5 το πρωί: Η κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή – Τα 50 χρόνια της ΝΔ – Η άνοδος στην τιμή του πετρελαίου

Το Ισραήλ συνεχίζει τις επιδρομές του εναντίον του Λιβάνου, με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή να κλιμακώνεται καθώς και η Χεζμπολάχ παρά τα πλήγματα που έχει δεχθεί δεν φαίνεται διατεθειμένη να σταματήσει τις πολεμικές επιχειρήσεις.

1

Νέο σφυροκόπημα του Ισραήλ στον Λίβανο - Στην Αθήνα οι 22 Έλληνες που απεγκλωβίστηκαν

2

50 χρόνια Νέα Δημοκρατία - Εκδήλωση σήμερα στη Ρηγίλλης για τα ιστορικά γενέθλια του κόμματος

  • Η εκδήλωση: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθύνει ομιλία σήμερα στις 20.00 σε εκδήλωση για τα γενέθλια της γαλάζιας παράταξης, που συμπληρώνει 50 χρόνια ιστορίας. Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί έξω από τα ιστορικά γραφεία του κόμματος, στη Ρηγίλλης, ενώ θα ακολουθήσει street party.
  • Οι ερώτησεις: Η Νέα Δημοκρατία γιορτάζει τα 50 της χρόνια όμως χωρίς το καλύτερο εσωκομματικό κλίμα, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη μπαράζ «γαλάζιων» κοινοβουλευτικών ερωτήσεων με τους «προκλητικούς λογαριασμούς ρεύματος» να βρίσκονται στο επίκεντρο. Μετά τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργο Βλάχο που κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών επαναφέροντας το θέμα των κόκκινων δανείων, ο γαλάζιος βουλευτής, Μάξιμος Χαρακόπουλος έθεσε το ερώτημα των λογαριασμών στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργεια Θοδωρή Σκυλακάκη.
  • Η συνεδρίαση: Παράλληλα, σχεδόν τέσσερις ώρες κράτησε η ενημέρωση των γαλάζιων βουλευτών από τον Άδωνι Γεωργιάδη για θέματα Υγείας. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης υπήρξε ένταση μεταξύ του Νικήτα Κακλαμάνη και της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Ειρήνης Αγαπηδάκη σχετικά με την ένταξη ανειδίκευτων ιατρών στο πρόγραμμα του προσωπικού ιατρού.

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Δημοσκόπηση: Ντέρμπι Ανδρουλάκη - Δούκα για την ηγεσία του ΠαΣοΚ

  • Σταθερά πρώτη η ΝΔ: Διατηρεί το δημοσκοπικό της προβάδισμα η Νέα Δημοκρατία με ποσοστό 21,9% στην πρόθεση ψήφου, με το ΠαΣοΚ να παγιώνεται στη δεύτερη θέση καταγράφοντας 12,2%. Η Ελληνική Λύση έρχεται τρίτη (8,3%), ακολουθεί το ΚΚΕ (7,7%) και στην πέμπτη θέση έχει κατρακυλήσει ο ΣΥΡΙΖΑ με 7,5%.
  • Ποιος προηγείται στο ΠαΣοΚ: Στην πρόθεση ψήφου για τις εκλογές στο ΠαΣοΚ -με δείγμα όσους απαντούν πως σίγουρα θα ψηφίσουν- μάχη για την πρώτη θέση δίνουν Νίκος Ανδρουλάκης και Χάρης Δούκας με ποσοστά 27,3% και 25,7% αντίστοιχα. Ακολουθεί ο Παύλος Γερουλάνος με 17,9% και η Άννα Διαμαντοπούλου με 16,9%.
  • Θέλουν αλλαγή προέδρου; Όσοι μάλλον θα ψηφίσουν στις εκλογές του ΠαΣοΚ απαντούν σε ποσοστό 63,2% πως θέλουν αλλαγή ηγεσίας στο κόμμα, ενώ το 31,4% απαντά πως δεν θέλει.. Από την άλλη, όσοι σίγουρα θα ψηφίσουν στις εκλογές του ΠαΣοΚ, απαντούν θετικά σε ποσοστό 64,8%, ενώ το 30,8% απαντά αρνητικά.
4

