Ηταν ξανά Ολυμπιακός! Ο Θρύλος του Μεντιλίμπαρ θύμισε τον… περσινό ανοιξιάτικο εαυτό του και διέλυσε με 3-0 τη Μπράγκα, όντας ανώτερος σε ολόκληρη την αναμέτρηση. Πίεσε από το πρώτο λεπτό τους – επιρρεπείς στο λάθος – Πορτογάλους, άνοιξε το σκορ λίγο πριν την ανάπαυλα και τελείωσε την υπόθεση στο δεύτερο ημίχρονο, παίρνοντας τους πρώτους του βαθμούς στη League Phase του Europa League.

Πρόσωπο της αναμέτρησης ήταν ξανά ο Ελ Καμπί, που έβαλε το πρώτο και το τρίτο γκολ, ενώ ο Εσε έβαλε το δεύτερο. Πάρα πολύ καλός ήταν ο νεαρός Μουζακίτης, ενώ ο Ροντινέι απέδωσε ξανά εκπληκτικά ως εξτρέμ. Καλός ήταν – στην επιστροφή του – ο Ζέλσον Μαρτίνς, ενώ ο Τζολάκης είχε πολύ σωστές τοποθετήσεις.

Βασικός, ετών 17

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ επέλεξε να πάει με κλασικό σχηματισμό – τύπου 4-3-3 – δίνοντας σημαντική ψήφο εμπιστοσύνης στον Χρήστο Μουζακίτη, ο οποίος κέρδισε την παρουσία του με την εμφάνισή του κόντρα στον Ατρόμητο. Κατά τ’ άλλα, βασικός ξεκίνησε και ο Κοστίνια, αφού ο Ροντινέι πήγε στα εξτρέμ, ενώ από την αλλη πλευρά επιλέχθηκε ο Ζέλσον Μαρτίνς.

Στο πρώτο μέρος, οι Πειραιώτες είχαν ξεκάθαρα την υπεροχή, όντες πιο επικίνδυνοι και κυρίαρχοι στο μεγαλύτερο διάστημα. Εβγαζαν ενέργεια (με την παρουσία του Μουζακίτη να βοηθά σε αυτό) και χρείαζονταν, απλά, προσοχή στις τελικές αποφάσεις.

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε με ένα καλό κλέψιμο από το πρώτο λεπτό και έφτιαξε μία πρώτη… υποψία φάσης, όμως Ζέλσον και Ελ Καμπί δε συνδυάστηκαν ποτέ. Αντίστοιχα, τέσσερα λεπτά αργότερα ο Ζέλσον βγήκε στην κόντρα, αυτή τη φορά κατάφερε να «σπάσει» στον Ελ Καμπί, όμως – παρότι το γκολ μπήκε – ο Πορτογάλος υποδείχθηκε σε θέση οφσάιντ.

Αμέσως μετά, η Μπράγκα είχε την πρώτη δική της στιγμή, με τον Μπρούμα να βγαίνει εύκολα στην πλάτη της άμυνας, όμως η σωστή έξοδος του Τζολάκη τον ανάγκασε σε μία άστοχη κίνηση για να τελειώσει τη φάση. Ο Ολυμπιακός είχε γενικά την πρωτοβουλία των κινήσεων, κρατούσε τη μπάλα και έβγαζε ενέργεια, ιδίως με τους Μουζακίτη, Τσικίνιο και Μαρτίνς.

Στο 17’ ο Κάρμο έκανε μία σπουδαία μπαλιά, η οποία αιφνιδίασε την πορτογαλική άμυνα, όμως αιφνιδίασε… και τον Ελ Καμπί, ο οποίος δε συγχρόνισε σωστά την κεφαλιά του με την κίνηση της μπάλας, σπαταλώντας μία καλή ευκαιρία.

Ξανά ο Ελ Καμπί

Οσο περνούσαν, πάντως, τα λεπτά, τα προβλήματα της Μπράγκα στο πρέσινγκ γίνονταν όλο και πιο εμφανή Ο Ολυμπιακός την οδηγούσε σε λάθη και έδειχνε ότι μπορούσε να τα εκμεταλλευτεί, όμως κάτι του έλειπε στις τελικές αποφάσεις.

