Από Ελληνα που ζει και εργάζεται στην Ιερουσαλήμ αλλά και από διπλωματικές και στρατιωτικές πηγές μαθαίνω ότι το πλήγμα για το Ισραήλ ήταν ισχυρό, καθώς ορισμένοι από τους ιρανικούς πυραύλους ξέφυγαν από την αναχαίτηση του Iron Dome και βρήκαν τον στόχο τους. Ωστόσο το Ισραήλ δεν δίνει λεπτομέρειες που έπεσαν οι πύραυλοι αν και πολλοί λένε (όπως και κάποια ειδησεογραφικά πρακτορεία αναφέρουν) ότι στόχος των Ιρανών ήταν και στρατιωτικά αεροδρόμια. Ένας πύραυλος (ή θραύσματα πυραύλου) έπεσε στην Ιεριχώ με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας Παλαιστίνιος και να τραυματιστούν άλλοι τέσσερις.
* Οι εκρήξεις το βράδυ της 1ης Οκτωβρίου στις ισραηλινές πόλεις ήταν τρομακτικές για τους κατοίκους που έτρεχαν στα καταφύγια. Δεν παρατηρήθηκε όμως συνωστισμός σε σούπερ μάρκετ, ούτε πανικός. «Υπήρξε ανάμεσα στους κατοίκους ψυχραιμία» μου λένε, κι αυτό παρά το γεγονός ότι το κύμα των επιθέσεων ήταν μεγαλύτερο από αυτό του περασμένου Απριλίου.
* Τα ορθόδοξα μοναστήρια του Αγίου Σάββα (του αρχαιότερου μοναστηριού εδώ και 1.500 χρόνια), του Αγίου Γερασίμου και του Αγίου Ιακώβου που βρίσκονται στη Δυτική Όχθη (όπου υπήρξε κύμα υπερηχητικών βαλλιστικών ιρανικών πυραύλων) δεν υπέστησαν ζημιές, σύμφωνα με πληροφορίες από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων. Και κάτι ακόμα. Ενώ έως τώρα από τους 3.500 Έλληνες (και 1.500 εξαρτώμενα άτομα) που ζουν στον Λίβανο δεν είχαν ζητήσει να απομακρυνθούν, τώρα όμως μετά την επίθεση του Ιράν, υπήρξαν τα πρώτα 40 ελληνικά αιτήματα για μεταφορά στην Αθήνα. Για αυτό τέθηκαν με απόφαση του ΚΥΣΕΑ σε ετοιμότητα τα C-130 αλλά και πλοία του στόλου μας.
***
Ο ένας με το Κοράνι και ο άλλος με την Παλαιά Διαθήκη
Συνεχής ήταν χθες η επικοινωνία ανάμεσα στο υπουργείο Εξωτερικών και στις διπλωματικές υπηρεσίες της χώρας μας στο Ισραήλ για τον 26χρονο Έλληνα Ιωνά Καρούση που δολοφονήθηκε από τρομοκράτες στην Γιάφα. Οι διπλωμάτες ήταν έτοιμοι να προσφέρουν κάθε βοήθεια εάν η οικογένεια ήθελε να γίνει η μεταφορά της σωρού του νεαρού Ιωνά στην Ελλάδα, πλην όμως θέλησε η ταφή να γίνει στο Ισραήλ.
Ο Ιωνάς σκοτώθηκε στην περιοχή Γιάφα, όταν δύο Παλαιστίνιοι επιτέθηκαν στον κόσμο σε στάση του μετρό με πυροβόλο όπλο και μαχαίρι, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 7 άτομα και 10 να τραυματισθούν.
«Πήγε να κάνει μια εργασία στην αρχιτεκτονική, σπουδάζει στο τελευταίο έτος, για να χαρτογραφήσει διάφορους σταθμούς του μετρό στο Τελ Αβίβ και τον πυροβόλησαν», είπε ο πατέρας του Δημήτρης Καρούσης στο Mega. «Η τρέλα αυτού του πολέμου. Πρέπει να μάθει ο κόσμος ότι πρέπει να σταματήσει αυτή η τρέλα – κι από τις δύο πλευρές είναι τρελοί. Ο ένας με το Κοράνι κι ο άλλος με την Παλαιά Διαθήκη. Αυτή είναι η κατάσταση. Πώς να έρθει ειρήνη με αυτά τα δύο;», ανάφερε ακόμη.
***
Έβλεπαν τους ιρανικούς πυραύλους από τα μπαλκόνια τους
Ορατοί με γυμνό μάτι από αρκετές περιοχές της Κύπρου ήταν οι υπερηχητικοί πύραυλοι που εκτόξευσε το Ιράν στο Ισραήλ, το βράδυ της Τρίτης. Η κυπριακή κυβέρνηση πάντως δια του εκπροσώπου της διαβεβαιώνει πως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.
