Θα πλήξει το Ιράν και με πυρηνικά όπλα, το Ισραήλ; Αυτό είναι ένα από τα αγωνιώδη ερωτήματα των ημερών, δεδομένης της επικίνδυνης κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή, μετά την επίθεση του Ιράν με 200 βαλλιστικούς πυραύλους κατά του Ισραήλ, τo βράδυ της Τρίτης.

Και δεδομένης της σύγχυσης που επικρατεί στη διεθνή κοινή γνώμη ως προς το πυρηνικό οπλοστάσιο του Ιράν, οι New York Times απευθύνθηκαν σε ειδικούς επιστήμονες για να διευκρινίσουν τι ακριβώς ισχύει.

Γιατί το Ιράν χρειάζεται χρόνο

Σύμφωνα με τον Χιούστον Τζ. Γουντ, ομότιμο καθηγητή Αεροναυπηγικής στο πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια και ειδικό στους πυρηνικούς αντιδραστήρες, το Ιράν θα χρειαστεί έως και έναν χρόνο να αναπτύξει πλήρως τα πυρηνικά του όπλα.

Αντίστοιχη είναι και η εκτίμηση του Σίγκφριντ Χέκερ, πρώην διευθυντή του εργαστηρίου οπλικών συστημάτων στο Λος Άλαμος, στο Νέο Μεξικό. Οι δυο αμερικανοί επιστήμονες διευκρινίζουν ότι για την κατασκευή πυρηνικής βόμβας, το Ιράν θα χρειαστεί να έχει στη διάθεσή του ικανή ποσότητα εμπλουτισμένου ουρανίου.

Στη συνέχεια θα απαιτηθεί ειδική διαδικασία, με πολύ μεγάλη προσοχή, ώστε το εμπλουτισμένο ουράνιο να τοποθετηθεί στην καρδιά μιας ατομικής βόμβας, η οποία με τη σειρά της θα συναρμολογηθεί με άλλα τμήματα πυρηνικής κεφαλής η οποία θα τοποθετηθεί σε πύραυλο.

Η όλη διαδικασία είναι δυσκολότερη από ότι αναμένεται, πρόσθεσε ο δρ. Χέκερ. Οι εργαζόμενοι για την κατασκευή πυρηνικών όπλων έρχονται αντιμέτωποι με μεγάλους κινδύνους για την υγεία τους εξαιτίας των μικρών ραδιενεργών σωματιδίων που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια της κατασκευής του όπλου, και τα οποία, απαιτούν τη μέγιστη προσοχή προκειμένου να μην περάσουν, δια της αναπνοής, στους πνεύμονές τους με κίνδυνο να προκαλέσουν κακοήθεις όγκους (:καρκίνος).

Η πυρηνική βόμβα του Ιράν και οι δοκιμές

Η σύγχυση που έχει δημιουργηθεί ως προς την πραγματική ικανότητα του Ιράν να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, οφείλεται στο γεγονός ότι προσφάτως, δημοσιεύτηκαν στα μέσα ενημέρωσης πολλές εκθέσεις που παρέθεταν λεπτομερές χρονοδιάγραμμα για την παραγωγή  εμπλουτισμένου ουρανίου με σκοπό την κατασκευή πυρηνικής βόμβας.

Ωστόσο στις εκθέσεις αυτές δεν αναφερόταν τα άλλα στάδια της διαδικασίας τα οποία θα πρέπει να ακολουθήσει το Ιράν προκειμένου να μπορέσει να χρησιμοποιήσει τα συγκεκριμένα όπλα.

Ένα εξ αυτών  είναι και το στάδιο των δοκιμών. Και όπως τονίζουν οι πυρηνικοί επιστήμονες, η χρονοβόρα διαδικασία καταλήγει πρώτα στο στάδιο των δοκιμών στο έδαφος ώστε να βεβαιωθούν ότι τα πυρηνικά όπλα είναι έτοιμα να χρησιμοποιηθούν σε πόλεμο.