Η «φωτιά» έχει ανάψει για τα καλά στη Μέση Ανατολή και τίποτα δε δείχνει ικανό να τη σβήσει. Η πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ είναι δεδομένο ότι δε θα μείνει ατιμώρητη την ώρα που ο Νετανιάχου έχει ανοίξει τετραπλό μέτωπο.

Χαμάς, Χεζμπολάχ, Χούθι αποτελούν τους άμεσους στόχους του Ισραήλ. Οι χερσαίες επιχειρήσεις στον Λίβανο συνεχίζονται και οι IDF δείχνουν αποφασισμένες να φτάσουν μέχρι το τέλος το οποίο δεν είναι άλλο από την εξολόθρευση της οργάνωσης του Λιβάνου. Αποστολή εξαιρετικά δύσκολη, η οποία κρύβει πολλές παγίδες.

Την ίδια ώρα μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η απάντηση του Ισραήλ στο Ιράν και κυρίως ο τρόπος που θα έρθει αυτή.

Ασυγκράτητος ο Νετανιάχου

Παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει όλο αυτό το διάστημα από πολλές χώρες ο Μπένιαμιν Νετανιάχου μοιάζει αποφασισμένος να «τιμωρήσει» το Ιράν για την επίθεσή του. «Θα πληρώσει βαρύ τίμημα» ήταν η ξεκάθαρη δήλωσή του.

Την ίδια ώρα συνεχίζει τις επιθέσεις σε όλα τα μέτωπα με μεγάλη αποφασιστικότητα. Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας έχουν τρία ανοικτά μέτωπα και μένει να δούμε ποια θα είναι η τελική επιλογή για την επίθεση – απάντηση στο Ιράν.

Η παρέμβαση Μπάιντεν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε σήμερα ότι είναι σε εξέλιξη «συζητήσεις» για ενδεχόμενα ισραηλινά πλήγματα σε ιρανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, μετά την επίθεση του Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον του ισραηλινού εδάφους, την Τρίτη.

Στην ερώτηση «Συμφωνείτε με πλήγματα του Ισραήλ στις πετρελαϊκές υποδομές του Ιράν;» ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε: «Αυτό το θέμα το συζητάμε. Πιστεύω ότι θα ήταν λίγο…» χωρίς να ολοκληρώσει τη φράση του.

Αμέσως μετά τη δήλωση του Μπάιντεν, η τιμή του πετρελαίου αυξήθηκε απότομα. Γύρω στις 17.50 (ώρα Ελλάδας) το αμερικανικό αργό WTI έφτασε τα 73,12 δολάρια το βαρέλι (+4,34%) ενώ το Μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας κατέγραφε αύξηση 3,95%, φτάνοντας τα 76,81 δολάρια το βαρέλι.

Τα δεδομένα για την απάντηση του Ισραήλ

Με τη βοήθεια των δορυφορικών πληροφοριών των ΗΠΑ και των ανθρώπινων πρακτόρων της Μοσάντ (της υπερπόντιας υπηρεσίας κατασκοπείας του Ισραήλ) στο έδαφος του Ιράν, οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) διαθέτουν ένα ευρύ πεδίο επιλογής, σύμφωνα με το BBC.

  • Οι συμβατικές στρατιωτικές δυνάμεις: Ένας πρώτος στόχος θα είναι οι βάσεις από τις οποίες το Ιράν εκτόξευσε αυτούς τους βαλλιστικούς πυραύλους. Αυτό σημαίνει λοιπόν βάσεις εκτόξευσης, κέντρα διοίκησης και ελέγχου, δεξαμενές ανεφοδιασμού και αποθήκες αποθήκευσης. Θα μπορούσε να προχωρήσει περαιτέρω και να πλήξει βάσεις που ανήκουν στο IRGC, καθώς και αντιαεροπορικές άμυνες και άλλες συστοιχίες πυραύλων. Δεν αποκλείεται ακόμα και να προσπαθήσει να δολοφονήσει άτομα-κλειδιά που εμπλέκονται στο πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν.
  • Η οικονομία: Μία οικονομική επίθεση θα περιλάμβανε στόχους όπως τα πιο ευάλωτα περιουσιακά στοιχεία του Ιράν, δηλαδή τα πετροχημικά εργοστάσια, τις ενεργειακές εγκαταστάσεις και ενδεχομένως τα ναυτιλιακά συμφέροντα. Μια τέτοια κίνηση, ωστόσο, θα ήταν έπληττε περαιτέρω την δημοφιλία του Ισραήλ, καθώς θα επηρέαζε περισσότερο τις ζωές των αμάχων παρά τις στρατιωτικές δυνάμεις.
  • Πυρηνικά: Αυτό είναι το μεγάλο θέμα για το Ισραήλ. Γεγονός επιβεβαιωμένο από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) του ΟΗΕ, είναι ότι το Ιράν εμπλουτίζει ουράνιο σε επίπεδα πολύ υψηλότερα από το 20% που απαιτείται για την παραγωγή ενέργειας. Το Ισραήλ, μαζί με άλλες χώρες, ανησυχεί ότι το Ιράν επιδιώκει να φτάσει σε ένα «κρίσιμο σημείο», όπου θα μπορεί να κατασκευάσει πυρηνική βόμβα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Νέο σκληρό μήνυμα προς τη Χεζμπολάχ

