Οι Coldplay επιστρέφουν στην δισκογραφία με το υπερβολικό «Moon Music», επιμένοντας στα τρία «L» «live, laugh, love», ενώ οι Hard Quartet και The Smile παρουσιάζουν τις αξιόλογες εργασίες τους, με όπλο όχι την τεχνολογία αλλά την… μανιφακτούρα
Coldplay | Moon Music
Φαραωνική παραγωγή, όπως μας έχουν συνηθίσει εδώ και τόσα χρόνια οι βρετανοί φίλοι μας, από τους αγαπημένους του ελληνικού κοινού, φθάνει να θυμηθούμε τις δύο sold out συναυλίες τους στο ΟΑΚΑ, φέτος το καλοκαίρι, οι οποίες έμειναν στην (ελληνική) ιστορία των συναυλιών. Αλλά το μέγεθος δεν σημαίνει πάντα πολλά πράγματα. Όπως και στην συγκεκριμένη περίπτωση, που το σούπερ γκρουπ, θέλει να τα πει και να τα κάνει όλα. Και μάλιστα άριστα.
Στην προκειμένη περίπτωση οι Coldplay, έμειναν στις προθέσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχουν «παράξει» κακό άλμπουμ. Υπερβολικά αισιόδοξο και παράλληλα ολίγον αφελές, η αγάπη και τα όνειρα δεν μπορούν να αποτελούν απάντηση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος. Σαφώς λείπει η ενότητα και η θετική σκέψη από την κοινωνία, αλλά το συγκεκριμένο μουσικό έργο δεν μπορεί να βοηθήσει την ανθρωπότητα να φθάσει σε αυτές όσο και να το προσπαθεί.
Το εναρκτήριο ομότιτλο κομμάτι – εξομολόγηση βρίσκει τον Chris Martin να αναζητά κάτι ή κάποιον, ενώ θυμίζει τις περίτεχνες coloratura μελωδίες, για να ακολουθήσει το γλυκό «feelslikeimfallinginlove» (το video clip του τραγουδιού γυρίστηκε στο Ηρώδειο) σήμα κατατεθέν του ήχου τους. Το «iAAM», δεν κρύβει την αισιοδοξία του, ενώ όμορφο κομμάτι είναι και το «Good feelings» – με καλεσμένους την τραγουδίστρια Ayra Starr και τον κιθαρίστα Nile Rodgers. Ως επιστέγασμα της φιλοσοφίας τους, οι Coldplay, καταθέτουν το «We pray» ως κάλεσμα δράσης για την παγκόσμια ένωση. Ισως για αυτό στο συγκεκριμένο κομμάτι συνεργάζονται με τον άγγλο ράπερ Little Simz , τον νιγηριανό σούπερ σταρ Burna Boy, την αργεντίνα τραγουδίστρια, ηθοποιός, χορεύτρια και μοντέλο Tini και την παλαιστινιο – χιλιανή τραγουδίστρια / τραγουδοποιός Elyanna. Αυτή η έκκλησή τους, συνδυάζει δραματικά έγχορδα και ένα επιθετικό χιπ – χοπ ρυθμό. Από τις ενδιαφέρουσες στιγμές το 6λεπτο τραγούδι, που σημειώνεται στη λίστα των κομματιών με το ουράνιο τόξο. Shoegaze, new age, ακουστικό φολκ, κλασικό πιάνο και την «παρουσία» της Maya Angelou (αμερικανίδα ποιήτρια, τραγουδίστρια, πεζογράφος, ακτιβίστρια πολιτικών δικαιωμάτων και καθηγήτρια πανεπιστημίου), μεταξύ άλλων. Στο τελευταίο τους συμφωνικό ποπ κομμάτι, «One World», εύχονται ουσιαστικά να οδηγηθούμε στον κόσμο. Της ένωσης και της αγάπης.
Δανειζόμενοι τον υπότιτλο στην κριτική του βρετανικού «Guardian», «live, laugh, love», σημειώνουμε ότι δεν φθάνουν αυτά για να επηρεάσεις / αλλάξεις τον κόσμο. Από την άλλη τους βγάζουμε το καπέλο για την αθεράπευτη αισιοδοξία τους. Όταν πιστεύεις κάτι, δεν λογαριάζεις τίποτα.
