Η ΝΔ γιορτάζει σήμερα τα 50ά της γενέθλια με ένα πάρτι στη Ρηγίλλης, δίχως να είναι γνωστό αν θα παραστούν σε αυτό οι δύο πρώην πρόεδροι του κόμματος και Πρωθυπουργοί. Λίγη σημασία έχει η τελευταία αυτή λεπτομέρεια ή πάντως λιγότερη από όση κάποιοι επιμένουν να της προσδίδουν.

Το ότι στη ΝΔ υπάρχουν εσωκομματικά ζητήματα, γκρίνιες και καπρίτσια, δεν είναι καινούργιο· συμβαίνει από την εποχή που ο Κωνσταντίνος Καραμανλής άφησε το κόμμα και εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η πολιτική συγκυρία παρουσιάζει ένα ενδιαφέρον, καθώς την ώρα που η ΝΔ συμπληρώνει τα 50χρονά της, το κατά ένα μήνα γηραιότερο ΠαΣοΚ βρίσκεται σε μία διαδικασία αναζήτησης ηγεσίας, η οποία θα ολοκληρωθεί την επόμενη Κυριακή.

Και τα δύο κόμματα έχουν μια ιστορική διαδρομή να παρουσιάσουν και ορισμένες λεπτομέρειες αυτής της πορείας θα πρέπει να αναγνωριστούν και από τα στελέχη τους και από τους πολίτες.

Ως προϊόντα της λεγόμενης Μεταπολίτευσης, κυβέρνησαν την Ελλάδα τον προηγούμενο μισό αιώνα, με μία σύντομη παρεμβολή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Με τα όσα μεσολάβησαν, η χώρα προχώρησε, προόδευσε, κλονίστηκε, άντεξε και σήμερα βρίσκεται εδώ που βρίσκεται. Τα κόμματα της κυβέρνησης-παρεμβολής είτε δεν υπάρχουν, είτε σήμερα εκφυλίζονται και διαλύονται μπροστά στα μάτια μας.

Υπό αυτό το πρίσμα, τα γενέθλια της ΝΔ και η εκλογή ηγεσίας του ΠαΣοΚ θα όφειλαν να αντιμετωπιστούν ως μία ευκαιρία για νηφάλιες παραδοχές. Είτε αρέσει σε ορισμένους, είτε όχι, υπήρξαν οι πολιτικές δυνάμεις που διαμόρφωσαν την μακροβιότερη συνθήκη ισορροπίας του ελληνικού πολιτικού συστήματος, προτού αυτή κλονιστεί λόγω της κρίσης του 2009-2019. Είναι και οι μόνες δυνάμεις που μπορούν να την αποκαταστήσουν, υπό όρους και προϋποθέσεις, που καλό θα ήταν να διασφαλιστούν.