μετά τις κρυφοφανερές ψηφοφορίες και τηλεφωνικές ψήφους φτάσαμε στο συνέδριο με zoom που θα το χειρίζονται ίδιοι ακριβώς για να βάλω σιγαστήρα στην φωνή του ελληνικού λαού» κατήγγειλε επίσης.

Προειδοποίησε δε πως «ό,τι και να κάνουν δεν μπορούν να εμποδίσουν το καινούργιο για να γεννηθεί, ό,τι και να κάνουν δεν μπορούν να εμποδίσουν την κοινωνία να εκλέξει παμψηφεί τον Στέφανο Κασσελάκη πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ που σου από την πρώτη Κυριακή».

«Κατέθεσα λοιπόν σήμερα ενώπιον της Επιτροπής τις 87 συμβολικές υπογραφές που στηρίζουν την υποψηφιότητά του Στέφανου κασελάκι, 87 όσοι και αυτοί που τον ανέτρεψα και το πόθεν έσχες του και δηλώνω ότι όλα τα υπόλοιπα θα τα πούμε στην κάλπη με την πανηγυρική εκλογή του στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ» κατέληξε.

«Εσείς διαλύετε τα πάντα, οι δρόμοι μας χωρίζουν εδώ»

Λίγο πριν από το βήμα της ΚΕ, η κ. Τζάκρη είχε υποστηρίξει σε πολύ έντονο ύφος πως «όλα αυτά που συμβαίνουν δεν έχουν σε τίποτα να κάνουν με ένα δημοκρατικό κόμμα. Πραγματικά μετά από χρόνια προσφοράς και συμμετοχής στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αισθάνομαι για πρώτη φορά ότι δεν σας αναγνωρίζω πια».

Κατά την ίδια, «εδώ μέσα υπάρχει μια τεχνική πλειοψηφία που επιδιώκει τη διάλυση του κόμματος. Και εκεί έξω υπάρχει μια ολόκληρη κοινωνία που θέλει να δει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κυβέρνηση και τον Στέφανο Κασσελάκη πρωθυπουργό.
Όλα αυτά που μεθοδεύσατε, μεθοδεύετε και είστε ικανοί να μεθοδεύσετε δεν μπορούν να νομιμοποιηθούν στην συνείδηση κανενός».

«Έχετε ξεφύγει» ισχυρίστηκε και συνέχισε σημειώνοντας «Και επειδή τα μέλη δεν θα σας χαρίσουν το κόμμα οι δρόμοι μας χωρίζουν εδώ οργανωτικά και την απάντηση θα σας τη δώσει ο λαός στην κάλπη του πρόεδρου. Παιχνίδια τέλος. Ίντριγκες τέλος. Φράξιες τέλος. Υποτίμηση της νοημοσύνης των μελών τέλος.

Και σήμερα σας καταγγέλλω για την εξής μεθόδευση: Για να σας εκθέσω στο σύνολο των μελών που θα μάθουν και την τελευταία λέξη της αλήθειας. Από την μέρα που κάνατε ό,τι κάνατε κατά του Στέφανου Κασσελάκη εσείς αποφασίσατε ότι έχουμε συνέδριο 1-3 Νοεμβρίου.

Και επειδή εσείς διοικείτε το κόμμα μετά την αποχώρηση του Στέφανου Κασσελάκη είχατε υποχρέωση και αίθουσα να βρείτε και τον οδικό χάρτη που εσείς ψηφίσατε να τον υλοποιήσετε. Και έρχεστε σήμερα, ΣΗΜΕΡΑ, χωρίς καμία προειδοποίηση να μας ανακοινώσετε ότι και αίθουσα δεν βρήκατε, και τον οδικό χάρτη αλλάζετε και αδιαφορείτε παγερά για τον προγραμματισμό της ζωής χιλιάδων συνέδρων και το πιο ανήκουστο σήμερα το πρωί σας άκουσα με τα αυτιά μου να λέτε στην Πολιτική Γραμματεία ότι δεν έχετε αίθουσα που να χωράει τους συνέδρους και ούτε θέλετε να βρείτε γιατί θέλετε να βάλετε σιγαστήρα στην φωνή του λαού.

Εσείς διαλύετε τα πάντα. Εσείς καταπατάτε το καταστατικό. Εσείς είστε η χειρότερη εκδοχή μιας μικρής και ανήμπορης Αριστεράς που την σήκωσε στην πλάτη ο λαός και την πήγε στην εξουσία το 2015. Εσείς καταστρέφετε την παρακαταθήκη του Αλέξη Τσίπρα. Κι όχι ο Στέφανος Κασσελάκης.

Καταθέτω λοιπόν σήμερα εδώ ενώπιον σας τις υπογραφές που είναι συμβολικά 87, όσοι κι αυτοί που τον ρίξατε και το πόθεν έσχες του Στέφανου Κασσελάκη. Κι από σήμερα ο χρόνος μετράει αντίστροφα. Κάντε τα δικά σας και ο λαός θα κάνει τα δικά του. Καλή σας τύχη.

