Στις αρχές του 1837, ο πιανίστας Φρεντερίκ Φρανσουά Σοπέν αρρώστησε βαριά. Τα προβλήματα υγείας του, είχαν αρχίσει να τον προβληματίζουν πολύ. Είχε εκνευριστεί από την τότε αρραβωνιαστικιά του Μαρία Βοντζίνσκα, και την ίδια στιγμή, ο Φραντς Λίτς του «παρουσίασε» μια γυναίκα πολύ μεγαλύτερης γοητείας και σπουδαιότητας. Το όνομά τηs Αμαντίν Ωρόρ Λυσίλ Ντυπέν, αργότερα Βαρόνη Ντυντεβάν, γαλλίδα μυθιστοριογράφος, δημοσιογράφος και πρώιμη φεμινίστρια, που συνέγραφε με το συγγραφικό ψευδώνυμο Γεωργία Σάνδη. (Τζορτζ Σαντ). Στην αρχή, ο Σοπέν απέρριψε την μυθιστοριογράφο που κάπνιζε πούρο, φορώντας παντελόνι. Μάλιστα ρώτησε τον Λιστ  αν ήταν όντως γυναίκα. Τελικά, ο  Σοπέν και η Σαντ, τον Νοέμβριο του 1838, πέρασαν τρεις μήνες στη Μαγιόρκα, όπου ο Σοπέν ολοκλήρωσε τα 23 πρελούδια του. Μετά οκτώ –  εννέα χρόνια όλα τελείωσαν. Ο θρύλος θέλει την Γεωργία Σάνδη να τον επισκέπτεται την τελευταία στιγμή ενώ βρισκόταν στο κρεβάτι ωστόσο αυτό δεν έχει αποδειχθεί ότι είναι αλήθεια.

Η ρομαντική αυτή σχέση παρουσιάζεται στην μουσική / θεατρική παράσταση «Ζωρζ & Φρέντρικ: Ποιητές του Ονείρου», στο Ηρώδειο την Κυριακή 6 Οκτωβρίου. Στον ρόλο του Σοπέν ο Δημήτρης Λάλος και σε εκείνον της Σάνδη η Μαριλίτα Λαμπροπούλου. Η σκηνοθεσία είναι του πολωνού Γιάροσλαβ Κίλιαν, ενώ συμμετέχουν επίσης η στο πιάνο η Τατιάνα Παπαγεωργίου, η σοπράνο: Ματίνα Τσαρουχά ενώ την Ορχήστρα Εγχόρδων του Βασιλικού Κολλεγίου Μουσικής του Λονδίνου, διευθύνει ο Πάτρικ Μπέιλι.

Ο πολωνός συνθέτης Φρεντερίκ Σοπέν και η συγγραφέας  Γεωργία Σάνδη, η πρώτη γυναίκα που πήρε διαζύγιο, κάπνισε,  φόρεσε αντρικά ρούχα,  συναναστράφηκε με τους κύκλους των διανοουμένων στο Παρίσι,  συνέγραψε λογοτεχνικά έργα και διεκδίκησε την επαγγελματική ιδιότητα της συγγραφέως συναντήθηκαν την δεκαετία του 1840 στα Γαλλικά σαλόνια. Ο έρωτας τους υπήρξε θρυλικός για την εποχή καθώς η Σάνδη ήταν και μεγαλύτερη ηλικιακά του συνθέτη αλλά και περσόνα  που άφησε το αποτύπωμα της κοινωνικά και καλλιτεχνικά.

Ο πολωνός σκηνοθέτης μίλησε Γιάροσλαβ Κίλιαν στο ΒΗΜΑ, ο οποίος, μεταξύ άλλων, σημείωσε «ότι Ο Σοπέν είναι βαθιά ριζωμένος στην πολωνική και ευρωπαϊκή κουλτούρα, γι’ αυτό είναι παγκόσμιος. Τον εκτιμούν και τον κατανοούν το κοινό στην Πολωνία, τη Γαλλία, την Ιαπωνία και την Ελλάδα. Κύριος πρωταγωνιστής εδώ θα είναι η μουσική ενώ το σενάριο της Τατιάνας και της Ελισάβετ Παπαγεωργίου είναι ιστορία για τη μουσική ιδιοφυΐα, αλλά και μια ιστορία για ανθρώπους που αναζητούν την αγάπη. Άλλωστε, οι μεγάλοι καλλιτέχνες είναι απλώς άνθρωποι. Ελπίζω ότι το κοινό θα επιστρέψει στο σπίτι συγκινημένο και μαγεμένο από τη μουσική του Σοπέν. Όπως έγραψε η Τζορτζ Σαντ… Ο Σοπέν διέθετε τη βαθύτερη, πιο ευαίσθητη και συναισθηματική ιδιοφυΐα που θα μπορούσε να συναντήσει κανείς. Κατάφερε να κάνει ένα μουσικό όργανο να μιλάει τη γλώσσα του άπειρου. Μέσα από λίγες μόνο μελωδίες, που μπορούσε να παίξει και ένα παιδί, δημιούργησε εξαιρετικά υψηλή ποίηση και αξεπέραστο δράμα. Δεν χρειαζόταν πολύπλοκα υλικά μέσα για να δώσει φωνή στην ιδιοφυΐα του. Μόνο ένα πιάνο…» Ο πολωνός σκηνοθέτης, στάθηκε επίσης στο γεγονός ότι τόσο ο Σοπέν όσο και η Σάνδη, έψαχναν την αγάπη ενώ «το σενάριο επίσης λέει πολλά για τη δύσκολη ιστορία της Πολωνίας. Πιστεύω ότι οι Έλληνες θα βρουν θέματα στην καρδιά τους, ιδιαίτερα την αγάπη για την ελευθερία».

Ο Πολωνός σκηνοθέτης της παράστασης, Γιάροσλαβ Κίλιαν

Ο Γιάροσλαβ Κίλιαν, παράλληλα με τις παραγωγές του στο δραματικό θέατρο, είναι και σκηνοθέτης όπερας. Έχει συνεργαστεί με ιδρύματα όπως το Grand Theatre – National Opera, την Πολωνική Βασιλική Όπερα και το Grand Theatre στο Λοτζ. Η μουσική του Σοπέν, παραμένει για τον ίδιο πάντα πρόσκληση: το έργο του είναι συνυφασμένο με την πολωνική κουλτούρα. Όπως είπε κάποτε ένας ρομαντικός ποιητής, για εμάς είναι «μια προσευχή που κλαίει και ένας κεραυνός που αναβοσβήνει». Την συνέντευξή του την ολοκλήρωσε με τον Σαίξπηρ: «Αν η μουσική είναι η τροφή της αγάπης, συνέχισε να παίζεις…».

Μέρος των εσόδων θα δοθεί ως δωρεά στην ομάδα μπάσκετ με αμαξίδιο Άτλας του  Πανελλήνιο Σύλλογο Παραπληγικών, με αφορμή της Παγκόσμια Ημέρα για την Εγκεφαλική Παράλυση. Την εκδήλωση στηρίζει και συνδιοργανώνει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών.

Προπώληση: 18, 20,30,35,40,50,60,80 ευρώ (εισιτήρια εδώ)

Αγοράστε εισιτήρια για όλες τις κορυφαίες εκδηλώσεις στο inTickets.gr.