Λαχταριστό και γεμάτο μνήμες μαμαδίστικο ροστ μπιφ
Το κλασικό ροστ μπιφ των παιδικών μας χρόνων ξαναγυρίζει στο ελληνικό τραπέζι, ανακινώντας μνήμες και συναισθήματα. Μα υπάρχει κάτι καλύτερο από το μοσχαράκι κοκκινιστό με τα μακαρόνια;
Το κλασικό ροστ μπιφ των παιδικών μας χρόνων ξαναγυρίζει στο ελληνικό τραπέζι, ανακινώντας μνήμες και συναισθήματα. Μα υπάρχει κάτι καλύτερο από το μοσχαράκι κοκκινιστό με τα μακαρόνια;
Info
Χρόνος Προετοιμασίας:
20λΧρόνος Μαγειρέματος:
150λΒαθμός Δυσκολίας:
Υλικά
Για 4 – 5 μερίδες
- 1.200-1.300 γρ. μοσχάρι (σπαλομίτα, ολόκληρο κομμάτι)
- 3 σκελίδες σκόρδο
- Αλάτι, πιπέρι
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 ξερό κρεμμύδι μεγάλο
- 2 καρότα
- 1 κλωνάρι σέλερι
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 2 συσκευασίες (των 400 γρ. έκαστη) ολόκληρες αποφλοιωμένες ντομάτες
- 1 φλιτζ. λευκό ξηρό κρασί
- ½ λίτρο νερό ζεστό (ή ζωμό)
- 1 δαφνόφυλλο
- 3 κόκκους μπαχάρι
- 3 γαρίφαλα
- ½ ξύλο κανέλας
- 1 πακέτο χοντρό μακαρόνι για το σερβίρισμα
- Μπόλικο κεφαλοτύρι ψιλοτριμμένο για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Στεγνώνουμε πολύ καλά το μοσχάρι με απορροφητικό χαρτί κουζίνας, να μην έχει καθόλου υγρασία πάνω του. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, τα καρότα και το σέλερι σε πολύ μικρά κομμάτια (3-4 χλστ.).
Ψιλοκόβουμε τα σκόρδα (ή κόβουμε σε δοντάκια τις σκελίδες) και τα ανακατεύουμε με αλάτι και πιπέρι.
Με ένα μυτερό μαχαίρι, ανοίγουμε κατά τόπους στην επιφάνεια του κρέατος τρύπες όπου μπήγουμε τα σκόρδα με το αλατοπίπερο. Δένουμε το κρέας με σπάγγο μαγειρικής.
Ζεσταίνουμε σε φαρδιά κατσαρόλα με χοντρή βάση και σε δυνατή φωτιά το ελαιόλαδο και θωρακίζουμε πολύ καλά το κρέας από όλες τις πλευρές για περίπου 7-8 λεπτά – πρέπει να κάνει ομοιόμορφη κρούστα ολόγυρα το μοσχάρι για να αποκτήσει πλούσια και βαθιά γεύση το ροστ μπιφ. Το βγάζουμε σε πιατέλα και το διατηρούμε σκεπασμένο και ζεστό.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα λαχανικά για 4-5 λεπτά ανακατεύοντας. Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας, τον τρίβουμε με ξύλινη κουτάλα στη βάση της κατσαρόλας και σβήνουμε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί σχεδόν το αλκοόλ και στεγνώσει η κατσαρόλα, συμπυκνώνοντας έτσι όλα τα αρώματα, επαναφέρουμε στο σκεύος το κρέας με όλα τα ζουμάκια που έχει βγάλει στην πιατέλα.
Λιώνουμε με τα χέρια σε ένα μπολ τις αποφλοιωμένες ντομάτες και τις ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Εναλλακτικά χρησιμοποιούμε φρέσκια αποφλοιωμένη και ψιλοκομμένη ντομάτα. Αφήνουμε να πάρει βράση η σάλτσα και στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά και συμπληρώνουμε το ζεστό νερό (ή ζωμό). Προσθέτουμε το δαφνόφυλλο και το μπαχάρι, λίγο αλάτι και πιπέρι.
Σκεπάζουμε το φαγητό και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει το κρέας, σχεδόν να λιώνει με το πιρούνι, και να πυκνώσει η σάλτσα, για περίπου 2 ώρες – ο χρόνος εξαρτάται πάντα από το πόσο μαλακό είναι το κρέας.
Όταν μαλακώσει το μοσχάρι, το κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια και το αφήνουμε μέσα στη σάλτσα του, να σιγοβράσει σε πολύ χαμηλή φωτιά για 10-15 λεπτά επιπλέον και να ρουφήξει σάλτσα. Ελέγχουμε και διορθώνουμε το αλάτι και το πιπέρι.
Προς το τέλος του μαγειρέματος, δένουμε στο τουλπάνι τα γαρίφαλα και την κανέλα και τα βάζουμε στην κατσαρόλα να δώσουν στο φαγητό όλα τα γλυκά τους αρώματα. Κατόπιν τα αφαιρούμε και διατηρούμε σκεπασμένο και ζεστό το ροστ μπιφ μέχρι το σερβίρισμα.
Παράλληλα, βράζουμε τα χοντρά μακαρόνια σε άφθονο αλατισμένο νερό σύμφωνα με το χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία τους. Τα στραγγίζουμε πολύ καλά γιατί κρατάνε νερό μέσα στην τρύπα, τα βάζουμε σε μπολ και τα περιχύνουμε με λίγη σάλτσα από το ροστ μπιφ. Τα ανακατεύουμε να κοκκινίσουν και να ντυθούν με τη μελωμένη σάλτσα.
Σερβίρουμε τα μακαρόνια σε μεγάλη πιατέλα, βάζουμε επάνω το μαλακό ροστ μπιφ και περιχύνουμε με την πλούσια σάλτσα του. Σερβίρουμε το φαγητό αμέσως, πασπαλίζοντας με ψιλοτριμμένο κεφαλοτύρι.
Μικρά Μυστικά
Η σάλτσα πρέπει να έχει ήπιο βρασμό, ίσα που να κοχλάζει, για να μην εξατμίζονται τα υγρά, αλλά και για να γίνει πολύ μαλακό και τρυφερό το μοσχάρι.