Το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει στη Χεζμπολάχ να αναπτύξει ξανά δυνάμεις της στον νότιο Λίβανο, δήλωσε σήμερα ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας Χέρτσι Χαλέβι, ύστερα από τρεις ημέρες χερσαίων επιχειρήσεων στην περιοχή.

«Δεν θα επιτρέψουμε στη Χεζμπολάχ να εγκατασταθεί ξανά σε αυτά τα μέρη», τόνισε ο στρατηγός Χαλέβι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά που μεταδόθηκε από την ισραηλινή κρατική τηλεόραση. «Τα σφοδρά πλήγματα που δέχθηκε η Χεζμπολάχ (…) στη Βηρυτό, στην κοιλάδα Μπεκάα και στον νότιο Λίβανο θα συνεχιστούν», διαβεβαίωσε.

«Οι δυνάμεις μας είναι πιο έτοιμες από ποτέ, έχοντας αποκομίσει εμπειρία από τις μάχες στη Γάζα», υποστήριξε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας του Ισραήλ.

Η Διεθνής Αμνηστία και άλλες ΜΚΟ ζητούν να αυξηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια

Αρκετές μη κυβερνητικές οργανώσεις, εκ των οποίων η Διεθνής Αμνηστία και οι Γιατροί του Κόσμου, απηύθυναν σήμερα έκκληση για εκεχειρία και για αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στον Λίβανο, όπου η κατάσταση είναι «εφιαλτική» για εκατοντάδες εκτοπισμένους λόγω της σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ.

«Με περισσότερο από 1,2 εκατομμύριο ανθρώπους στον δρόμο -δηλαδή το 20% του πληθυσμού εκτοπίστηκε- η κρίση έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις», δήλωσε η Τζένιφερ Μούρχεντ, της ΜΚΟ Save the Children, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης στην οποία μετείχαν επίσης η Διεθνής Αμνηστία, η Oxfam, οι Γιατροί του Κόσμου, η Refugees International και η Action contre la Faim («Δράση κατά της πείνας»).

«Οι δύο τελευταίες ημέρες ήταν τελείως εφιαλτικές», πρόσθεσε. Μετά τους μαζικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς κατά της Χεζμπολάχ, ο ισραηλινός στρατός διεξάγει από τη Δευτέρα χερσαίες επιχειρήσεις στον νότο της χώρας, συνεχίζοντας παράλληλα τα πλήγματά του, κυρίως στη Βηρυτό και τα προάστιά της.

Οι ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στον Λίβανο περιγράφουν μια «ανυπόφορη» κατάσταση με ολόκληρες οικογένειες να κοιμούνται στον δρόμο, καταφύγια να έχουν κατακλυστεί και νοσοκομεία να είναι υπερπλήρη, κυρίως στις περιφέρειες που έχουν πληγεί από τις αεροπορικές επιδρομές.

«Προτεραιότητα τώρα πρέπει να είναι η άμεση εκεχειρία»

«867 κέντρα έχουν ανοίξει για να φιλοξενήσουν εκτοπισμένους μέσα σε δημόσια σχολεία, πανεπιστήμια, και από αυτά 643 έχουν ήδη φτάσει στο μέγιστο της χωρητικότητάς τους», δήλωσε ο ‘Αχμαντ Σρέιφ των Γιατρών του Κόσμου, που έχει τη βάση του στη Βηρυτό.

Οι οργανώσεις αυτές ζητούν να σταματήσουν οι εχθροπραξίες ώστε να αποφευχθεί η επιδείνωση της κατάστασης και να τηρηθεί το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. «Η πιο επείγουσα προτεραιότητα τώρα πρέπει να είναι η άμεση εκεχειρία», δήλωσε Τζέρεμι Κόνινντικ, πρόεδρος της Refugees International, κατηγορώντας το Ισραήλ ότι διεξάγει «αδιάκριτη» επίθεση στον Λίβανο που «δεν πλήττει μόνο τη Χεζμπολάχ» αλλά και τους Λιβανέζους, τους Σύρους και τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, που είναι πολλοί στον Λίβανο.

Κάλεσε επίσης τους «παγκόσμιους δωρητές» να «ενισχύσουν την ανθρωπιστική βοήθεια», θεωρώντας πιθανόν απαραίτητο το άνοιγμα ενός θαλάσσιου «διαδρόμου» για τη μεταφορά της βοήθειας όπως κατά τη διάρκεια του πολέμου του 2006.