Καρκίνος ωοθηκών: Φτιάχνεται το πρώτο εμβόλιο – Θα εξαλείψει τη νόσο;

Πότε προβλέπεται να βγει στο εμπόριο - Στόχος να εξαλείψει τον καρκίνο των ωοθηκών, ο οποίος σκοτώνει περίπου 4.100 γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο κάθε χρόνο.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο αναπτύσσεται το πρώτο εμβόλιο παγκοσμίως για την πρόληψη του καρκίνου των ωοθηκών που θα μπορούσε να σώσει πολλές ζωές, εξαλείφοντας τη νόσο.

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης δημιουργούν το OvarianVax, ένα εμβόλιο που μαθαίνει στο ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίζει και να επιτίθεται στα πρώτα στάδια του καρκίνου των ωοθηκών. Στόχος να μπορεί να χορηγείται στις γυναίκες προληπτικά στο NHS με στόχο την εξάλειψη της νόσου, η οποία σκοτώνει περίπου 4.100 γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο κάθε χρόνο.

Το εμβόλιο θα μπορούσε να γλιτώσει τις γυναίκες από τη μετάλλαξη του γονιδίου BRCA και την αφαίρεση των ωοθηκών τους.

Οι ειδικοί έχουν παρομοιάσει τον πιθανό αντίκτυπο του OvarianVax με εκείνον του εμβολίου HPV, το οποίο βρίσκεται καθ’ οδόν προς την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας αναφέρει το δημοσίευμα του Indepedent.

«Θα χρειαστούν χρόνια»

Σύμφωνα με τον καθηγητή Ahmed Ahmed, διευθυντή του Εργαστηρίου Κυττάρων Καρκίνου των Ωοθηκών στο Ινστιτούτο Μοριακής Ιατρικής MRC Weatherall του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, οι ασθενείς στις κλινικές δοκιμές θα μπορούσαν να επωφεληθούν εντός τεσσάρων έως πέντε ετών, αν και θα χρειαστούν «πολλά χρόνια» για να δοθεί το εμβόλιο για γενική χρήση. Ο καθηγητής Ahmed δήλωσε ότι, εάν το εμβόλιο είναι επιτυχές, θα περίμενε να αρχίσει να βλέπει αντίκτυπο μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

«Ενώ το πλήρες χρονοδιάγραμμα» για την έγκριση ενός εμβολίου «μπορεί να απέχει πολλά χρόνια», ο «αντίκτυπος που θα έχει, αν είναι επιτυχές, ελπίζουμε ότι θα είναι πολύ νωρίτερα» είπε χαρακτηριστικά.

Είναι γνωστό ότι οι γυναίκες με μετάλλαξη BRCA, όπως η ηθοποιός Angelina Jolie, διατρέχουν υψηλό κίνδυνο και επί του παρόντος συνιστάται σε όσες έχουν το γονίδιο να αφαιρούν τις ωοθήκες τους. Ο καθηγητής Ahmed δήλωσε ότι όσες φέρουν μετάλλαξη BRCA θα μπορούσαν να επωφεληθούν σημαντικά από το νέο εμβόλιο, διότι «δεν θα χρειαζόταν τότε να αφαιρέσουν τις ωοθήκες τους».

Η Δρ Claire Bromley, υπεύθυνη ερευνητικών πληροφοριών στο Cancer Research UK, δήλωσε στον Independent ότι ενώ θα χρειαστούν «πολλά χρόνια» για να γίνει ένα εμβόλιο άμεσα διαθέσιμο στον γενικό πληθυσμό, η μελέτη σηματοδοτεί πρόοδο προς την κατεύθυνση της πρόληψης του καρκίνου.

«Πριν από μερικές δεκαετίες, η ιδέα ενός εμβολίου κατά του καρκίνου ήταν επιστημονική φαντασία. Πολλά από αυτά τα εμβόλια βασίζονται στην τεχνολογία που αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια του Covid-19, που επιτάχυνε αυτό το έργο. Προχωράμε σε έναν τομέα όπου ο καρκίνος ως ασθένεια θα μπορούσε να προβλέπεται» ανέφερε.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.