Αποστολή, Βρυξέλλες

Ψηλά στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της 17ης και 18ης Οκτωβρίου θα βρεθεί το ζήτημα της Μέσης Ανατολής με τους Ευρωπαίους να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις χωρίς ωστόσο να μπορούν να καταλήξουν προς το παρόν σε συμπεράσματα λόγω της ρευστότητας της κατάστασης που επικρατεί.

Οι ηγέτες αναμένεται να καταδικάσουν τις ιρανικές επιθέσεις καλώντας σε αυτοσυγκράτηση με στόχο να αποφευχθεί γενίκευση της σύγκρουσης. Ωστόσο, όπως ανέφερε ευρωπαϊκή πηγή «το ζήτημα της Μέσης Ανατολής είναι μεταξύ αυτών που διχάζει τους Ευρωπαίους και μένει να φανεί πόσο μακριά μπορούν να φτάσουν στις δηλώσεις τους».

Τι μπορούν να κάνουν ΕΕ και G7 για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή

Πρακτικά βέβαια η ΕΕ δεν μπορεί να κάνει και πολλά πέρα από τις καταδίκες και με τη νέα Κομισιόν ακόμη να χρειάζεται έναν μήνα μέχρι να ξεκινήσουν οι ακροάσεις των ορισθέντων επιτρόπων (4/11) και δύο μήνες τουλάχιστον μέχρι την έναρξη της νέας θητείας, μοιάζει να απουσιάζει ένας βασικός βραχίονας σε μία ακόμη γεωπολιτική κρίση.

Στην ίδια γραμμή και οι G7, οι οποίοι τονίζουν ότι «ένας επικίνδυνος κύκλος επιθέσεων και αντιποίνων κινδυνεύει να πυροδοτήσει ανεξέλεγκτη κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, η οποία δεν είναι προς το συμφέρον κανενός» καλώντας όλους τους περιφερειακούς παράγοντες να ενεργήσουν με υπευθυνότητα και αυτοσυγκράτηση.

Κι ενώ η κατάσταση επιδεινώνεται, οι Βρυξέλλες και τα κράτη-μέλη βρίσκονται σε επαγρύπνηση για πιθανή αύξηση των μεταναστευτικών ροών. Η μετανάστευση αναμένεται να συζητηθεί εκτενώς από τους «27»  με τα κράτη-μέλη πρώτης υποδοχής να έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για τα επόμενα βήματα. Ακόμη παραμένει άγνωστο εάν θα υπάρξουν συγκεκριμένα συμπεράσματα για το μεταναστευτικό ή εάν θα γίνει κάποια γενικότερη αναφορά στο θέμα.

Τι έχει γίνει μέχρι τώρα για το Λίβανο

Tον περασμένο Μάιο, η Κομισιόν είχε ανακοινώσει συμφωνία για παροχή βοήθειας 1 δις ευρώ στο Λίβανο μέχρι το 2027, με βασικό κομμάτι να αφορά στη μετανάστευση.

Συγκεκριμένα, η Κομισιόν επισήμανε ότι στο επίκεντρο βρίσκεται η υποστήριξη για τη διαχείριση των συνόρων και της μετανάστευσης, συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης της εμπορίας ανθρώπων και της διακίνησης καθώς και η ενίσχυση για την υποστήριξη των ενόπλων δυνάμεων του Λιβάνου.

Από το 2011, η στήριξη της ΕΕ προς τον Λίβανο ανέρχεται σε πάνω από 3 δις. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων 2,6 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη των Σύρων προσφύγων καθώς και των κοινοτήτων υποδοχής στο Λίβανο.

Πώς μπορεί η κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή να αλλάξει τα ευρωπαϊκά δεδομένα

Tην ίδια ώρα, η ΕΕ βρίσκεται αντιμέτωπη με διαφορετικές πολιτικές στα σύνορα και την Γερμανία να πρωτοστατεί, νόμιμα μεν ανησυχητικά δε, στην αυστηροποίηση των ελέγχων στα σύνορα θέτοντας εν αμφιβόλω τη Σένγκεν και ταυτόχρονα δημιουργώντας ακόμη ένα πεδίο ευρωπαϊκής εσωτερικής αντιπαράθεσης «σε μια περίοδο που για ακόμη μία φορά οι Βρυξέλλες δείχνουν να κινδυνεύουν να τους προσπεράσουν οι εξελίξεις μένοντας άπραγες» όπως αναφέρει ευρωπαϊκή πηγή.

Από την άλλη πλευρά, ανησυχία προκαλούν οι πιθανές επιπτώσεις της κλιμάκωσης της κρίσης στη Μέση Ανατολή στην οικονομία. «Η πιθανότητα περαιτέρω κλιμάκωσης της σύγκρουσης αυξάνει τους κινδύνους και την αβεβαιότητα και θα μπορούσε να έχει σημαντικές οικονομικές συνέπειες για την περιοχή και πέραν αυτής» επισήμανε η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζούλι Κόζακ όπως σημειώνει το «Reuters» υπογραμμίζοντας ότι είναι πολύ νωρίς για να προβλεφθούν συγκεκριμένες επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, αλλά τονίζοντας ότι οι οικονομίες στην περιοχή έχουν ήδη υποφέρει, ειδικά στη Γάζα, όπου ο άμαχος πληθυσμός «αντιμετωπίζει άθλιες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, ανθρωπιστική κρίση και ανεπαρκείς παραδόσεις βοήθειας».