Τα απρόοπτα στην ΚΟ της ΝΔ, η «μεγάλη μέρα» στη Ρηγίλλης, ο ελληνογερμανικός καβγάς στο ΕΛΚ και το διάβασμα του «Τζίτζι»

Συζήτηση για την υγεία με πατερίτσες και με την Όλγα Γεροβασίλη επιτέλους σε μια κανονική κοινοβουλευτική ομάδα.

Πήγε τελικά ο Άδωνις Γεωργιάδης στη Βουλή για να ενημερώσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ ως συνέχεια του γεύματος που παραχώρησε στην αρμόδια επιτροπή στη Αθηναϊκή Λέσχη (τότε με το dress code των βουλευτών που ήταν κοστούμι). Και βεβαίως ήταν και η συνέχεια στο μασάζ που γίνεται από το κόμμα σε βουλευτές «απείθαρχους» και όχι μόνον. Αν και ο υπουργός φόρεσε γυαλιά, πιθανόν να μην πρόσεξε, μπαίνοντας στην αίθουσα Γερουσίας, κάποιες πατερίτσες ενός βουλευτή, τις οποίες όμως ένας συνάδελφός του δεν άφησε ασχολίαστες: «Φτάσαμε στο σημείο να αρχίζει η ενημέρωση για την υγεία με… πατερίτσες» σχολίασε.

Η ενημέρωση όμως άρχισε με ένα άλλο συμβάν: Ξαφνικά ανοίγει η πόρτα της αίθουσας Γερουσίας και μπαίνει μέσα ανυποψίαστη και χαμογελαστή η Όλγα Γεροβασίλη του ΣΥΡΙΖΑ. Το τι έγινε δεν περιγράφεται. Οι βουλευτές της ΝΔ άρχισαν τα χειροκροτήματα, την αποθέωσαν, φωνάζοντας «Όλγα μείνε, μείνε μαζί μας». Η Όλγα στην αρχή σάστισε, όχι για κανένα ιδιαίτερο λόγο, αλλά επειδή επιτέλους βρέθηκε σε ένα… κανονικό κόμμα και μάλιστα χειροκροτούμενη.

Βεβαίως όπως ήταν αναμενόμενο οι ερωτήσεις των γαλάζιων προς τον Άδωνη άρχισαν με την… ερώτηση των οκτώ. Ήθελαν, βλέπετε ένα σχόλιο, ίσως και μια παρατήρηση, πλην όμως ο υπουργός Υγείας θέλησε να τους καλοπιάσει, λέγοντας ότι «η δουλειά των βουλευτών είναι να ρωτούν». Χαρακτήρισε, μάλιστα, καλογραμμένη, καθόλου επιθετική και χρήσιμη την ερώτηση των 8 κοινοβουλευτικών αφήνοντας παράθυρο για την επέκταση της απαλλαγής συμμετοχής στα φάρμακα των συνταξιούχων. «Είναι θέμα πολιτικών προτεραιοτήτων», είπε.

***

Μεγάλη μέρα για τη ΝΔ, σύντομη ομιλία Μητσοτάκη για τα 50 χρόνια

Μεγάλή μέρα ξημερώνει σήμερα για τη ΝΔ. Με ένα πάρτι στο δρόμο (street party), μπροστά από τα πρώην γραφεία της στην οδό Ρηγίλλης θα γιορτάσει τα 50 χρόνια από την ίδρυσή της. Με μουσική, χωρίς ιδιαιτέρως να τους απασχολεί εάν θα παραστούν ή όχι οι Σαμαράς και Καραμανλής, με δύο ιστορικά βίντεο που θα προβάλλονται από γιγαντοοθόνες και με ομιλία του Προέδρου της Κυριάκου Μητσοτάκη. Εκείνο που έμαθα είναι ότι το περιεχόμενο της ομιλίας του Πρωθυπουργού, χαρακτηρίστηκε… «απόρρητο», κανείς δεν γνωρίζει το ύφος, το περιεχόμενο και τη διάρκειά της, μου είπαν… εμπιστευτικά.

Αλλά στην Ελλάδα «απόρρητα» και κυρίως σε ομιλίες πολιτικών, προφανώς δεν υπάρχουν, έμαθα λοιπόν από ένα ατίθασο πουλάκι που κατοικοεδρεύει στην οδό Ηρώου Αττικού, ότι παρά το γεγονός ότι κρατούν την ομιλία «επτασφράγιστο μυστικό» (!) και κανείς στο Μαξίμου, μου λέει, δεν γνωρίζει το παραμικρό, ότι αυτή θα είναι μικρής διαρκείας, ίσως η πιο σύντομη ομιλία που έχει εκφωνήσει έως τώρα ο Μητσοτάκης. Μια ομιλία την οποία έως ότου την ετοιμάσει φαίνεται πως τον απασχόλησε αρκετές ημέρες.

