Ολονύχτια επιφυλακή στην Ηλεία και σενάρια εμπρησμού μετά τις εννέα φωτιές σε μία μέρα

Σε συναγερμό είναι οι Πυροσβεστικές Δυνάμεις στην Ηλεία που έδωσαν μάχη με τη φωτιά σε Γεράκι, Πανόπουλο και Νέα Μανωλάδα - Τραυματίστηκε πυροσβέστης.

Σε επιφυλακή θα είναι καθ όλη την διάρκεια της νύχτας οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στην Ηλεία. Το μέτωπο της φωτιάς στο Γεράκι Αμαλιάδας να παρουσιάζει μεν βελτιωμένη εικόνα ωστόσο δίνεται μάχη για να τεθεί υπό έλεγχο. Θετικό είναι ότι υπό μερικό έλεγχο τέθηκαν οι πυρκαγιές στην περιοχή του Πανόπουλου και στη Νέα Μανωλάδα.

Στο σημείο παραμένουν κι επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και συγκεκριμένα 265 πυροσβέστες με 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων της 1ης και 6ης ΕΜΟΔΕ και 83 οχήματα. Πριν πέσει το σκοτάδι επιχείρησαν από αέρος 8 αεροσκάφη, καθώς και 9 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα δύο για συντονισμό.

Ερευνούν σενάριο εμπρησμού

Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι από το πρωί της Παρασκευής στην Ηλεία έχουν εκδηλωθεί συνολικά 9 πυρκαγιές. Για το λόγο αυτό κλιμάκιο της ΔΑΕΕ έχει μεταβεί στην περιοχή προκειμένου να διερευνήσει τα αίτια εκδήλωσής τους. Τον συντονισμό των Πυροσβεστικών Δυνάμεων ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Θεόδωρος Βάγιας και ο υπαρχηγός, αντιστράτηγος Νίκος Ρουμελιώτης, οι οποίοι έχουν μεταβεί στην περιοχή.

Τραυματίστηκε σοβαρά πυροσβέστης

Στο μεταξύ, σοβαρά τραυματίστηκε στο πόδι πυροσβέστης που επιχειρούσε στο Γεράκι Ηλείας. Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική πρόκειται για δασοκομάντο, ηλικίας 35 ετών, της 6ης ΕΜΟΔΕ, με τις πρώτες πληροφορίες να αναφέρουν ότι υπέστη συντριπτικό κάταγμα. Ο πυροσβέστης διακομίστηκε με ελικόπτερο Bell στο Γενικό Νοσοκομείο Πύργου, ώστε να υποβληθεί στις πρώτες εξετάσεις και θα αποφασιστεί αν στη συνέχεια θα μεταφερθεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου ή σε νοσοκομείο της Αθήνας.

Αντιμετωπίστηκαν όλες οι φωτιές που ξέσπασαν στο νομό Ηλείας, ύστερα από την «τεράστια και άμεση κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων»,  όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο «Χ» ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ενώ προσθέτει ότι εννέα διαφορετικές πυρκαγιές ξέσπασαν στο νομό Ηλείας μέσα σε ελάχιστες ώρες και με ριπές ανέμων 6-7 μποφόρ.

Ειδικότερα ο κ. Κικίλιας υπογραμμίζει: 

«Με ριπές ανέμων 6-7 μποφόρ, μέσα σε ελάχιστες ώρες ξέσπασαν 9 (!) διαφορετικές πυρκαγιές στο νομό Ηλείας. Με τεράστια και άμεση κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων όλες οι φωτιές αντιμετωπίστηκαν. Ειδικά στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο Γεράκι Αμαλιάδας, οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας έδωσαν σκληρή μάχη, ενώ ένας πυροσβέστης μας από την 6η Ομάδα Δασοκομάντος, τραυματίστηκε σοβαρά στο πόδι. Εύχομαι ολόψυχα περαστικά και ευχαριστώ όλες τις γυναίκες και τους άνδρες του Πυροσβεστικού Σώματος για το επαγγελματισμό και την αυταπάρνηση που επιδεικνύουν. Όσον αφορά τα αίτια των πυρκαγιών έχει επιληφθεί η ΔΑΕΕ, κλιμάκιο της οποίας ήδη έχει μεταβεί στην Ηλεία».

Ενεργοποιήθηκε το 112

Νωρίτερα, δύο μηνύματα μέσω του 112 εστάλησαν σε κατοίκους της περιοχής. Ειδικότερα, στις 14:30 εκδόθηκε μήνυμα απομάκρυνσης από το 112 από τις περιοχές Τσιχλαίικα, Βρεταίικα και Κρυονερί προς Αμαλιάδα. Στις 15:48 εκδόθηκε προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 για ετοιμότητα στην ευρύτερη περιοχή τoυ οικισμού Χάβαρι.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.