Ιράν: Ο Αλί Χαμενεΐ θα ηγηθεί της μεγάλης προσευχής – Τι αλλάζει μετά την επίθεση στο Ισραήλ

Ο Αλί Χαμενεϊ πρόκειται να προχωρήσει σε μία σπάνια κίνηση, αφού θα ηγηθεί της μεγάλης προσευχής της Παρασκευής (4/10) - Ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις του Ιράν μετά την επίθεση στο Ισραήλ.

Ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν, ο αγιατολάχ, Αλί Χαμενεΐ, αναμένεται να ηγηθεί σήμερα, Παρασκευή 4 Οκτωβρίου, της μεγάλης προσευχής της Παρασκευής. Παράλληλα, πρόκειται ο ίδιος να εκφωνήσει κήρυγμα, στο οποίο ενδέχεται να δώσει τόνο για τα σχέδια της χώρας, μετά την επίθεση που εξαπέλυσε η χώρα εναντίον του Ισραήλ με δεκάδες πυραύλους.

Ο Χαμενεΐ, ο οποίος λαμβάνει την τελική απόφαση για τα βασικά θέματα πολιτικής του Ιράν, ίσως με το σημερινό του κήρυγμα αποκαλύψει πώς σκοπεύει να κινηθεί η Τεχεράνη εν συνεχεία.

Οι Φρουροί της Επανάστασης, επίλεκτο σώμα του ιρανικού στρατού, έχουν επισημάνει ότι η επιχείρηση αυτή πραγματοποιήθηκε σε αντίποινα για τον φόνο του επικεφαλής της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα και ενός διοικητή της, του Αμπάς Νιλφορουσάν.

Επίσης, η επίθεση είχε στόχο να εκδικηθεί για τον φόνο του επικεφαλής της Χαμάς, του Ισμαήλ Χανίγιε, η οποία έλαβε χώρα στην Τεχεράνη.

Πριν από την προσευχή της Παρασκευής, θα πραγματοποιηθεί «τελετή μνήμης» για τον Νασράλα, σύμφωνα με τον ιστότοπο του Αλί Χαμενεΐ. Η προσευχή πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 10:30 (τοπική ώρα, 10:00 ώρα Ελλάδας) στο μεγάλο τέμενος Μοσάλα, στο κέντρο της Τεχεράνης.

Η προηγούμενη φορά που ο Χαμενεΐ ηγήθηκε της προσευχής της Παρασκευής ήταν το 2020, έπειτα από ιρανική επίθεση με πυραύλους εναντίον δύο βάσεων όπου στάθμευαν Αμερικανοί στο Ιράκ. Τα πλήγματα είχαν έρθει σε απάντηση στον φόνο του διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης, Κασέμ Σολεϊμανί, από αμερικανικό drone στη Βαγδάτη.

Την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου, διαδηλωτές που κρατούσαν σημαίες της Χεζμπολάχ και του Ιράν συγκεντρώθηκαν στο κτίριο, όπου παλαιότερα στεγαζόταν η πρεσβεία των ΗΠΑ. Σκοπός τους ήταν να καταγγείλουν «τα εγκλήματα» του Ισραήλ στη Γάζα και τον Λίβανο, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.