+ : είναι οι Coldplay
– : ενορχήστρωση, αφελείς στίχοι
3 / 5
Hard Quartet | Hard Quartet
To indie/alt-rock supergroup με τους Stephen Malkmus (Pavement, the Jicks), Matt Sweeney (Chavez, Superwolf), Jim White (Dirty Three) και Emmett Kelly (Cairo Gang, Ty Segall), μας συστήνεται με το πρώτο του άλμπουμ και πολύ καλά κάνει. Σε αυτόν τον δίσκο δεν υπάρχουν, αν μου αρέσει το ένα είδος μουσικής και δεν ακούω το άλλο. Εδώ έχουμε να κάνουμε με ντεμπούτο, που έχει θέση στην καρδιά μας.
Οι παραπάνω τέσσερις μουσικοί, απολαμβάνουν στο έπακρο αυτό που κάνουν και το κάνουν με κέφι και για το κέφι τους και αυτό λειτουργεί υπέρ του ακροατή. Κομψές κιθάρες, μεγάλα riff και παράξενες μελωδίες τα δε τραγούδια τους κινούνται από το avant-glam («Chrome Mess») μέχρι το πρώιμο power-punk τύπου Buzzcocks («Renegade»).
Συνολικά όμως αυτή η πρώτη τους συνεργασία είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα stoner jam session. Δεκαπέντε τραγούδια, από αυτή την καλή rock μαρμίτα που μας έκανε να αγαπήσουμε αυτού του είδους την μουσική.
+ : η φωνή του Stephen Malkmus
– : πολλές ιδέες
4 / 5
The Smile | Cutouts
Το νέο άλμπουμ του αγγλικού ροκ συγκροτήματος που αποτελείται από τα μέλη των Radiohead Thom Yorke (φωνητικά, κιθάρα, μπάσο, πλήκτρα) και Jonny Greenwood (κιθάρα, μπάσο, πλήκτρα) με τον Tom Skinner (τύμπανα), συνεχίζει στον δρόμο που είχαν ήδη χαράξει τα δύο προηγούμενα. Με επιρροές από jazz, krautrock (είδος πειραματικού ροκ που αναπτύχθηκε στη Δυτική Γερμανία στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και στις αρχές της δεκαετίας του 1970) και progressive rock, παρουσιάζουν δέκα νέα τραγούδια, τα οποία ηχογραφήθηκαν στα Oxford και στα Abbey Road Studios την ίδια περίοδο με το «Wall Of Eyes» (κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 2024). Το άλμπουμ περιλαμβάνει ενορχηστρώσεις εγχόρδων από την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής του Λονδίνου ενώ το artwork είναι ο πίνακας που δημιούργησαν οι Stanley Donwood και Thom Yorke κατά τη διαδικασία των ηχογραφήσεων. Για την ιστορία, το «Wall Of Eyes», βρέθηκε στο #3 των UK album charts ενώ έχει δεχθεί θετικότατα σχόλια από Guardian, Evening Standard, Independent, MOJO, Uncut και NME.
Πειραματικό ροκ επηρεασμένο από την jazz, punk στοιχεία, μουσικά ιδιοφυές και συνθέσεις που ακολουθούν σπειροειδή διαδρομή στην ανάπτυξή τους. Υπάρχει όμως ένα «πρόβλημα». Όπως «κυκλοφορεί» οι Radiohead μπήκαν πρόσφατα μαζί στο στούντιο, γεγονός που θέτει το ερώτημα: θα υπάρξει τέταρτο άλμπουμ από αυτό το περίεργο τρίο;
To «Cutouts» είναι διαθέσιμο σε κλασικό βινύλιο, CD, συλλεκτικό λευκό βινύλιο από Indie Retail, και σε συλλεκτική μωβ κασέτα.
+ : η μουσική ευφυία τους
-: η επιστροφή των Radiohead
4,5 / 5