Euroleague: Τα στοιχήματα της χρονιάς – Τι κυνηγούν Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός

Πρεμιέρα κάνει απόψε η Euroleague 2024-25. Οι προσδοκίες κάθε ομάδας στη νέα σεζόν και το πρόγραμμα της 1ης αγωνιστικής - Πού θα δείτε τα παιχνίδια Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού.

Γιορτάζοντας την «αργυρή επέτειο» από τη χρονιά της σύστασής της (2000-01), η Euroleague προλειαίνει το έδαφος για το επόμενο μεγάλο βήμα. Το βήμα της διεύρυνσης προς Ανατολάς, της πώλησης των μετοχών της εταιρίας, αλλά και της επιβολής οικονομικών περιορισμών στις δαπάνες (salary cap, φόρος πολυτελείας).

Πριν συμβούν όλα αυτά, η νέα σεζόν έχει τζάμπολ απόψε Πέμπτη (3/10, 19:45, Novasports Prime) με τον κάτοχο Παναθηναϊκό να δοκιμάζεται στη «Γη της Επαγγελίας» του (Βερολίνο) κόντρα στην -ουραγό πέρυσι- Άλμπα. Η ημέρα θα συνεχιστεί με άλλες πέντε αναμετρήσεις, προτού την Παρασκευή (4/10, 20:30, Novasports Prime) ο Ολυμπιακός ψάξει μια νικηφόρα πρεμιέρα στην έδρα της ισχυρής Φενέρμπαχτσε. Ήταν η τελευταία ομάδα που οι Πειραιώτες είχαν κερδίσει πέρυσι (μικρός τελικός).

Συνολικά, καθεμιά από τις 18 ομάδες της κανονικής περιόδου ξεκινά τη διοργάνωση με τους δικούς της στόχους. Παράλληλα έχει να κερδίσει κι από τουλάχιστον ένα στοίχημα.

Ποιο είναι αυτό με σειρά κατάταξης;

Παναθηναϊκός

  • Ύστερα από τον θρίαμβο στο Βερολίνο το έβδομο αστέρι πλαισίωσε τα προηγούμενα έξι και η (ενισχυμένη) ομάδα του Εργκίν Αταμάν κυνηγά κάτι που ούτε στην υπερεπιτυχημένη δωδεκαετή θητεία του Ζέλικο Ομπράντοβιτς είχε καταφέρει: το περίφημο back to back. Μόνο τέσσερις ομάδες (Γιουγκοπλάστικά, Μακάμπι, Ολυμπιακός. Εφές) ανήκουν στο κλειστό αυτό κλαμπ και περιμένουν νέα μέλη. Το πρόβλημα για το Τριφύλλι είναι πως ανέκαθεν η διατήρηση στην κορυφή είναι δυσκολότερη της αναρρίχησης σε αυτήν.

Ρεάλ Μαδρίτης

  • Ο Τσους Ματέο ζει επικινδύνως από την πρώτη ημέρα που διαδέχθηκε τον Πάμπλο Λάσο στα ηνία των «μπλάνκος» κι αναγκαστικά στη διάρκεια της σεζόν θα χρειαστεί να πείσει ξανά για την καθοδηγητική επάρκειά του. Οι αντοχές του Ισπανού κόουτς δεν είναι αστείρευτές και τ’ αποτελέσματα θα ορίσουν τη μοίρα του σε μια μεταβατική περίοδο για τη «βασίλισσα» χωρίς Ροντρίγκεθ, Φερνάντεθ και Γιαμπουσέλε.

Ολυμπιακός

  • Οι συμμετοχές σε F4 δεν αρκούν πια και τη χρονιά της συμπλήρωσης των 100 χρόνων από την ίδρυση του Συλλόγου, στόχος είναι μόνο η επιστροφή στην ευρωπαϊκή κορυφή. Μ’ ένα πληρέστατο ρόστερ στα χέρια του ο Γιώργος Μπαρτζώκας αναλαμβάνει την αποστολή να συνδυάσει την πιστή αφοσίωση στην άμυνα μ’ ένα μπάσκετ των +80 πόντων. Η ένταξη των Βεζένκοφ, Ντόρσεϊ και Φουρνιέ δύναται να του το εξασφαλίσει – μένει απλώς να επιβεβαιωθεί στο παρκέ.