Στη Λεμεσό αλλά και στη Λάρνακα οι κάτοικοι έβλεπαν από τα μπαλκόνια τους πυραύλους γιατί ήταν σε μεγάλο ύψος και επρόκειτο για υπερηχητικούς.
Ορατοί από τη Λεμεσό οι πύραυλοι του #Ιράν που χτυπούν το Ισραήλ @Sigmalivecom pic.twitter.com/ObE9U98shh
— H XENARløS🐦 (@hx3n4r10s) October 1, 2024
***
Πόσο δύσκολο είναι να πετάξει ένα ελληνικό C-130 στον Λίβανο
Θα πρέπει να ξέρετε ότι η απομάκρυνση των Ελληνοκυπρίων από τον Λίβανο με τη συνδρομή ελληνικού αεροσκάφους, που ανακοινώθηκε προχθές, μετά την επικοινωνία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια με τον υπουργό Άμυνας της Κύπρου Βασίλη Πάλμα, δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση.
Και εξηγούμαι. Μου λένε ότι η Κύπρος θα πρέπει να έλθει σε επαφή τόσο με την κυβέρνηση Λιβάνου, όσο και με αυτήν του Ισραήλ, για να εξασφαλίσουν την ασφάλεια του αεροδρομίου, όπου θα προσγειωθεί το ελληνικό C -130. Ταυτόχρονα θα εμπλακεί και το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών. Από το Ισραήλ ζητάμε άδεια για ευνόητους λόγους. Διότι πετούν πάνω από τον Λίβανο και ελέγχουν τι πετάει.
Όσον αφορά τους έλληνες υπηκόους (ή τα εξαρτώμενα από αυτούς άτομα) που θέλουν να φύγουν από την εμπόλεμη ζώνη (Λίβανος – Ισραήλ) δεν υπάρχει προς το παρόν αίτημα. Αλλά θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι Πρεσβείες μας σε Βηρυτό και Τελ Αβίβ θα έχουν δουλειά μπόλικη. Από την άλλη οι Ένοπλες Δυνάμεις μας είναι σε ετοιμότητα να συνδράμουν. Αφενός με αεροσκάφη μεταγωγικά C – 130, αφετέρου δε με πολεμικά πλοία. Διαθέτουν εξάλλου την εμπειρία από προηγούμενες εκκενώσεις (Αλβανία, Λιβύη, Σουδάν).
***
Καραμανλής- Σαμαράς, οι γλάστρες και το γαλάζιο street party
Κύριο θέμα χθεσινής συζητήσεως στα πηγαδάκια γαλάζιων βουλευτών στη Βουλή ήταν εάν θα παραστούν ή όχι οι Καραμανλής και Σαμαράς στο street party που διοργανώνει το κόμμα της ΝΔ για τα 50 χρόνια από την ίδρυσή του. Λες και δεν είχαν άλλο θέμα για να ασχοληθούν. Εδώ έκλεισαν εναέριοι χώροι, στρατεύματα τέθηκαν σε ετοιμότητα, συνεδρίασε εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ και αυτοί την παραπολιτική τους. Τους έβλεπες εκεί στο Εντευκτήριο αλλά και στο καφενείο της Βουλής παρέες- παρέες και συζητούσαν κερνώντας ο ένας τον άλλον καφέδες και κουλούρια Θεσσαλονίκης ζεστά με κασέρι. Το αποτέλεσμα των συζητήσεων ήταν:
* Για τον Σαμαρά, οι βουλευτές έλεγαν με μια βεβαιότητα ότι είναι δύσκολο έως απίθανο να παραστεί. Ανάφεραν μάλιστα ότι ο πρώην πρωθυπουργός είναι σφόδρα ενοχλημένος από την ψήφιση του νόμου περί ομόφυλων ζευγαριών και από την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στα ελληνοτουρκικά και στο Κυπριακό. Βουλευτές κοντά στον Σαμαρά έλεγαν μάλιστα, ότι ο πρώην Πρωθυπουργός και πρώην αρχηγός της ΝΔ «δεν πρόκειται να γίνει η… γλάστρα μιας γιορτής που μόνον Μητσοτάκης θα μιλήσει…»
*Για τον Καραμανλή, μετά το τηλεφώνημα Μητσοτάκη το σκέφτεται εάν θα πάει, αλλά μάλλον όπως έλεγαν βουλευτές που συνομιλούν μαζί του τελικά «θα επικρατήσει η λογική της αποχής».
Υπήρξαν ωστόσο και ορισμένες φωνές που υπενθύμιζαν ότι το ποσοστό που έφτασε η ΝΔ επί Σαμαρά τον Μάιο του 2012 (18%) ήταν το χαμηλότερο στην 50χρονη ιστορία του κόμματος. Ακόμη και με προσωρινό Πρόεδρο Μεϊμαράκη η ΝΔ είχε λάβει 28%, τον Σεπτέμβριο του 2015.