Οι εφιαλτικές εκτιμήσεις για την τιμή του πετρελαίου

  • Στο επίκεντρο η απάντηση του Ισραήλ: Οι τιμές του πετρελαίου έχουν αυξηθεί περισσότερο από 4% από την αρχή της εβδομάδας, καθώς οι έμποροι παρακολουθούν στενά τους αυξημένους γεωπολιτικούς κινδύνους στη Μέση Ανατολή. Οι αναλυτές της ενέργειας έχουν προειδοποιήσει για την επικρατούσα αίσθηση πτωτικού κλίματος στην αγορά, ακόμη και όταν οι αυξανόμενες εντάσεις στη Μέση Ανατολή απειλούν να φθάσουν σε νέο σημείο βρασμού.
  • Νέα άνοδος: Τα διεθνή συμβόλαια αναφοράς του αργού Brent με λήξη τον Δεκέμβριο διαπραγματεύονταν με άνοδο που ξεπέρασε το 2,1%  στα 75,50 δολάρια ανά βαρέλι την Πέμπτη, ενώ τα συμβόλαια του αμερικανικού αργού τύπου West Texas Intermediate διαμορφώθηκαν στα 71,75 δολάρια καταγράφοντας άνοδο της τάξης του 2,3%.
  • Στα 200 δολάρια το βαρέλι: Ο Bjarne Schieldrop, επικεφαλής αναλυτής εμπορευμάτων στη σουηδική τράπεζα SEB εξήγησε ότι η κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να έχει δραματικές συνέπειες για την αγορά. Ερωτηθείς για το βαθμό στον οποίο οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να εκτοξευθούν σε ένα τέτοιο σενάριο, ο Schieldrop απάντησε: «Αν αφαιρέσετε τις εγκαταστάσεις στο Ιράν, εύκολα θα πάτε στα 200 δολάρια και πλέον».
5

Μαγικός Ολυμπιακός, γκέλες για Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ

  • Σαρωτικός ο Ολυμπιακός, ήττα για τον ΠΑΟΚ: Εκ διαμέτρου αντίθετη ήταν η εικόνα των δύο εκπροσώπων μας στο Europa League. Από τη μία ο Ολυμπιακός ήταν σαρωτικός και συνέτριψε 3-0 την Μπράγκα. Οι ερυθρόλευκοι εκμεταλλεύτηκαν την εξαιρετική πίεση που άσκησαν ψηλά στο γήπεδο και τον Ελ Καμπί να σκοράρει κατά βούληση έφτασαν στη νίκη. Στην αντίπερα όχθη ο ΠΑΟΚ ηττήθηκε 1-0 στην Τούμπα από την Στεάουα Βουκουρεστίου η οποία από το 55′ έπαιζε με δέκα παίκτες.
  • Έπαιξε με τη φωτιά και κάηκε ο Παναθηναϊκός: Στο ισόπαλο 1-1 με την Μπόρατς έμειναν οι πράσινοι. Η ομάδα του Αλόνσο προηγήθηκε νωρίς με τον Μπακασέτα, είδε όμως τους Βόσνιους να ισοφαρίζουν με την έναρξη του δεύτερου 45λεπτου. Οι πράσινοι έχασαν πολλές ευκαιρίες για να πάρουν τη νίκη όμως δεν τα κατάφεραν.
  • Καθάρισε εύκολα την Άλμπα: Στο μπάσκετ είχαμε το πρώτο τζάμπολ στη Euroleague με τον Παναθηναϊκό να επικρατεί της Άλμπα στο Βερολίνο 87-77.  Η ομάδα του Αταμάν είχε πέντε παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων με τον Ναν να σταματά στους 16. Απόψε ο Ολυμπιακός φιλοξενείται από την Φενέρμπαχτσε στην Τουρκία (20.30)
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.