Ο Αρκάς επέλεξε σήμερα, Παρασκευή 4 Οκτωβρίου, να μας «καλημερίσει» με ένα ηχηρό μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Ζώων.

Ο γνωστός σκιτσογράφος έχει αποδείξει πολλές φορές ότι μέσα από τα σχέδιά του θέλει να αναφέρεται στην επικαιρότητα και σε όλα αυτά που συμβαίνουν. Η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στους τετράποδους φίλους του ανθρώπου. Ωστόσο μετά από το περιστατικό στο Βόλο με τον άνθρωπο που σκότωνε ζώα, αποδεικνύεται ότι κάποιοι δεν τα αντιμετωπίζουν με τον ίδιο τρόπο.

Έτσι λοιπόν, ο Αρκάς στη σημερινή του «Καλημέρα» έχει σχεδιάσει σε ένα μαύρο φόντο δύο κίτρινα μάτια ζώου με μία μουσούδα. Το σχέδιο συνοδεύεται με μία φράση του Τζέρεμι Μπένθαμ, «δεν με νοιάζει αν τα ζώα μπορούν να σκεφτούν, με νοιάζει ότι μπορούν να υποφέρουν».

Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων είναι διεθνής ημέρα δράσης για τα δικαιώματα των ζώων και την καλή διαβίωση. Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 4 Οκτωβρίου, η ημέρα γιορτής του Φραγκίσκου της Ασίζης, προστάτης άγιος των ζώων.

Σκοπός της είναι να καλυτερεύσει την κατάσταση των ζώων, προκειμένου να βελτιώσει τα πρότυπα καλής διαβίωσης σε όλο τον κόσμο.

Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας των Ζώων ενώνει το κίνημα για ένα καλύτερο μέρος για όλα τα ζώα. Γιορτάζεται με διαφορετικούς τρόπους σε κάθε χώρα, ανεξάρτητα από την εθνικότητα, τη θρησκεία, την πίστη ή την πολιτική ιδεολογία.

Μέσω της αύξησης της ευαισθητοποίησης και της εκπαίδευσης μπορεί να δημιουργηθεί ένας κόσμος, όπου τα ζώα θα αναγνωρίζονται πάντα ως αισθανόμενα όντα και με ευγένεια.

Η ιστορία

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων προέρχεται από τον Χάινριχ Τσίμερμαν, ο οποίος οργάνωσε τον πρώτο εορτασμό στις 24 Μαρτίου 1925 στο Αθλητικό Παλάτι στο Βερολίνο της Γερμανίας. Πάνω από 5.000 άτομα παρευρέθηκαν στην εκδήλωση.

Η εκδήλωση ήταν αρχικά προγραμματισμένη για τις 4 Οκτωβρίου, για να συμπέσει με την ημέρα της γιορτής του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, προστάτη αγίου της οικολογίας. Ωστόσο, ο χώρος δεν ήταν διαθέσιμος εκείνη την ημέρα. Η εκδήλωση εορτάστηκε στις 4 Οκτωβρίου για πρώτη φορά το 1929. Αρχικά ο θεσμός εορταζόταν μόνο στη Γερμανία, την Αυστρία, την Ελβετία και την Τσεχοσλοβακία, όπου ζούσε μια μεγάλη Γερμανική μειονότητα μέχρι το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Κάθε χρόνο ο Τσίμερμαν εργαζόταν ακούραστα για την προώθηση της Παγκόσμιας Ημέρας των Ζώων.

Τέλος, σε ένα Συνέδριο Διεθνούς Προστασίας των Ζώων στη Φλωρεντία της Ιταλίας τον Μάιο του 1931 πρότεινε την καθιέρωση της 4ης Οκτωβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων. Η πρόταση εγκρίθηκε και έγινε ομόφωνα δεκτή.

Μερικές φορές αναφέρεται λανθασμένα ότι η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων άρχισε το 1931 στο συνέδριο των οικολόγων στη Φλωρεντία της Ιταλίας, όπου ήθελαν να τονίσουν την δεινή θέση των ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση.

Σήμερα, η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων είναι μια παγκόσμια εκδήλωση που ενώνει το κίνημα προστασίας των ζώων.

Πηγή: Wikipedia.gr