Αλί Χαμενεΐ: Οι συμβολισμοί του διαγγέλματος – Τα μηνύματα για τις επόμενες κινήσεις

Απόλυτος και κοινός εχθρός το Ισραήλ - Δίκαιες οι επιθέσεις στις 7 Οκτωβρίου - Το Ισραήλ και η επιθυμία του Νασράλα - Τα μηνύματα Χαμενεΐ

Ο ανώτατος ηγέτης Αγιοταλάχ, Αλί Χαμενεΐ, προέβη σε ένα δημόσιο διάγγελμα προς το λαό του Ιράν, κατά τη διάρκεια της μεγάλης προσευχής της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου.

Ο ίδιος υπό τη σκιά της δολοφονίας του Χασάν Νασράλα, αλλά και της πυραυλικής επίθεσης της Τεχεράνης προς το Ισραήλ, εξαπέλυσε πυρά προς τον «κοινό εχθρό» του μουσουλμανικού τόξου. Ο αντίπαλός του, όπως εκείνος κατέδειξε, δεν είναι άλλος από την ισραηλινή κυβέρνηση.

Μέσα από τον πύρινο λόγο του, ο ηγέτης της Ισλαμικής Δημοκρατίας προσπάθησε να ενώσει τον αραβικό λαό, αλλά και να επαναλάβει τη στήριξη της χώρας του στη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ. Η ομιλία του, ουσιαστικά απευθυνόταν όχι μόνο στον ιρανικό λαό, απευθυνόταν και στους περιφερειακούς συμμάχους του.

Τι σηματοδοτεί το διάγγελμα του Αλί Χαμενεΐ

Ο Αλί Χαμενεΐ μίλησε στο κοινό, μετά από μία τελετή μνήμης στον ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, ο οποίος έχασε τη ζωή του μετά από ισραηλινά χτυπήματα στη Βηρυτό. Ο Αγιοταλάχ πραγματοποίησε το διάγγελμά του, κάτω από τη φωτογραφία του υψηλόβαθμου στελέχους της λιβανέζικης οργάνωσης, ενώ μέσα από αυτό προσπάθησε να δείξει πως ο ίδιος συνεχίζει το όραμα του συμμάχου του. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ίδιος, κατά τη διάρκεια της 40λεπτης ομιλίας του, είχε ένα τουφέκι παρά πόδας.

Απόλυτος και κοινός εχθρός το Ισραήλ

«Οι πολιτικές που έχει υιοθετήσει ο εχθρός μας θέλουν να ρίξουν τον σπόρο της διχόνοιας ανάμεσα στους Μουσουλμάνους. Ο ίδιος εχθρός είναι για τους Παλαιστίνιους, του Λιβανέζους, τους Αιγύπτους και του Ιρακινούς. Ο ίδιος εχθρός είναι για τους λαούς της Υεμένης και της Συρίας», υπογράμμισε ο ηγέτης του Ιράν. Με αυτόν τον τρόπο, ο ίδιος προσπάθησε να κάνει αισθητή τη σύμπλευση που διακατέχει, ή που θα έπρεπε να διακατέχει, το μουσουλμανικό τόξο.

Κατέδειξε το Ισραήλ ως τον απόλυτο εχθρό, ο οποίος βασίζει τη στρατηγική του σε μία επεκτατική και καταστροφική πολιτική. «Ο εχθρός λειτουργεί παντού με μια συγκεκριμένη μέθοδο. Αν τελειώσει από μια χώρα, θα προχωρήσει στην επόμενη», σημείωσε επί του θέματος χαρακτηριστικά.

Ο Αλί Χαμενεΐ υποστήριξε πως το χτύπημα του Ιράν στο Ισραήλ ήταν η «ελάχιστη τιμωρία» για τα «ακραία εγκλήματά του». Προσθέτοντας δε, ότι «δεν θα καθυστερήσουμε ούτε θα βιαστούμε να εκπληρώσουμε το καθήκον μας», προετοιμάζοντας την κυβέρνηση του Μπενιαμί Νετανιάχου, αλλά και τη Δύση για το ενδεχόμενο μίας πιο ισχυρής σύγκρουσης.

«Θα γίνει στον σωστό χρόνο και θα γίνει ξανά στο μέλλον αν χρειαστεί», είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος, και τόνισε πως η Ισλαμική Δημοκρατία, δεν πρόκειται ούτε να διστάσει, ούτε να βιαστεί για την επόμενη επίθεση. Ωστόσο, αυτό που είναι ξεκάθαρο από τα λόγια του, είναι το γεγονός πως δεν πρόκειται να σταματήσει σύντομα αυτή η εμπόλεμη κατάσταση.

Δίκαιες οι επιθέσεις στις 7 Οκτωβρίου

Ο Αλί Χαμενεΐ επιπλέον, αναφέρθηκε στο νόμιμο δικαίωμα του κάθε λαού να επιτίθεται στους αντιπάλους του. Μέσα από την ομιλία του, τόνισε πως η Παλαιστίνη και η Χαμάς δικαίως έπραξαν στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου του 2023, ώστε να περιορίσουν το Ισραήλ. «Ο παλαιστινιακός λαός έχει το νόμιμο δικαίωμα να υπερασπίζεται τον εαυτό του. Να αντιστέκεται σε αυτούς τους εγκληματίες – τη δύναμη κατοχής», επεσήμανε συγκεκριμένα. Την ίδια στιγμή, στο διάγγελμά του, πρόσθεσε τη μεγάλη σημασία της Χεζμπολάχ να συνεχίσει να επιτίθεται στα ισραηλινά εδάφη, καθώς προσφέρει «ζωτικής σημασίας υπηρεσία σε όλη την περιοχή»

Παράλληλα, το Ισραήλ «δεν μπορεί να βλάψει σοβαρά» το σιιτικό λιβανέζικο κίνημα, πολλοί αξιωματούχοι του οποίου έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες ημέρες σε επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού, υπογράμμισε ο Χαμενεΐ.

«Κάθε χώρα, κάθε λαός έχει το υπέρτατο δικαίωμα να υπερασπίζονται τους εαυτούς τους απέναντι στην απόλυτη τυραννία», επεσήμανε ο Αγιοταλάχ νωρίτερα, διαβάζοντας στίχους από το Κοράνι, σε τελετή μνήμης για τον τέως ηγέτης Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα.

Η επιθυμία του Νασράλα

«Η επιθυμία του Χασάν Νασράλα για τον Λίβανο και τη Χεζμπολάχ θα ήταν να μην απογοητευτείτε. Το Ισραήλ υποκρίνεται ότι πετυχαίνει στρατηγικές νίκες μέσα από δολοφονίες και θανάτους αμάχων. Το Ισραήλ δεν μπορεί να βλάψει σοβαρά ούτε τη Χεζμπολάχ, ούτε τη Χαμάς», συμπλήρωσε.

Τόσο τα λόγια του αυτά, όσο και η επιλογή να τελέσει ο ίδιος τη μεγάλη προσευχή της Παρασκευής σε μία ταραγμένη περίοδο για το Ιράν, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, αποδεικνύουν για ακόμα μία φορά τη μεγάλη εκτίμηση και το σεβασμό που είχε για τον επί 32 χρόνια ηγέτη της Χεζμπολάχ.

Υπενθυμίζεται ότι Χασάν Νασράλα μέσα από την μακροχρόνια πορεία του κατάφερε να καταστήσει τη λιβανέζικη οργάνωση έναν άξιο σύμμαχο και για το ιρανικό κράτος, αλλά και για ολόκληρο τον αραβικό κόσμο.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.