Με ένα πάρτι στο δρόμο (street party), μπροστά από τα πρώην γραφεία της στην οδό Ρηγίλλης θα γιορτάσει τα 50 χρόνια από την ίδρυσή της. Με μουσική, με δύο ιστορικά βίντεο που θα προβάλλονται από γιγαντοοθόνες και με ομιλία του Προέδρου της. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ανέβει στην ειδική εξέδρα που θα έχει στηθεί μπροστά από το κτίριο στον αριθμό «18» λίγο μετά τις 8.
Η «απόρρητη» ομιλία Μητσοτάκη στο street party της ΝΔ και ο κομματικός πατριωτισμός
Το περιεχόμενο της ομιλίας του Πρωθυπουργού, όπως σημειώνει ο ΒΗΜΑτοδότης, χαρακτηρίστηκε… «απόρρητο», κανείς δεν γνωρίζει το ύφος, το περιεχόμενο και τη διάρκειά της, αναφέρουν οι συνεργάτες του. Παρόλα αυτά, όπως αναφέρουν πληροφορίες, θα είναι μικρής διαρκείας, ίσως η πιο σύντομη ομιλία που έχει εκφωνήσει έως τώρα . Η ομιλία του, που τον απασχόλησε αρκετές ημέρες θα έχει κατά πληροφορίες, πολιτικό και… συναισθηματικό φορτίο. Άλλωστε η εκδήλωση, κατά την Πειραιώς, στοχεύει και στην αφύπνιση του κομματικού πατριωτισμού.
Όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ του ο ΒΗΜΑτοδότης, θα υπάρξουν τιμητικές αναφορές στον ιδρυτή της ΝΔ Κωνσταντίνο Καραμανλή. Θα είναι, όπως λέγεται, μια τολμηρή περιγραφή της σημερινής φυσιογνωμίας της ΝΔ και μια γεύση για τα επόμενα βήματά της. Σε ένα σημείο επέμενε αυτό το ατίθασο πουλάκι (που συνεχώς με πληροφορεί, γράφει η ίδια πηγή): «Έχει ενδιαφέρον, για όποιον διαβάσει την ομιλία να δει και τι κρύβεται πίσω από τις γραμμές».
Δεν θα παραστούν Σαμαράς, Καραμανλής
Επιτελικά στελέχη της ΝΔ εμφανίζονται ως να μην τους απασχολεί ιδιαίτερα το εάν θα παραστούν ή όχι οι Σαμαράς και Καραμανλής. Ξέρουν όμως ότι η απουσία τους θα αυξήσει τους ψιθύρους για τη σχέση των δύο πρώην πρωθυπουργών με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες ούτε ο Κώστας Καραμανλής, ούτε ο Αντώνης Σαμαράς θα παρευρεθούν στην αποψινή εκδήλωση στη Ρηγίλλης.
Το βέβαιο είναι ότι με τη σημερινή εκδήλωση επιχειρείται να μεταδοθεί ένα μήνυμα ενότητας και συσπείρωσης σε μια περίοδο που παρατηρούνται αξιοπρόσεχτες εσωκομματικές αναταράξεις, οι οποίες δεν εκδηλώνονται μόνο σε κλειστές συζητήσεις του παρασκηνίου αλλά παίρνουν και τη μορφή κοινοβουλευτικής πίεσης.
Το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί να κρατήσει τη μπάλα χαμηλά και να υποβαθμίσει το θεσμικό… πρέσινγκ στους υπουργούς για θέματα που αφορούν την καλούμενη «λαϊκή» ατζέντα.
Το μασαζ, το πρέσινγκ και οι αντάρτες
Αμέσως μετά την ερώτηση-«αντάρτικο» των 11 για τα κόκκινα δάνεια και τη διαγραφή του Μάριου Σαλμά φαινόταν να υπάρχει άτυπη «συμφωνία» όλων των πλευρών για χαμηλότερους τόνους. Χθες, όμως ήρθαν άλλα δύο διαδοχικά χτυπήματα στη Βουλή. Παραμονή της εορταστικής εκδήλωσης. Και την ίδια ώρα που στο παρασκήνιο θα καταγράφονται έως την τελευταία στιγμή τα «στοιχήματα» για την παρουσία ή, το πιθανότερο, την απουσία από το αποψινό γαλάζιο πάρτι των Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά.
Το Μαξίμου επιμένει στο μότο «οι βουλευτές κάνουν τη δουλειά τους». Και προσπαθεί με μασάζ ενημερώσεων των υπουργών σε βουλευτές να διαχειριστεί ομαλά το ζήτημα. Ωστόσο, η πίεση των βουλευτών πιστοποιεί σε κάθε περίπτωση ότι δεν έχει εκτονωθεί η ένταση. Και υπάρχει μια υποσημείωση που έχει το ενδιαφέρον της.
Η κίνηση των 11 βουλευτών του ίδιου εσωκομματικού κλίματος προετοιμαζόταν για μέρες. Η κίνηση των 8 βουλευτών (όλοι τους στενά συνδεδεμένοι ή φιλικά προσκείμενοι στον Αντώνη Σαμαρά) ήταν άμεση, συνέλεξαν άμεσα τις υπογραφές. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι χωρίς προηγούμενη ενημέρωση ήρθε και η παρέμβαση του Βλάχου.
Οσον αφορά στο αίτημα των 8 βουλευτών για απαλλαγή από τη συμμετοχή στα συνταγογραφούμενα φάρμακα, εκτός από τους πρώην δικαιούχους του ΕΚΑΣ, και όσων άλλων συνταξιούχων πληρούν τα ίδια κριτήρια, ο Γεωργιάδης άφησε ανοιχτό παράθυρο. Προσερχόμενος στη συνάντηση με την ΚΟ, χαρακτήρισε «χρήσιμη» την ερώτηση των 8, μιλώντας για «δόκιμο ερώτημα» που θα εξεταστεί.
Οπως και στην πρόσφατη ενημέρωση της ΚΟ της ΝΔ από τη Νίκη Κεραμέως, πάντως, στη χθεσινή συνάντηση περισσότεροι από τους μισούς βουλευτές της ΝΔ απουσίαζαν. Επιπλέον στο μπρα ντε φερ μεταξύ της αναπληρώτριας υπουργού Ειρήνης Αγαπηδάκη κα του Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος ζήτησε εξηγήσεις για την ένταξη ανειδίκευτων στο πρόγραμμα του προσωπικού ιατρού, συνοψίζονται οι τριβές μεταξύ μελών της ΚΟ και εξωκοινοβουλευτικών της κυβέρνησης.