Υπέροχος γαύρος στο φούρνο λαδορίγανη
Από τα πιο νόστιμα, οικονομικά και εύκολα ελληνικά φαγητά, ο γαύρος στο φούρνο με σάλτσα λαδορίγανης γίνεται ακόμα καλύτερος όταν επιλέγουμε χοντρό ψαράκι που συγκρατεί ακόμη περισσότερη γεύση.
Από τα πιο νόστιμα, οικονομικά και εύκολα ελληνικά φαγητά, ο γαύρος στο φούρνο με σάλτσα λαδορίγανης γίνεται ακόμα καλύτερος όταν επιλέγουμε χοντρό ψαράκι που συγκρατεί ακόμη περισσότερη γεύση.
Info
Χρόνος Προετοιμασίας:
10λΧρόνος Μαγειρέματος:
15λΒαθμός Δυσκολίας:
Υλικά
Για 4 μερίδες
- 1 κιλό γαύρο
- 1/4 φλιτζ. ελαιόλαδο
- 4 σκελίδες σκόρδο
- 1 ξερό κρεμμύδι μικρό
- 1 κ.σ. ρίγανη αποξηραμένη
- 1 λεμόνι
- 10 ντοματίνια
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε το γαύρο με το χέρι τραβώντας το κεφάλι με κίνηση υπό γωνία ώστε να φύγουν και τα εντόσθια. Πλένουμε πολύ καλά τα ψάρια και τα στραγγίζουμε σε σουρωτήρι. Τα αλατίζουμε από όλες τις πλευρές και τα αφήνουμε να στραγγίσουν μέχρι να ετοιμάσουμε τα υπόλοιπα υλικά.
Κόβουμε το σκόρδο, το κρεμμύδι και το λεμόνι σε λεπτές φέτες και τα ντοματίνια στη μέση.
Σε μεγάλο ρηχό ταψί απλώνουμε το κρεμμύδι σε μία στρώση και στη συνέχεια τις μισές φέτες λεμονιού. Ακουμπάμε από πάνω το γαύρο αραιά, ώστε να μην καλύπτει το ένα ψαράκι το άλλο.
Προσθέτουμε στο ταψί το σκόρδο και τα ντοματίνια και ραντίζουμε με το ελαιόλαδο. Πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ρίγανη.
Βάζουμε τις υπόλοιπες φέτες λεμονιού πάνω στο γαύρο και τον ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στη μεσαία σχάρα, στον αέρα και στους 220οC, για περίπου 15 λεπτά – προσέχουμε να μην παραψηθεί και στεγνώσει τελείως.
Σερβίρουμε το γαύρο ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου και τον συνοδεύουμε με τα ψητά ντοματίνια από το ταψί, τέταρτα λεμονιού και χόρτα ή σαλάτα εποχής.
Μικρά Μυστικά
Μην προσθέσετε νερό στο ταψί, αφού ο γαύρος θα ψηθεί στα υγρά των υπόλοιπων υλικών και στα δικά του ζουμιά.