Μπαράζ αεροπορικών βομβαρδισμών εξαπέλυσαν οι δυνάμεις του Ισραήλ τα μεσάνυχτα της Πέμπτης (3/10), σε μια προσπάθεια να στοχεύσουν τον Χασίμ Σαφιεντίν, ξάδελφο και πιθανό διάδοχο του δολοφονηθέντος ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα.

Ο βομβαρδισμός ήταν ένας από τους σφοδρότερους στην περιοχή από τότε που το Ισραήλ σκότωσε τον Νασράλα, αλλά δεν ήταν σαφές αν ο Σαφιντίν, ο οποίος εικάζεται ότι βρισκόταν σε συνάντηση ανώτερων αξιωματούχων της Χεζμπολάχ, σκοτώθηκε στις αεροπορικές επιδρομές, δήλωσαν -υπό τον όρο της ανωνυμίας- αξιωματούχοι όπως αναφέρει το δημοσίευμα των New York Times.

Η απόπειρα δολοφονίας ήταν η τελευταία κίνηση του Ισραήλ στην προσπάθειά του να αποκεφαλίσει σταθερά μεγάλο μέρος της ηγεσίας της Χεζμπολάχ και ακολούθησε την εισβολή του Ισραήλ στον νότιο Λίβανο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Τι ξέρουμε για τον Χασίμ Σαφιεντίν

Γεννημένος στις αρχές της δεκαετίας του 1960 στο νότιο Λίβανο ο Σαφιεντίν ήταν ένα από τα πρώτα μέλη της Χεζμπολάχ. Εντάχθηκε μετά τη δημιουργία της σιιτικής μουσουλμανικής ομάδας τη δεκαετία του 1980, με ιρανική καθοδήγηση, κατά τη διάρκεια του μακρόχρονου εμφυλίου πολέμου του Λιβάνου. Ανέβηκε γρήγορα στις τάξεις της μαζί με τον Νασράλα, παίζοντας πολλαπλούς ρόλους και υπηρετώντας ως πολιτικός, πνευματικός και πολιτιστικός ηγέτης, καθώς και ως επικεφαλής των στρατιωτικών δραστηριοτήτων της ομάδας.

Όπως και ο Νασράλα ο Σαφιεντίν εμφανιζόταν συνήθως με ένα μαύρο τουρμπάνι, ένα χαρακτηριστικό του σεβαστού σίιτη κληρικού, ο οποίος μπορούσε να αναγάγει την καταγωγή του στον Προφήτη Μωάμεθ.

Η άνοδός του στις τάξεις της Χεζμπολάχ ήταν ταχεία. Το 1995 προήχθη στο ανώτατο συμβούλιο της Χεζμπολάχ, τη συμβουλευτική συνέλευση που την κυβερνά, και αμέσως μετά διορίστηκε επικεφαλής του Συμβουλίου Τζιχάντι της ομάδας, το οποίο ελέγχει τις στρατιωτικές δραστηριότητες της Χεζμπολάχ.

Μόλις τρία χρόνια αργότερα, το 1998, ο Σαφιεντίν εξελέγη επικεφαλής του Εκτελεστικού Συμβουλίου του κόμματος, μια θέση την οποία είχε επίσης δύο φορές καταλάβει ο Νασράλα, μεταξύ άλλων, και πριν από τον διορισμό του ως γενικού γραμματέα της Χεζμπολάχ το 1992.

Οι ισχυροί δεσμοί με την Τεχεράνη

Όπως και ο Νασράλα σπούδασε στο Ιράν. Ο Σαφιεντίν δημιούργησε ισχυρούς δεσμούς με την Τεχεράνη κατά τη διάρκεια των θρησκευτικών του σπουδών στην ιρανική πόλη Qom πριν επιστρέψει στον Λίβανο για να εργαστεί για τη Χεζμπολάχ.

Αυτοί οι δεσμοί είναι επίσης βαθιά προσωπικοί. Ήταν στενός φίλος του υποστράτηγου Qassim Suleimani, ενός Ιρανού που διοικούσε τη Δύναμη Quds του Σώματος Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης μέχρι που οι Ηνωμένες Πολιτείες τον σκότωσαν σε αεροπορική επιδρομή στη Βαγδάτη το 2020.

Αργότερα εκείνο το έτος, ο γιος του Σαφιεντίν, Ρέζα Χασέμ, παντρεύτηκε την κόρη του Ιρανού στρατηγού, Zeinab Suleimani, σε έναν πολυδιαφημισμένο γάμο. Ο γάμος θεωρήθηκε από ορισμένους αναλυτές και επικριτές ως εμβληματικός της εδραίωσης του Ιράν στη Χεζμπολάχ. Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έχει περιγράψει τον αδελφό του κ. Σαφιεντίν, Αμπντάλα, ως εκπρόσωπο της Χεζμπολάχ στο Ιράν.

ΗΠΑ: Τρομοκράτης ο Σαφιεντίν

Ο Σαφιεντίν χαρακτηρίστηκε τρομοκράτης από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Σαουδική Αραβία τον Μάιο του 2017 για τον ηγετικό του ρόλο στη Χεζμπολάχ. Τότε, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τον χαρακτήρισε «ανώτερο ηγέτη» στο Εκτελεστικό Συμβούλιο της Χεζμπολάχ, το οποίο επιβλέπει τις «πολιτικές, οργανωτικές, κοινωνικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες» της ομάδας. Είπε ότι ο Σαφιεντίν αποτελούσε «σοβαρό κίνδυνο διάπραξης τρομοκρατικών πράξεων που απειλούν την εθνική ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαρακτήρισαν τη Χεζμπολάχ τρομοκρατική οργάνωση το 1997 και θεωρούν την ομάδα υπεύθυνη για πολλαπλές επιθέσεις που σκότωσαν εκατοντάδες Αμερικανούς, συμπεριλαμβανομένων των βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας με φορτηγά στην αμερικανική πρεσβεία και στους στρατώνες των Αμερικανών πεζοναυτών στη Βηρυτό το 1983, στο παράρτημα της αμερικανικής πρεσβείας στη Βηρυτό το 1984 και στην αεροπειρατεία της πτήσης 847 της TWA το 1985.