Η απάντηση της Γεροβασίλη και των 87

Όπως προκύπτει από πληροφορίες, η Όλγα Γεροβασίλη υποστήριξε από την πλευρά της πως «δεν υπάρχουν υποψήφιοι πρόεδροι δια αντιπροσώπων».

Θέλησε να υπενθυμίσει παράλληλα πως «οι προϋποθέσεις για την υποβολή υποψηφιότητας δεν είναι δύο, αλλά είναι τρεις. Είναι και ο σεβασμός στις καταστατικές αρχές, στις αξίες και στις συλλογικές αποφάσεις του κόμματος».

«Όποιος δεν σέβεται τις δημοκρατικές αποφάσεις της πλειοψηφίας δεν μιλάει για τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αλλά για ένα άλλο κόμμα» ανέφερε χαρακτηριστικά και κάλεσε τη Θεοδώρα Τζάκρη «να ανακαλέσει όσα προσβλητικά έως υβριστικά εκστόμισε από αυτό εδώ το βήμα σε βάρος συντρόφων και συντροφισσών».

Επίσης από μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που ανήκουν στο μπλοκ των 87 διέρρευσε η πληροφορία πως το έγγραφο του Στέφανου Κασσελάκη περιέχει μόνο ονόματα 87 ατόμων κι όχι, για τους τύπους τουλάχιστον, τις υπογραφές αυτών.

Η πρώτη αποχώρηση του «κασσελακικού μπλοκ

Νωρίτερα, μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που στηρίζουν τον Στέφανο Κασσελάκη είχαν αποχωρήσει προσωρινά από την αίθουσα της συνεδρίασης για να μην παρευρίσκονται ενόσω μιλούσαν οι υποψήφιοι πρόεδροι της ΣΥΡΙΖΑ.

Η μαζική έξοδός περίπου 20-25 ατόμων, που συνοδεύτηκε από κατηγορίες, συνέβη όταν ο Παύλος Πολάκης ανέβηκε στο βήμα.

Στο ίδιο πλαίσιο διαμαρτυρίας ο πρώην βουλευτής Θανάσης Οικονόμου ενημέρωσε ότι θα καταθέσει υποψηφιότητα προκειμένου να μιλήσει από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής. Ήταν μια πράξη διακωμώδησης της διαδικασίας ως ενστικτώδη αντίδραση.

Η οριστική αποχώρηση των «συμμάχων» Κασσελάκη

Η δεύτερη πράξη αποχώρησης έλαβε χώρα λίγο αργότερα. Σε αυτήν την περίπτωση τα μέλη του ανώτερου οργάνου προσκείμενα στον Στέφανο Κασσελάκη αποχώρησαν καταγγέλλοντας μεθόδευση και απόλυτη καταπάτηση του καταστατικού.

Όλα αυτά αμέσως μετά την ομιλία της Θεοδώρας Τζάκρη, η οποία ενημέρωσε για την κατάθεση υποψηφιότητας από τον καθαιρεθέντα πρόεδρο με τον συμβολικό αριθμό 87 υπογραφών και το έγγραφο του πόθεν έσχες.

Θάνος Μωραΐτης: «Οι μάσκες έπεσαν»

Την αποχώρηση των μελών της ΚΕ που ανήκουν στο «κασσελακικό» μπλοκ δικαιολόγησε ο Θάνος Μωραΐτης.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο διευθυντής της ΚΟ, είπε: «Είναι ξεκάθαρο ότι κάποιοι φοβούνται τα μέλη, φοβούνται την κομματική βάση του ΣΥΡΙΖΑ που σου και αυτό το οποίο οργάνωσαν από χθες ήταν μια μέθοδος αναβολής του συνεδρίου γιατί δεν φοβούνται μόνο τα μέλη, φοβούνται και το συνέδριο.

Εμείς αυτή τη διαδικασία την καταγγείλαμε. Είναι μια διαδικασία που δεν περιμέναμε ποτέ να τη δούμε σε ένα αριστερό δημοκρατικό κόμμα. Είμαστε όμως στη μάχη για το μεγάλο ανοιχτό δημοκρατικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ που θα δώσει όλες τις απαντήσεις απέναντι σε όλες τις μεθοδεύσεις κι όλα αυτά τα οποία γίνονται αυτή τη στιγμή και πληγώνουν κυρίως τα μέλη μας και την κομματική μας βάση.

Όπως συνέχισε, απαντώντας σε σχέση με τον αριθμό των συνέδρων και του τρόπου συμμετοχής τους, «κάποιοι μπορεί να το επιθυμούν να το κάνουν και να το μεθοδεύουν. Οι μάσκες έπεσαν και ετοιμάζονται αυτή τη στιγμή διάφορα σενάρια. Δεν θα νομιμοποιήσουμε εμείς αυτή τη διαδικασία με την παρουσία μας στη συνεδρίαση αυτή».

«Δουλεύουμε και αγωνιζόμαστε μαζί με την οργανωμένη κομματική βάση του ΣΥΡΙΖΑ για να έχουμε ένα επιτυχημένο συνέδριο που θα δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις. Θα υπάρχει και συνέδριο και εκλογές προέδρου αυτό να το έχετε καθαρό στο μυαλό σας» κατέληξε.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.