Ένα από αυτά τα λάθη οδήγησε τον Ροντινέι μέσα στη μεγάλη περιοχή των Πορτογάλων. Σούταρε από πλάγια θέση και υποχρέωσε τον Ματέους σε μία σημαντική επέμβαση, ενώ αμέσως μετά το σουτ του Μαρτίνς έξω από την περιοχή κατέληξε άουτ. Στο 30’, ο Εσε έκανε ένα καλό σουτ από πολύ μακριά, όμως ο Ματέους έδιωξε σε κόρνερ. Πολύ γρήγορα οι Πειραιώτες βρήκαν δύο καλές στιγμές από στημένα, με τον Ρέτσο και τον Ελ Καμπί να απειλούν με κεφαλιές.

Στο 38΄η Μπράγκα είχε μία τρομερή ευκαιρία, με τον Κωνσταντή Τζολάκη να επεμβαίνει, όμως, αποτελεσματικά με την… απόκρουση της βραδιάς σε σουτ του Ρικάρντο Ορτα στην κλειστή γωνία.
Η δικαίωση για τον Ολυμπιακό ήρθε λίγο πριν την ανάπαυλα και συγκεκριμένα στο 45’. Ο Αντρέ Ορτα… θυμήθηκε τα παλιά και ένα δικό του λάθος οδήγησε στο γκολ. Ο Ζέλσον πήρε τη μπάλα, την έδωσε ωραία στον Ελ Καμπί και εκείνος – με τη βοήθεια της τύχης και της κόντρας, αλλά πάντα με… δολοφονικό ένστικτο – έκανε το 1-0.

Ειχε και καλύτερο…

Στο δεύτερο μέρος, ο – δίχως αλλαγές – Ολυμπιακός μπήκε δυνατά και απείλησε με σέντρα του Τσικίνιο στα πρώτα δευτερόλεπτα. Δε χαμήλωσε ταχύτητα, συνέχισε να πιέζει μέχρι τη μικρή περιοχή και έδειχνε πως κυνηγά το δεύτερο γκολ και το «μαξιλαράκι» ασφαλείας.

Κι αυτό δεν άργησε να έρθει! Στο 52’, ο Ροντινέι έκλεψε και βγήκε στην κόντρα από τα δεξιά και έστειλε τη μπάλα προς τον Εσε. Ο Αργεντινός την πήρε από κόντρα και εκτέλεσε από κοντά τον τερματοφύλακα για το 2-0!

Αμέσως μετά, ο Ολυμπιακός… φλέρταρε με το τρίτο γκολ, όμως το σουτ του Τσικίνιο δεν ήταν καλό και η φάση κατέληξε σε άουτ. Ο Πορτογάλος ένιωθε ενοχλήσεις και αντικαταστάθηκε άμεσα από τον Γουίλιαν, ο οποίος πέρασε στο «10».

Με το που μπήκε ο Βραζιλιάνος έπαιξε τον ρόλο του, αφού η μπάλα κατέληξε στα πόδια του από την πίεση του Ελ Καμπί, την έδωσε σωστά στον Ροντινέι και εκείνος έκανε μια υποδειγματική σέντρα στον Μαροκινό κίλερ, που σκόραρε ξανά για το 3-0.

Έψαξε και τέταρτο

Ο Ολυμπιακός είχε… φτερά στα πόδια και ήθελε ακόμα περισσότερα. Στο 69′, χρειάστηκε να επέμβει ο Νταβίντ Κάρμο πάνω στη γραμμή για να σώσει την ομάδα του από παραβίαση, αφού ο Ορτα προσπάθησε να κρεμάσει τον εξουδετερωμένο Τζολάκη.

Στο 80′, με τους Ολιβέιρα και Ντόη να έχουν ήδη περάσει στο γήπεδο, ο Μεντιλίμπαρ έβαλε και τους Μασούρα – Πιρόλα, που επέστρεψαν αμφότεροι από τραυματισμούς. Το παιχνίδι είχε, πλέον… σβήσει, με τον ρυθμό να είναι πολύ χαμηλότερος. Τρία λεπτά αργότερα, όμως, ο Ολυμπιακός είχε μία εκπληκτική ευκαιρία με παράλληλο γύρισμα του Κοστίνια, το οποίο προκάλεσε ρήγμα στην άμυνα της Μπράγκα και λίγο έλειψε να γίνει το 4-0, αφού ο Μασούρας δε βρήκε για λίγο τη μπάλα.

Το 90ο λεπτό ήταν, περισσότερο, στιγμή… συμπερασμάτων, με το «καυτό» γήπεδο να αποθεώνει εν χορώ τους Μεντιλίμπαρ και Μουζακίτη. Τον πρώτο για τη δουλειά του, που ήταν… αδύνατο να μη φανεί και τον δεύτερο για την εκπληκτική του εμφάνιση, παρότι η μπάλα έκαιγε.