Κατόπιν τούτων υπολογίζω πως θα υπάρξουν τιμητικές αναφορές στον ιδρυτή της ΝΔ Κωνσταντίνο Καραμανλή. Θα είναι, όπως έμαθα, μια τολμηρή περιγραφή της σημερινής φυσιογνωμίας της ΝΔ και μια γεύση για τα επόμενα βήματά της. Σε ένα σημείο επέμενε αυτό το ατίθασο πουλάκι (που συνεχώς με πληροφορεί): «Έχει ενδιαφέρον, για όποιο διαβάσει την ομιλία να δει και τι κρύβεται πίσω από τις γραμμές».

***

Όταν ο Άδωνις παίζει τένις με… κοστούμι χάνει

Εκείνο που έμαθα, εκεί στα πηγαδάκια της αίθουσας Γερουσίας της Βουλής και προτού αρχίσει η ενημέρωση του Άδωνη, είναι ότι ο υπουργός Υγείας προσκαλεί συχνά συναδέλφους του βουλευτές για τένις. Ένας γαλάζιος βουλευτής από την Κρήτη, πρώην υφυπουργός, έλεγε στους συναδέλφους του, ότι ο Άδωνις έχει πάθος με το τένις και πείσμα, δεν του αρέσει να χάνει και εκνευρίζεται όταν συμβαίνει.

Περιέγραψε μια σκηνή αφήνοντας τους πάντες άφωνους («speechless», όπως πέταξε κάποιος με γνώσεις αγγλικής). Έπαιζε ο εν λόγω βουλευτής και πρώην υφυπουργός τένις με έναν φίλο του, σε γήπεδο στο Μαρούσι. Και ξαφνικά εμφανίζεται από το πουθενά ο Άδωνις κουστουμαρισμένος. Ζήτησε να «ρίξει μια- δυο μπαλιές για ζέσταμα», οι οποίες εν συνεχεία μετατράπηκαν σε κανονικό παιχνίδι. Έπαιζε τένις με το κουστούμι και έχασε. Το βράδυ τηλεφώνησε στον πρώην υφυπουργό και τον ρωτούσε «πώς είναι δυνατόν να χάσω από σένα;». Αυτά έχουν ειπωθεί λίγο πριν αρχίσει η ενημέρωση των γαλάζιων βουλευτών από τον Άδωνη.

***

Πώς έγινε η διάσωση των Ελλήνων από τη Βηρυτό

Επιτυχώς, όπως θα έχετε διαβάσει και ακούσει ολοκληρώθηκε η μεταφορά, με το C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, συνολικά 60 ομοεθνών μας, από τον Λίβανο. Μάλιστα επανήλθαν στη Λάρνακα 38 Ελληνοκύπριοι, ενώ στην Αθήνα 22 Ελλαδίτες. Μαθαίνω λοιπόν ότι η όλη η επιχείρηση δεν ήταν εύκολη υπόθεση, ότι το ταξίδι κράτησε 2 ώρες, από Ελευσίνα προς Βηρυτό.

Επικρατούσε μέσα στο αεροπλάνο μια ανησυχία, για την κατάσταση που θα έβρισκαν οι πιλότοι μας και οι άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων στον Λίβανο, παρά τις διαβεβαιώσεις των Λιβανέζων. Διότι κυκλοφορούν και πολλοί αντιαεροπορικοί πύραυλοι ΣΤΙNΓΚΕΡ (Stinger) στην αγορά και ουδείς γνωρίζει ποιος τους χειρίζεται… Ευτυχώς όμως όλα πήγαν καλά. Γρήγορα υλοποιήθηκε ο έλεγχος των επαναπατρισθέντων και η επιβίβασή τους στον «ΗΡΑΚΛΗ» της Πολεμικής Αεροπορίας. Από εκεί πήγαν πρώτα στην Κύπρο και μετά στην Ελλάδα.

Ταυτόχρονα στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων βρίσκονταν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Δημήτριο Χούπη, όπου παρακολούθησαν ζωντανά την όλη διάσωση. Όπως σας έγραψα και χθες, η όλη επιχείρηση σχεδιάσθηκε από τις Ένοπλες Δυνάμεις μας, κατόπιν της απόφασης του Πρωθυπουργού. Καθοριστική ήταν η συνεργασία των Υπουργείων Εθνικής Αμύνης και Εξωτερικών Ελλάδος με την κυπριακή κυβέρνηση, όπως και η αντίστοιχη με τις αρχές του Λιβάνου και του Ισραήλ.

