Τα 50 χρόνια από την ίδρυση της γιόρτασε η Νέα Δημοκρατία, με ένα μεγάλο street party που έλαβε χώρα έξω από τα ιστορικά γραφεία του κόμματος, στην οδό Ρηγίλλης.

Κεντρικό σημείο της βραδιάς δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος, μεταξύ άλλων, ανέφερε πως «τιμούμε όλους τους αρχηγούς μας, παρόντες και απόντες»

«Μείναμε με σταθερότητα, στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Μόνιμα απέναντι στο σαράκι του διχασμού και το δηλητήριο του λαϊκισμού. Είμαστε η πιο ανθεκτική παράταξη της χώρας» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Η όμορφη βραδιά βοήθησε τα σχέδια των διοργανωτών με πλήθος κόσμου να συρρέει αρκετή ώρα πριν την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη και να γεμίζει τον δρόμο μπροστά από τα ιστορικά γραφεία του κόμματος.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, ίσως σε αυτό να βοήθησε η επιλογή του street party, ότι ο μέσος όρος ηλικίας ήταν αρκετά μικρότερος από τον συνηθισμένο σε κομματικές εκδηλώσεις.

Τα στελέχη πρώτης γραμμής και οι βουλευτές του κόμματος ήταν εκεί από νωρίς με τους περισσότερους να είναι ευδιάθετοι και να συνομιλούν αρκετή ώρα σε χαλαρό κλίμα με τους εκπροσώπους του τύπου και όχι μόνο.

Έλαμψαν δια της απουσίας τους Καραμανλής – Σαμαράς

Πέραν από τους παρόντες όμως, ιστορία έγραψαν και οι απόντες. Συγκεκριμένα, οι δύο πρώην πρωθυπουργοί, Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς, οι οποίοι αν και προσκλήθηκαν επέλεξαν να μην παρευρεθούν, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα στη σημερινή κομματική ηγεσία.

Τα πηγαδάκια

Όπως ήταν αναμενόμενο, στα πηγαδάκια της εκδήλωσης η ενέργεια αυτή σχολιάστηκε αρκετά, με τα στελέχη του κόμματος να είναι διχασμένα, ανάλογα με τις εσωκομματικές τους καταβολές.

«Δεν ξέρω αν σήμερα γιορτάζει η ΝΔ ή το Ποτάμι» σχολίασε χαρακτηριστικά στέλεχος που πρόσκειται στον Αντώνη Σαμαρά, αναφερόμενο στην πληθώρα στελεχών που ανήκουν πλέον στη ΝΔ και προέρχονται από το κέντρο και την κεντροαριστερά.

Το άνοιγμα άλλωστε του Κυριάκου Μητσοτάκη στο κέντρο και η αλλαγή πλεύσης σε ζητήματα όπως ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών έχει ενοχλήσει αρκετούς «σκληρούς» δεξιούς, οι οποίοι έχουν ως σημείο αναφοράς τον Αντώνη Σαμαρά.

«Είναι ντροπή ειδικά για τον Καραμανλή» σχολίασε άλλο στέλεχος, προσθέτοντας ότι «είναι αδιανόητο να μην τιμά το κόμμα που ίδρυσε ο θείος του, ο Εθνάρχης».

Από την άλλη πλευρά, δεν ήταν λίγοι και εκείνοι που υπεραμύνθηκαν της στάσης του πρώην πρωθυπουργού.

Οι εξελίξεις στην κεντροαριστερά

Από το επίκεντρο των συζητήσεων δεν έλειψαν και οι εξελίξεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης. Εδώ όμως υπήρχε σύμπνοια απόψεων με τα στελέχη της Πειραιώς να αναφέρουν ότι «παίζουμε μπάλα μόνοι μας αλλά έχει αρχίσει να μην μας κάνει καλό».

«Δεν ξέρω τι θα γίνει στο ΠΑΣΟΚ αλλά ΣΥΡΙΖΑ πλέον δεν υπάρχει» τόνιζε κυβερνητικό στέλεχος.

Δείτε εικόνες από την εκδήλωση