6 Οκτώβρη – Ραντεβού με το μέλλον

Ύψιστη ανάγκη να ξεριζώσουμε από την συλλογική συνείδηση των πολιτών την αντίληψη του «αβοήθητου» και του «μοναχικού καβαλάρη».

Με τη ματιά στο μέλλον η δημοκρατική παράταξη καλεί τους πολίτες στην κάλπη. Η εκλογή Προέδρου να γίνει υπόθεση του λαού και όχι μονάχα του κομματικού οργανισμού. Η συμμετοχή του πολίτη ενισχύει την πολιτική δύναμη του ΠαΣοΚ και δυναμώνει τη φωνή της κοινωνίας. Μαζί με τον πολίτη η δημοκρατική παράταξη οδεύει στο ραντεβού με το μέλλον. Στην πορεία της αυτή έχει ανάγκη μιας πνευματικής, πολιτισμικής και πολιτικής αφύπνισης. Με νέες ιδέες και προτάσεις που να κατανοούν το παρόν, τις εξελίξεις στον κόσμο και την γειτονιά μας, και να σχεδιάζουν το μέλλον της πατρίδας, των πολιτών και της παράταξης.

Ύψιστη ανάγκη να ξεριζώσουμε από την συλλογική συνείδηση των πολιτών την αντίληψη του «αβοήθητου» και του «μοναχικού καβαλάρη». Να επαναφέρουμε τη συλλογικότητα στον αγώνα ενός προοδευτικού κινήματος που ενώνει και δεν χωρίζει τους πολίτες. Με νέα ιδεολογικά και πολιτικά εργαλεία να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών. Τα παραδοσιακά πλαίσια της σοσιαλδημοκρατίας δεν συγκινούν τις νέες γενιές, ούτε το εκλογικό σώμα.

Η είσοδος στον ψηφιακό κόσμο (στην παραγωγή, την κοινωνία, την καθημερινότητα) έχει αλλάξει τους όρους του πολιτικού ανταγωνισμού και του συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων. Η πολιτική του «φαίνεσθαι» κυριαρχεί έναντι της πολιτικής του «είναι». Το περιτύλιγμα του «επικοινωνιακού πολιτικού πακέτου» κυριαρχεί έναντι της πολιτικής του «είναι» που αφορά τις ανάγκες και την ευημερία των πολιτών. Η διακυβέρνηση μέσα από απρόσωπες «πλατφόρμες» (στις επιχειρήσεις, στις δημόσιες υπηρεσίες κ.α.) διαλύουν την ανθρώπινη σχέση καθώς και τη συλλογικότητα.

Έχουμε εισέλθει αναμφίβολα σε μια νέα εποχή όπου οι εξελίξεις τρέχουν, γίνονται περισσότερο πολύπλοκες και αλλάζουν από τη μία στιγμή στην άλλη. Έχουμε ανάγκη γι’ αυτό από ηγέτες και ηγεσίες που μπορούν να κατανοήσουν το παρόν και να σχεδιάσουν το ραντεβού με το μέλλον. Ο ηγέτης να συγκινεί και να ενώνει. Η ηγετική ομάδα να καθοδηγεί και τα μέλη και οι φίλοι ενεργά να δίνουν το παρόν.

Τα πολιτικά αφηγήματα των υποψηφίων, τις στρατηγικές και τα προγράμματα, την προσωπικότητα, τις ηγετικές δεξιότητες, την εμπειρία θα κρίνουν οι πολίτες στις 6 Οκτώβρη.

Η ευρεία πολιτική στέγη της παράταξης χωράει όλους τους πολίτες χωρίς διακρίσεις, αρκεί ο στόχος να είναι κοινός.
Το πάνελ των υποψηφίων έχει ακούσματα σε όλο το δημοκρατικό κόσμο, και όχι μόνον της κεντροαριστεράς. Ίσως και τρία εκατομμύρια πολίτες, ψήφισαν έστω μία φορά, δύο, τρεις και περισσότερες το ΠαΣοΚ.

Αυτός ο κόσμος προσδοκά σε μια φωτεινή ελπίδα για ένα καλύτερο κόσμο, για την πατρίδα και τους πολίτες. Ανάγκη πρώτιστη η αλλαγή κυβερνητικής διαχείρισης με μεταρρυθμίσεις και ανεξάρτητους θεσμούς διότι το σύστημα με τους εξουσιαστικούς, πελατειακούς και μιντιακούς μηχανισμούς δεν επιθυμεί αλλαγές και μεταρρυθμίσεις αφού βολεύεται με τη σημερινή κατάσταση. Αφού καταφέρνει να μαθαίνει στον πολίτη ότι ό,τι και να γίνει θα παραμένει «αβοήθητος». Η παράταξη θα’ρθει στην εξουσία όταν «ξεριζώσει» από τη συλλογική συνείδηση την αντίληψη του «αβοήθητου».

Η χειραφέτηση των πολιτών και της κοινωνίας από αυτές τις αντιλήψεις που επιβάλλει το σύστημα, είναι το μεγάλο πολιτικό ζητούμενο. Να πείσει τους πολίτες το ΠαΣοΚ ότι συλλογικά, κόντρα στις αντιλήψεις του «αβοήθητου», του αδιάφορου, μπορούν να αγωνιστούν και μαζί να αλλάξουν το σύστημα και τη ζωή τους. Να αλλάξουμε όλοι μας νοοτροπίες και να προετοιμαστούμε καλά για το ραντεβού της δημοκρατικής παράταξης με το μέλλον.
Ας κάνουμε το πρώτο βήμα στις 6 Οκτώβρη.

O Λουκάς Αποστολίδης είναι Δικηγόρος πρ. Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.