Η 24η Οκτωβρίου έχει οριστεί, όπως επανεπιβεβαίωσε την Πέμπτη (3/10) η Πολιτική Γραμματεία, ως η καταληκτική ημερομηνία υποβολής υποψηφιοτήτων, αλλά κόντρα στην προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι είναι αβέβαιο αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταφέρει να φτάσει ως εκεί συντεταγμένα – ή έστω πολιτισμένα.
Αφότου ο Στέφανος Κασσελάκης δημοσίευσε το αμφίσημο βίντεο της μάχης που θα δώσει για την ανάκτηση της προεδρίας του κόμματος, έληξε η εντελώς επιφανειακή, όπως αποδείχθηκε, εκεχειρία των λίγων ημερών. Ήταν βέβαιο -και είχε επισημανθεί εγκαίρως- πως ανάλογα με το περιεχόμενο και τις λέξεις που πρόκειται να χρησιμοποιήσει, θα κινηθούν οι αντίπαλοί του αμέσως μετά.
Οι φράσεις «που να μην μας διώχνει», «συνιστώσα της διαπλοκής» και «μια δήθεν κεντροαριστερή κατασκευή» τάραξαν αναπόφευκτα τα ήρεμα νερά του Σαρωνικού που πλαισίωναν το βιντεοσκοπημένο μήνυμά του. Ερμηνεύτηκαν ως μια κεκαλυμμένη συνέχεια των όσων είχε υποστηρίξει μετά την πρόταση μομφής και την καθαίρεσή του για «πραξικοπηματίες» και «κουκούλες».
Είμαι ο Στέφανος. Σκέτο. Γεννηθήκαμε άνθρωποι, όχι αξιώματα.
Ζητώ συγγνώμη.
Από εσάς που απογοητεύσαμε.
Από τους νέους που μας έφεραν πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές.
Από τις οικογένειες των παλιών αγωνιστών που μοιράζονταν συντροφικά στα δυο μια μπουκιά ψωμί, όχι μια χούφτα… pic.twitter.com/QXrS7WAWEL— Stefanos Kasselakis – Στέφανος Κασσελάκης (@skasselakis) October 3, 2024
Ο χορός των αντιδράσεων άρχισε νωρίς
Τον τόνο έδωσε ο Κώστας Ζαχαριάδης, αμφισβητώντας την πρόθεση του Στ. Κασσελάκη να κατέλθει στις εσωκομματικές διαδικασίες ως ίσος προς ίσον, θεωρώντας πως δρα παρασκηνιακά. «Πώς γίνεται να ‘είσαι εδώ’ και να κρύβεσαι;» αναρωτήθηκε αιχμηρά, αφήνοντας υπόνοιες για το τι ήθελε να επικοινωνήσει «σε ένα video 232 δευτερολέπτων» χωρίς να εκφραστεί στο διακύβευμα των εκλογών.
«Ο Βασιλιάς είναι γυμνός» ισχυρίστηκε σε δική του τοποθέτηση ο Γιάννης Μπουλέκος, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, κάνοντας λόγο για έναν Στ. Κασσελάκη που μετατρέπει «το συνέδριο σε πεδίο εσωκομματικών συγκρούσεων».
Πολάκης και Φάμελλος δεν άφησαν τον Κασσελάκη στο απυρόβλητο
Δηλητηριώδης από τη μια, σταθερός σε όσα έχει ήδη ζητήσει από την άλλη, ο Παύλος Πολάκης προέτρεψε τους συνυποψηφίους του να μην καθυστερούν άλλο έτσι ώστε μετά το συνέδριο να προγραμματιστεί και debate. «Άντε να μετρηθούμε σε θέσεις και πρόγραμμα, όχι σε βιντεάκια» έγραψε, εξηγώντας με νόημα ότι «τη διαπλοκή τη χτυπάς όταν παίρνεις καθαρές θέσεις» και «ΟΧΙ με γενικόλογες επικλήσεις του «καινούργιου» του «νέου» του «δικού μας» και λοιπά έπεα πτερόεντα».
Συνεργάτες του Χανιώτη βουλευτή χαρακτήρισαν «θολή» τη στάση του Στ. Κασσελάκη.
Ο έτερος υποψήφιος πρόεδρος Σωκράτης Φάμελλος ήταν πιο ήπιος, σχολιάζοντας το επίμαχο βίντεο. Εξέφρασε πάντως αμφιβολίες. «Θέλω να πω ότι δεν είναι δεδομένο ότι θα κατέβει. Δεν το δηλώνει τουλάχιστον» ανέφερε ο υποψήφιος πρόεδρος μιλώντας στην ΕΡΤ.
Καυτηρίασε επίσης το γεγονός πως ο Στ. Κασσελάκης αφήνει «κάποιες αιχμές για συσχέτιση κεντροαριστεράς και διαπλοκής», προτρέποντας τον να παρέχει εξηγήσεις, τη στιγμή που αυτός ήταν που επιχείρησε δις την αλλαγή ονόματος.