***
Και οι Γερμανοί με τις… επιστροφές τους
Πάντως δεν είναι μόνον οι γαλάζιοι βουλευτές που φαίνεται να τους απασχολούν περισσότερο εάν θα παραστούν ή όχι οι Καραμανλής και Σαμαράς στο street party, παρά τα όσα τραγικά (και επικίνδυνα) συμβαίνουν στην περιοχή μας. Είναι και οι Γερμανοί, που χθες έδειξαν ότι ουδόλως τους απασχολεί. Αντιπροσωπεία Γερμανών ειδικών για τη Μετανάστευση επισκέφθηκαν στον υπουργό Νίκο Παναγιωτόπουλο, δεν είπαν κουβέντα για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή και τον ρωτούσαν τι θα γίνει με τις… επιστροφές. Για να εισπράξουν την απάντηση θα δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε το νέο κύμα προσφύγων μετά από τους ιρανικούς πυραύλους στο Ισραήλ.
Και οι Τούρκοι με τα κατασκοπευτικά τους αεροπλάνα τον χαβά τους. Δεν περνά ούτε μια μέρα (ακόμα και στη διάρκεια του θερινού- υποτιθέμενου μορατόριουμ) που να μην έχουν στείλει στο FIR Αθηνών τα κατασκοπευτικά τους drones ή ελικοφόρα αεροσκάφη τους, πραγματοποιώντας παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας. Βεβαίως αναγνωρίζονται καθημερινώς, αλλά έως πότε θα σταματήσει αυτό; Εκτός εάν έγινε συνήθεια αμφισβήτησης πάλι του εθνικού μας χώρου.
***
Ένας υπουργός πρώην Πασόκος για τις εκλογές στο ΠαΣοΚ
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης προέρχεται ως γνωστόν από το ΠαΣοΚ. Είχε κάποτε χρηματίσει μάλιστα και Γραμματέας του κόμματος, ενώ είχε διεκδικήσει παλαιότερα και την ηγεσία.
Ρωτήθηκε λοιπόν τώρα για τις εκλογές στο ΠαΣοΚ, όχι βεβαίως εάν θα ψηφίσει ή τι θα ψηφίσει, αλλά γενικά πώς βλέπει τις εκλογές σε ένα κόμμα που ήταν κάποτε σημαντικό μέλος. Όπως είπε εκείνο που τον ενδιαφέρει είναι οι εκλογές αυτές να «συμβάλουν στην σταθερότητα, στην ομόνοια και στη δημοκρατία της χώρας».
***
Η ιστορία μια φωτογραφίας: Η αλήθεια πίσω από τον αριθμό 28
Πριν καλά- καλά προλάβω να ξαναμετρήσω τα εικονιζόμενα πρόσωπα της αναμνηστικής φωτογραφίας, που δημοσίευσα χθες, έφτασε η διευκρίνιση του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό Θανάση Κοντογεώργη την οποία και ευχαρίστως δημοσιεύω.
Γράφει λοιπόν ο υφυπουργός: «Με αφορμή ανάρτησή μου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που συνοδεύτηκε από δύο φωτογραφίες για την αποχώρηση του μέχρι πρότινος διευθυντή μου, αναφέρεται ανακριβώς και αναληθώς ότι οι εικονιζόμενοι και εικονιζόμενες (28 τον αριθμό) αποτελούν όλοι και όλες συνεργάτες μου! Η αλήθεια είναι βέβαια διαφορετική. Τα συγκεκριμένα πρόσωπα είναι δημόσιοι υπάλληλοι, στελέχη της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού και όχι μετακλητοί συνεργάτες του γραφείου μου. Οι συνεργάτες που διαθέτω για την γραμματειακή και επιστημονική υποστήριξη είναι 6 (έξι), κανείς από αυτούς δημοσιογράφος, ενώ ο νόμος επιτρέπει 12 (δώδεκα) συνεργάτες. Παρακαλώ για τη δημοσίευση του παρόντος και την αποκατάσταση της αλήθειας»
Απαντώ: Ο κ. Κοντογεώργης, λοιπόν, εξηγεί ότι τα 28 άτομα που τον πλαισιώνουν στην φωτογραφία που ο ίδιος δημοσιοποίησε είναι υπάλληλοι της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού. Όχι μετακλητοί του Γραφείου του. Δεκτή η παρατήρηση για την αποκατάσταση της αλήθειας. Της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού, ωστόσο, προΐστατο, αν δεν κάνω λάθος, ο ίδιος. Αποτελούν συνεπώς, προσωπικό της Γραμματείας στην οποία προΐστατο. Η ουσία του σχολίου μου, λοιπόν, μάλλον δεν αλλάζει. Φαίνεται ότι όπου υπάρχει πολλή δουλειά πρέπει να υπάρχουν και πολλοί συνεργάτες (έστω «δημόσιοι υπάλληλοι»- όπως τους ονομάζει).