Ο Αλί Χαμενεΐ απευθύνθηκε στον ιρανικό λαό και μίλησε για την κλιμακωμένη κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Ο ίδιος όπως τόνισε, «ο παλαιστινιακός λαός έχει νόμιμο δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του», ενώ σημείωσε ότι «ο εχθρός μας είναι ένας».

Ο αγιαταλάχ, ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης στο Ιράν πραγματοποίησε μία σπάνια δημόσια εμφάνιση, κατά την οποία ήθελε να δώσει το δικό του στίγμα μετά την πυραυλική επίθεση προς το Ισραήλ. Εκείνος είχε να εμφανιστεί δημοσίως εδώ και πέντε χρόνια, και αποφάσισε να προβεί σε αυτή την κίνηση υπό τη σκιά της δολοφονίας του Χασάν Νασράλα, προκειμένου να επιβεβαιώσει τη στήριξη του Ιράν τόσο στη Χεζμπολάχ, όσο και στη Χαμάς. Ταυτόχρονα, στην ομιλία του δεν παράλειψε να εξαπολύσει πυρά εναντίον της ισραηλινής κυβέρνησης.

Τι είπε ο Αλί Χαμενεΐ για το Ισραήλ

«Οι πολιτικές που έχει υιοθετήσει ο εχθρός μας θέλουν να ρίξουν τον σπόρο της διχόνοιας ανάμεσα στους Μουσουλμάνους. Ο ίδιος εχθρός είναι για τους Παλαιστίνιους, του Λιβανέζους, τους Αιγύπτους και του Ιρακινούς. Ο ίδιος εχθρός είναι για τους λαούς της Υεμένης και της Συρίας», τόνισε στην ομιλία του ο Αλί Χαμενεΐ.

«Ο εχθρός λειτουργεί παντού με μια συγκεκριμένη μέθοδο. Αν τελειώσει από μια χώρα, θα προχωρήσει στην επόμενη», σημείωσε θέλοντας να καταδείξει την επεκτατική πολιτική του Ισραήλ.

«Η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου ήταν μια νόμιμη πράξη, το ίδιο και η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ», είπε ακόμη. Μάλιστα, κάλεσε τα μουσουλμανικά έθνη να ετοιμαστούν να αντισταθούν.

Ο Αλί Χαμενεΐ υποστήριξε πως το χτύπημα του Ιράν στο Ισραήλ ήταν η «ελάχιστη τιμωρία» για τα «ακραία εγκλήματά του». Ενώ πρόσθεσε ότι, «δεν θα καθυστερήσουμε ούτε θα βιαστούμε να εκπληρώσουμε το καθήκον μας. Αυτό που θα κρίνουν λογικό και σωστό οι πολιτικοί και οι στρατιωτικοί μας, θα γίνει στον σωστό χρόνο και θα γίνει ξανά στο μέλλον αν χρειαστεί». Ταυτόχρονα, ο ίδιος τόνισε πως η Ισλαμική Δημοκρατία, δεν πρόκειται ούτε να διστάσει, ούτε να βιαστεί για την επόμενη επίθεση.

Ο «φόρος τιμής» του Αλί Χαμενεΐ για τον Χασάν Νασράλα

«Κάθε χώρα, κάθε λαός έχει το υπέρτατο δικαίωμα να υπερασπίζονται τους εαυτούς τους απέναντι στην απόλυτη τυραννία», επεσήμανε ο Αλί Χαμενεΐ νωρίτερα, διαβάζοντας στίχους από το Κοράνι, σε τελετή μνήμης για τον τέως ηγέτης Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα.

«Η επιθυμία του Χασάν Νασράλα για τον Λίβανο και τη Χεζμπολάχ θα ήταν να μην απογοητευτείτε. Το Ισραήλ υποκρίνεται ότι πετυχαίνει στρατηγικές νίκες μέσα από δολοφονίες και θανάτους αμάχων. Το Ισραήλ δεν μπορεί να βλάψει σοβαρά ούτε τη Χεζμπολάχ, ούτε τη Χαμάς», συμπλήρωσε για τον ηγέτη της λιβανέζικης οργάνωσης.

Το διάγγελμα του Ιρανού ηγέτη κράτησε 40 λεπτά περίπου.

Γιατί ο Αλί Χαμενεΐ διεξήγαγε τη μεγάλη προσευχή της Παρασκευής

Ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ φέρει και επίσημα τον τίτλο του ηγέτη για την προσευχή της Παρασκευής. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια επιτρέπει υφιστάμενούς του να εκτελέσουν τα καθήκοντά του.

Η τελευταία φορά που ο Χαμενεΐ έκανε την προσευχή της Παρασκευής στην Τεχεράνη, ήταν το 2020, όταν οι ΗΠΑ σκότωσαν τον στρατηγό Κασέμ Σουλεϊμανί κοντά στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

Σύμφωνα με τα Ιρανικά ΜΜΕ, ένα μέρος της ομιλίας του πραγματοποιήθηκε στα αραβικά, απευθυνόμενος προς τον λαό του Λιβάνου και τους παλαιστίνιους.