Ήταν ο εαυτός του
Το περιβάλλον του ομογενούς πολιτικού διευκρίνισε προς πάσα ενδιαφερόμενη κατεύθυνση πως ο ίδιος δεν έχει να κρύψει οτιδήποτε, μιλά αδιαμεσολάβητα κι αυτό το βίντεο αντανακλά το τι (τον) πρεσβεύει. Και πως οτιδήποτε άλλο ερμηνεύεται από τον καθέναν κατά το δοκούν.
Την ίδια στιγμή, σπασμωδική αντίδραση, παραπλάνηση και φόβο χρέωναν στους αμφισβητίες του Στ. Κασσελάκη διάφοροι, αρκετά φανατικοί, υποστηρικτές του.
Δεν θ’ αποκλειστεί υποψηφιότητα αν…
Ούτε πάντως η πλειονότητα των μελών της ΠΓ έδειξε να πείσθηκε πως το βίντεο παρέπεμπε σε δήλωση υποψηφιότητας. «Οφείλει ο Κασσελάκης να το ξεκαθαρίσει» ειπώθηκε χαρακτηριστικά από στέλεχος κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.
Προκειμένου πάντως να μην κατηγορηθεί το όργανο ότι μεροληπτεί ή αποπειράται να αποκλείσει τον οποιονδήποτε, κατέστησε σαφές πως εφόσον ως τις 24/10 έχει υποβληθεί φάκελος υποψηφιότητας με τα προαπαιτούμενα έγγραφα, θα μεριμνήσει για τη προώθηση του στο Συνέδριο. Το ανώτατο όργανο, άλλωστε, εγκρίνει ή απορρίπτει υποψηφιότητες.
Αντίθετα δηλαδή με ό,τι ισχυρίστηκε πως πρέπει να συμβεί ο Γιώργος Τσίπρας, αναλύοντας στο Action 24 τον λόγο που «η υποψηφιότητα Κασσελάκη πρέπει να εμποδιστεί». Όπως κατέθεσε το μέλος της Κεντ. Επιτροπής που τον έζησε από κοντά το πρώτο μισό χρόνο της προεδρίας του «υπήρχε απόλυτος αυταρχισμός σε βαθμό που μόνο σε ακροδεξιά κόμματα μπορεί να βρει κανείς».
Ο ίδιος ο πρώην βουλευτής προανήγγειλε την αποχώρησή του, αν ο Στ. Κασσελάκης επανεκλεγεί στην προεδρία.
Η προειδοποίηση σε Αντώναρο, η αποχώρηση Τζάκρη
Αυτό που η Πολιτική Γραμματεία θα επιδιώξει δεδομένα είναι να πάψουν δημόσιες διατυπώσεις και προσεγγίσεις που «δεν μπορούν να γίνονται ανεκτές». Ονομαστική αναφορά δεν πρόκειται να υπάρξει για να μην προσωποποιηθεί η εισήγηση. Ήταν ξεκάθαρο πάντως πως επρόκειτο για προειδοποίηση παραπομπής του Ευάγγελου Αντώναρου (και όποιου άλλου) σε περίπτωση που συνεχίσει με εκφράσεις όπως το «χουντικές αντιλήψεις» και δεν προβεί σε ανάκληση.
Ο τελευταίος είχε σχολιάσει το γεγονός πως το Οργανωτικό Γραφείο κάλεσε τις επιτροπές και τοπικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ να αποσύρουν δημοσιεύσεις που παρέπεμπαν στην υποστήριξη κάποιου υποψηφίου έναντι άλλου. Ήταν αυτός ο λόγος που η Θεοδώρα Τζάκρη αποχώρησε εκνευρισμένη από τη συνεδρίαση της ΠΓ ύστερα από έντονη διαφωνία για την προ ημερών οδηγία που εστάλη άνευ πρότερης συνεννόησης και άλλες κομματικές δυσλειτουργίες.
Στο ίδιο πάνω κάτω πλαίσιο κινήθηκε και η Ολυμπία Τελιγιορίδου, επίσης του μπλοκ Κασσελάκη, που παραιτήθηκε από το Οργανωτικό, διότι, όπως επικαλέστηκε, δεν είχε λάβει γνώση.
Ακολουθεί η Κεντρική Επιτροπή
Από την Κουμουνδούρου υπογραμμίστηκε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες εγκύκλιοι για να μην προκύπτουν τέτοιες παρεξηγήσεις. Αν η παραίτηση ισχύσει, η αντικατάσταση της κ. Τελιγιορίδου θα γίνει μετά το πέρας της Κεντρ. Επιτροπής. Μια Κεντρική Επιτροπή που συνεδριάζει το πρωί του Σαββάτου και πλέον αποκτά διαφορετική τροπή.
Γίνεται κατανοητό πως μόνο τον προσυνεδριακό διάλογο δεν θ’ αφορά η νέα μάζωξη. Ιδίως αν επανέλθει, όπως διαρρέει από διάφορες πηγές, η πρόταση (Χατζησωκράτη) για διαχωρισμό των εκλογών προέδρου και ΚΕ.