Φωτιά στην Ηλεία: Βελτιωμένη η εικόνα των μετώπων – Τραυματίστηκε σοβαρά πυροσβέστης

Καλύτερη η εικόνα της φωτιάς που ξέσπασε στην Ηλεία το μεσημέρι της Παρασκευής και έκαιγε σε τρία διαφορετικά μέτωπα - Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής συνεχίζουν να επιχειρούν σε διάσπαρτες εστίες.

Φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι της Παρασκευής 4/10 στην Ηλεία και συγκεκριμένα στην περιοχή Γεράκι Αμαλιάδας, ενώ λίγο αργότερα νέα μέτωπα ξέσπασαν σε δασική έκταση στην περιοχή Πανόπουλου και στη Νέα Μανωλάδα.

Συνολικά επιχειρούν 188 πυροσβέστες με τέσσερις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 62 οχήματα, ενώ ρίψεις νερού από αέρος πραγματοποιούν συνεχώς 17 εναέρια μέσα, οκτώ πυροσβεστικά αεροπλάνα και εννέα ελικόπτερα, εκ των οποίων δύο έχουν συντονιστικό ρόλο.

Στο μέτωπο της φωτιάς βρίσκεται ήδη ο υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγος, Νίκος Ρουμελιώτης και μεταβαίνει ο αρχηγός, αντιστράτηγος Θεόδωρος Βάγιας.

Βελτιωμένη η εικόνα της φωτιάς

«Καλύτερη είναι η εικόνα που παρουσιάζει η φωτιά στην περιοχή Γεράκι», αναφέρει, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο δήμαρχος Ήλιδας, Χρήστος Χριστοδουλόπουλος.

Όπως προσθέτει, «δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, ούτε στο Γεράκι, ούτε στο Χάβαρι, ούτε στα Τσαφλέικα, αλλά επιχειρούν ακόμα τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα, τα οποία και σβήνουν μικρές εστίες».

Επίσης, ο δήμαρχος είπε ότι «οι ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν κηλιδώσεις της φωτιάς και διάσπαρτες αναζωπυρώσεις, ώστε να μην υπάρξει και πάλι ενεργό μέτωπο».

Απαντώντας στο ερώτημα για το αν έχουν σημειωθεί ζημιές σε σπίτια από την φωτιά, ο Χρήστος Χριστοδουλόπουλος ανέφερε ότι «δεν υπάρχει μέχρι τώρα καμία επίσημη ενημέρωση».

Τραυματίστηκε πυροσβέστης

Ένας πυροσβέστης της 6ης ΕΜΟΔΕ τραυματίστηκε σοβαρά σύμφωνα με πληροφορίες στην περιοχή ανάμεσα σε Μπουμπούνα και Χάβαρι.

Στο σημείο σπεύδουν συνάδελφοί του καθώς και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Ο τραυματισμένος πυροσβέστης μεταφέρεται με ελικόπτερο από το σημείο του ατυχήματος στο Νοσοκομείο του Πύργου για την αντιμετώπιση των τραυμάτων του.

Τα μέτωπα της φωτιάς στην Ηλεία

Η πρώτη φωτιά ξέσπασε κοντά σε οικισμούς βόρεια του Γερακιού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πυροσβεστικής, για την κατάσβεση της πυρκαγιάς έσπευσαν στο σημείο 60 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων και 13 οχήματα ενώ από αέρος συνδρομή παρείχαν με ρίψεις νερού 7 αεροσκάφη, 4 ελικόπτερα.

Το δεύτερο μέτωπο ξέσπασε σε δασική έκταση στην περιοχή Πανόπουλου στον δήμο Λασιώνος, όπου επιχείρησαν 32 πυροσβέστες με μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 10 οχήματα, 5 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Η τρίτη φωτιά εκδηλώθηκε σε χαμηλή βλάστηση στη Νέα Μανωλάδα Ηλείας. Για την κατάσβεση της κινητοποιήθηκαν επίγειες δυνάμεις και 4 εναέρια μέσα.

Προς Κρυονέρι οι φλόγες

Σύμφωνα με το ilialive.gr, η πυρκαγιά έκαιγε ανεξέλεγκτη με κατεύθυνση προς το Κρυονέρι.

Στην περιοχή Μπουμπούνα Κρυονερίου οι φλόγες μπήκαν σε σπίτια.

Οι δυνατοί άνεμοι στην περιοχή δυσκόλεψαν τις προσπάθειες των πυροσβεστών, καθώς οι συνθήκες άλλαζαν διαρκώς.

Κλιμάκιο της ΔΑΕΕ στην Ηλεία – Εννέα φωτιές από το πρωί στο νομό

Εννέα πυρκαγιές έχουν εκδηλωθεί από το πρωί σήμερα σε περιοχές του νομού Ηλείας και ήδη βρίσκεται επί τόπου κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού.

Το κλιμάκιο αναμένεται να συλλέξει στοιχεία, σχετικά με αίτια που προκάλεσαν τις σημερινές φωτιές.

Έκτακτη σύσκεψη υπό τον Κικίλια

Συντονιστική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια για τη φωτιά που είναι σε εξέλιξη στο Γεράκι Ηλείας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν συναρμόδια υπουργεία, εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής, σωμάτων ασφαλείας, των ενόπλων δυνάμεων καθώς και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.

Σημειώνεται ότι στη σύσκεψη έγινε ενημέρωση και για την πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει στην περιοχή του Πανόπουλου Ηλείας.

Μεγάλο το μέτωπο και ισχυροί οι άνεμοι

«Το μέτωπο της φωτιάς που εκδηλώθηκε στην περιοχή Γεράκι είναι πολύ μεγάλο και δυστυχώς οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, δυσκολεύουν το έργο των εναέριων και επίγειων δυνάμεων πυρόσβεσης», αναφέρει, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Νίκος Κοροβέσης.

Όπως προσέθεσε ο αντιπεριφερειάρχης, «το μέτωπο της φωτιάς κινείται τώρα προς την περιοχή Χάβαρι και είναι υπαρκτός ο κίνδυνος για κατοικημένες περιοχές».

Επίσης, ο Νίκος Κοροβέσης σημείωσε ότι «η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έστειλε από την πρώτη στιγμή όλα τα μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας, για να συνδράμουν τις πυροσβεστικές δυνάμεις».

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ/ILIALIVE.GR/EUROKINISSI)

Ήχησε το 112

Νέο μήνυμα από το 112 στους κατοίκους της περιοχής Χάβαρι στην Ηλεία, ώστε να είναι σεετοιμότητα.

Μήνυμα 112 έλαβαν οι κάτοικοι της Ηλείας για την φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή του Γερακίου Αμαλιάδας.

Η ΓΓΠΠ καλεί όσους κατοίκους βρίσκονται στις περιοχές Τσιχλέικα, Κρυόνερο, Βρετέικα να απομακρυνθούν προς την Αμαλιάδα.

Δείτε φωτογραφίες από τη φωτιά στην Αμαλιάδα:

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ/ILIALIVE.GR/EUROKINISSI)

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ/ILIALIVE.GR/EUROKINISSI)

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ/ILIALIVE.GR/EUROKINISSI)

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ/ILIALIVE.GR/EUROKINISSI)

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ/ILIALIVE.GR/EUROKINISSI)

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ/ILIALIVE.GR/EUROKINISSI)

Δείτε βίντεο που κατέγραψε το ilialive.gr

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.