***

Το τηλεφώνημα Μητσοτάκη στον ενδοοικογενειακό καβγά του ΕΛΚ

Υπάρχει, μαθαίνω τελευταίως μια εμφύλια ανακατωσούρα στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), που εάν σε αυτήν δεν αναμειγνόταν και το όνομα του έλληνα πρωθυπουργού μάλλον ολίγον θα μας ενδιέφερε. Ο ενδοοικογενειακός καβγάς (γιατί περί καβγά πρόκειται) άρχισε όταν ο Βέμπερ (αυτός που συχνά αποθέωνε τη ΝΔ και τον έλληνα Πρωθυπουργό και όποτε η ΝΔ είχε γιορτή ή συνέδριο ήταν ομιλητής) θέλησε να διορίσει σε ρόλο προσωπάρχη, επομένως να βάλει «καπέλο» στον ημέτερο Θανάση Μπακόλα (στενό για να μην πω στενότατο συνεργάτη του Μητσοτάκη), ένα στέλεχος, που λέγεται (εάν δεν κάνω λάθος την προφορά) Τομ Βαντενκεντελέρ και είναι βέλγος ευρωβουλευτής.

Ο Μπακόλας δεν ήθελε «καπέλα» πάνω από το κεφάλι του και πάνω από τις αρμοδιότητές του και όταν είδε τον κίνδυνο να έρχεται αντέδρασε επικαλούμενος και τον κανονισμό. Έλα όμως που ήθελε περισσότερη στήριξη και για αυτό τηλεφώνησε στον Πρωθυπουργό. Πράγματι ο Κυριάκος Μητσοτάκης τηλεφώνησε στον κ. Βέμπερ και απ΄ότι άκουσα ο Βέμπερ δεν άλλαξε γνώμη. Έλα όμως που κάποιοι θυμήθηκαν ότι οι σχέσεις του Μητσοτάκη – Βέμπερ δεν βρίσκονται στα καλύτερά τους μετά από κάποιες άστοχες κινήσεις του τελευταίου που είχαν ως συνέπεια να μην εκλεγεί αντιπρόεδρος του ΕΛΚ ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Τώρα εάν στοιχηματίζετε ότι ο κ. Βέμπερ δεν θα χάσει τη γιορτή για τα 50χρονα της ΝΔ στην Ρηγίλλης, πολύ πιθανόν να χάσετε το στοίχημα.

***

Οι «εξετάσεις» που πρέπει να περάσει ο Τζίτζι

Αν θέλετε να μάθετε τι κάνει αυτές τις ημέρες ο προτεινόμενος επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Απόστολος Τζιτζικώστας, σας πληροφορώ ότι το έχει ρίξει στο… διάβασμα. Ωσάν να έχει να δώσει… Πανελλήνιες. Διαβάζει γιατί θα υποβληθεί στη βάσανο των ακροάσεων από το Κοινοβούλιο που, όπως ανακοίνωσε η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα θα πραγματοποιηθούν την εβδομάδα 4 με 12 Νοεμβρίου. Θα μου πείτε υπάρχει κίνδυνος να πιαστεί αδιάβαστος και να μην περάσει; Μάλλον απίθανο το βλέπω ακόμα και εάν συναντήσει σκληρές ερωτήσεις. Πώς θα γίνει όμως η διαδικασία των ακροάσεων;

Ο κάθε υποψήφιος επίτροπος που έχει επιλέξει η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για τη δεύτερη θητεία της, θα παρουσιαστεί ενώπιον της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής (ή επιτροπών) ανάλογα με το χαρτοφυλάκιο που τους προτείνεται. Ο Τζίτζι έχει αναλάβει το Χαρτοφυλάκιο των Μεταφορών και μαζί με αυτό τον Τουρισμό και την Ναυτιλία. Συνεπώς απαιτείται περισσότερο διάβασμα.

Οι υποψήφιοι επίτροποι θα πρέπει να απαντήσουν σε δύο γενικές και τρεις εξειδικευμένες ερωτήσεις, αλλά και σε ερωτήσεις των ευρωβουλευτών που συμμετέχουν στις αρμόδιες επιτροπές, σε μια διαδικασία που διαρκεί τρεις με τέσσερις ώρες.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.