«Πράσινο φως» από τα κράτη μέλη έλαβε η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επιβολή οριστικών αντισταθμιστικών δασμών στις εισαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων από την Κίνα, ανακοίνωσε η Κομισιόν, σύμφωνα με την οποία αυτό αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς την ολοκλήρωση της έρευνας της Επιτροπής κατά των επιδοτήσεων.

Παράλληλα, αναφέρεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν, ΕΕ και η Κίνα συνεχίζουν να εργάζονται σκληρά για να εξερευνήσουν μια εναλλακτική λύση που θα πρέπει να είναι πλήρως συμβατή με τον ΠΟΕ, επαρκής για την αντιμετώπιση της ζημιογόνου επιδότησης που καθορίστηκε από την έρευνα της Επιτροπής, να παρακολουθείται και να επιβάλλεται.

Ο εκτελεστικός κανονισμός της Επιτροπής, που περιλαμβάνει τα οριστικά πορίσματα της έρευνας, πρέπει να δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα έως τις 30 Οκτωβρίου 2024 το αργότερο.

Η ΕΕ ανακοίνωσε αρχικά ότι θα επιβάλει υψηλότερους δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων τον Ιούνιο, με το σκεπτικό ότι επωφελούνται «σε μεγάλο βαθμό από αθέμιτες επιδοτήσεις» και αποτελούν «απειλή οικονομικής ζημίας» για τους παραγωγούς ηλεκτρικών οχημάτων στην Ευρώπη.

Προσωρινοί δασμοί τέθηκαν σε ισχύ από τις αρχές Ιουλίου, ενώ στην πορεία, τον Σεπτέμβριο αναθεώρησε το ύψος τους η Κομισιόν, με βάση «τεκμηριωμένα σχόλια για τα προσωρινά μέτρα» από τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας δήλωσε ότι το Πεκίνο συνεχίζει να πιστεύει πως η έρευνα για τις επιδοτήσεις της Κίνας για τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της έχει καταλήξει σε «προαποφασισμένα συμπεράσματα», προσθέτοντας ότι η ΕΕ προωθεί τον αθέμιτο ανταγωνισμό.

Διαίρεση στην ΕΕ

Της σημερινής απόφαση έχουν προηγηθεί μήνες συζητήσεων μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ, οι οποίες έχουν εκφράσει διαφορετικές απόψεις σχετικά με την αύξηση των δασμών στα εισαγόμενα ηλεκτρικά κινεζικής κατασκευής.

Ενώ η Γαλλία ήταν μεγάλος υποστηρικτής, ωθώντας προηγουμένως την ΕΕ να ξεκινήσει έρευνες για πιθανούς δασμούς, η Γερμανία τάχθηκε εναντίον τους, εγείροντας ανησυχίες για τις συνέπειες στις δικές της αυτοκινητοβιομηχανίες που δίνουν μάχη επιβίωσης.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πέτερ Σιγιάρτο δήλωσε την Πέμπτη ότι η χώρα του θα ασκήσει βέτο σε πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που προτείνει δασμούς έως και 45%, μετέδωσε το Reuters.

Βασική ανησυχία για ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες είναι τα πιθανά αντίποινα από την Κίνα εις βάρος ευρωπαϊκών προϊόντων που εξάγονται, πολύ περισσότερο καθώς η Κίνα έχει ήδη ξεκινήσει έρευνες αντιντάμπινγκ στις εξαγωγές χοιρινού κρέατος και κονιάκ από την ΕΕ, καθώς και έρευνα κατά των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων στα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Πηγή: ot.gr