Μην τον αναζητάς σε απροκάλυπτες λεκτικές ή σωματικές επιθέσεις. Εκεί τουλάχιστον ξέρεις με τι έχεις να μετρηθείς, παίρνεις τα μέτρα σου. Τον ρατσισμό που ενυπάρχει σε κατάσταση λανθάνουσα σε «αθώες» τοποθετήσεις υπό το «ναι μεν αλλά» περίβλημα οφείλεις να αντιπαλέψεις.

Μαρινέλλα, Ματούλα Ζαμάνη, Δανάη Μπάρκα. Ονόματα γυναικών σε μία λίστα με παρελθόν, παρόν και βέβαιο μέλλον.

Γυναίκες που έγιναν αποδέκτες πικρόχολων και κακοποιητικών σχολίων γιατί υπάρχουν σε έναν κόσμο στερεοτυπικά φτιαγμένο, ιδιαιτέρως επιρρεπή στον ηλικιακό ρατσισμό και στη χονδροφοβία.

Μεζούρες και ληξίαρχοι στην υπηρεσία της αέναης εποπτείας των γυναικείων υπάρξεων.

Μεγάλωσες; Έφαγες; Ντύθηκες; Γδύθηκες; Ο μισογυνισμός στα χειρότερα καλύτερά του.

Η Μαρινέλλα υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο στη σκηνή του Ηρωδείου και ήταν πολλοί εκείνοι που σχολίασαν πως στην ηλικία της θα έπρεπε να κάθεται σπίτι της και να χαϊδεύει γάτες μέχρι το ταξίδι χωρίς επιστροφή.

Κι όσο η Μαρινέλλα «μα καλά, γιατί τραγουδάει ακόμα;», η Ματούλα Ζαμάνη έπρεπε «να προστατεύσει τη δημόσια εικόνα της. Είναι και μιας ηλικίας».

Η Ματούλα Ζαμάνη στο τέλος της συναυλίας της στην Αθήνα, έβγαλε την μπλούζα της κι έμεινε με το σουτιέν, δευτερόλεπτα πριν αποχωρήσει από τη σκηνή. Στη δημόσια συζήτηση τρύπωσε η αισθητική.

Κανένας δεν ήθελε να βάλει στο στόμα του λέξεις όπως: κιλά και χοντρή. Με λάβαρο την αισθητική πολλοί ήταν εκείνοι που δήλωσαν ενοχλημένοι, μέχρι και αηδιασμένοι. Μόνο που συμπτωματικά σε αντίστοιχες περιπτώσεις ανδρών ή πιο αδύνατων γυναικών, η αισθητική έμεινε ανενόχλητα ανέπαφη.

Ίσως εξίσου ενοχλημένοι με όσους υποστήριξαν ότι η Δανάη Μπάρκα απευθύνεται σε τηλεθεατές υπέρβαρους. Για γαλανομάτες, ίσως μιλήσουμε την επόμενη εβδομάδα, μιας και στην εκπομπή συμμετέχει ο γαλανομάτης Άρης Καβατζίκης.

Η προκατάληψη του βάρους είναι εδώ. Με στηλωμένα «πόδια» παρεισφρέει σε ιδιωτικές και δημόσιες συζητήσεις, τροφοδοτώντας το στίγμα του βάρους.

Το σχόλιο της Νατάσας Γιάμαλη πρόσθεσε ένα λιθαράκι. «Όλα τα σώματα είναι αποδεκτά, ας αφήσουμε τον κάθε άνθρωπο να εκφράζεται όπως νομίζει. Εδώ νομίζω ότι έχουμε μια κλασική περίπτωση σεξισμού και χονδροφοβίας.

Η Ματούλα Ζαμάνη στη σκηνή πέταξε την μπλούζα της, όπως έχουν κάνει από τον Μικ Τζάγκερ μέχρι τον Σάκη Ρουβά, από τη Μάιλι Σάιρους μέχρι την Τζένιφερ Λόπεζ, και δεν έγινε και τίποτα. Δεν καταλαβαίνω γιατί το συζητάμε αλήθεια. Η πατριαρχία και ο σεξισμός δεν κάνει χάρη σε καμία μας».

Το ίδιο και της Δανάης Μπάρκα. «Δεν οφείλει κανένας σε αυτόν τον πλανήτη κατ’εμέ να δίνει λογαριασμό κι εξηγήσεις για το τι κάνει και πώς το κάνει, όταν δεν ενοχλεί τους άλλους.

Προσπαθώ να αποκόβομαι από αυτό το θέμα, γιατί έχω βαρεθεί κι εγώ να με βλέπω σε τίτλους και είναι κουραστικό.

Αυτά τα σχόλια δεν έχουν να κάνουν μόνο με τα κιλά, αλλά με τη συμπεριφορά, το τι ρούχα φοράει κανείς, πόσα χρήματα έχει, αν έχει κάνει πλαστικές.

Είναι χυδαίο, εξευτελιστικό και ντροπιαστικό για το ανθρώπινο είδος να ασχολούμαστε με τις ζωές των άλλων, όταν δεν βλάπτουν κανέναν. (…) Από πότε γινόμαστε όλοι γιατροί, βάζουμε μια φράση μπροστά «με αγάπη το λέω» και ασχολούμαστε με το τι κάνουν οι ρημαδιασμένοι γύρω μας; Δεν μπορώ να το ζω αυτό γύρω μου. Φτάνει πια με το να έχουμε όλοι άποψη για όλα».

Η Μαρινέλλα θα έλεγε «τα λόγια είναι περιττά» και η Ματούλα Ζαμάνη θα πρόσθετε «με την αγάπη θα νικήσεις όσους σε πολεμάνε».