Φενέρμπαχτσε

  • Ρόστερ με ομογένεια πλέον, αλλά και δικές του προσθαφαιρέσεις αυτό που έφτιαξε ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους στην τουρκική ομάδα. Η χημεία των Γουιλμπέκιν – Μπάλντγουιν στην περιφέρεια και η διαχείριση του Μαριάνοβιτς στη ρακέτα θα αποτινάξουν ή όχι τον τίτλο του «loser» από τις πλάτες του Λιθουανού κόουτς.

Μονακό

Μπαρτσελόνα

  • Έκπληξη μεγατόνων η επιλογή του Ζοάν Πεναρόγια στην τεχνική ηγεσία αντί του (αποτυχημένου) Ρότζερ Γκριμάου. Οι «μπλαουγκράνα» εξακολουθούν να ξοδεύουν περισσότερο για παίκτες παρά για προπονητές κι αυτό είναι ένα ρίσκο που παίρνουν συνειδητά. Με τις όποιες συνέπειες.

Μακάμπι Τελ Αβίβ

  • Η «ξεσπιτωμένη» ομάδα του Όντεντ Κάτας, εξαιτίας των όσων συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή, θα στερηθεί για δεύτερη σερί σεζόν το ένθερμο κοινό του Τελ Αβίβ. Πέρυσι ανταπεξήλθε με 12 νίκες σε 16 ματς, αλλά θα κληθεί να επαναλάβει τις επιδόσεις της στη «Χάλα Πιονίρ» του Βελιγραδίου για να διεκδικήσει την υπέρβαση που άφησε στη μέση.

Μπασκόνια

  • Ο Μάρκους Χάουαρντ δεν θα πάψει να σουτάρει από μακριά, είτε είναι σε καλό βράδυ είτε όχι. Το ζήτημα για τον Πάμπλο Λάσο, που άφησε το Μόναχο για τη Βιτόρια, είναι το τι θα κατορθώσει να καρπωθεί από παίκτες της δεύτερης βαθμίδας μεταξύ των οποίων ο (δικός μας) Ρογκαβόπουλος, ο Φόρεστ, ο Καμπαρό κι ο Χολ.

Εφές

  • Έχοντας πληρώσει για να δελεάσει παίκτες όπως ο Νουόρα, ο Σμιτς, ο Τζόνσον, ο Γουίλις και ο Πουαριέ, ο πήχης ανεβαίνει αυτόματα για την τουρκική ομάδα. Μοιραίο είναι ο Τόμισλαβ Μιγιάτοβιτς νιώθει άβολα στη θέση του, κατανοώντας πως θα κρίνεται από ματς σε ματς και άνευ εκπτώσεων στη σκληρή γλώσσα.

Βίρτους Μπολόνια

  • Με 2-8 στα τελευταία δέκα ματς της κανονικής περιόδου το σύνολο του Λούκα Μπάνκι έπεσε σαν χάρτινος πύργος στην τελική ευθεία της περυσινής χρονιάς. Λογικό είναι να ψάχνει πρώτα απ’ όλα τη συνέπεια κι όχι να γίνει πάλι μια φωτοβολίδα που θα σβήσει ξαφνικά ενόσω λάμπει στον αέρα.

Παρτίζαν

  • Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς δεν βάζει, εύκολα, νερό στο κρασί του. Ούτε συμβιβάζεται με κακές χρονιές όπως η περυσινή. Πεισμωμένος και πάντα αδηφάγος για επιτυχία, έχτισε μια φρέσκια ομάδα, πιο γρήγορη κι αθλητική, που δεν έχει πολλά δικαιώματα σε λάθη. Γιατί τότε η κριτική θα είναι ακόμη αυστηρότερη για τον πολυνίκη προπονητή. Δεν θα πάει δηλαδή σε πάρτι.

Μιλάνο

  • Με ταβάνι τις 15 νίκες στις προηγούμενες δύο χρονιές, ο Έτορε Μεσίνα δεν θα ήθελε -σε καμία περίπτωση- να τριτώσει το κακό. Δαπανηρές κινήσεις γίνονται αφειδώς κατά τη διάρκεια της offseason, η σπίθα και η ουσία λείπουν από την ιταλική ομάδα. Θα βρεθούν εφέτος στην Αρμάνι;

Ζάλγκιρις

  • Η παρουσία του Αντρέα Τρινκέρι στα ηνία εγγυάται προκαθορισμένο σχέδιο κι ανταγωνιστικότητα. Η συνολική πορεία θα εξαρτηθεί από την ανταπόκριση στις αυξημένες ευθύνες που θα κληθούν να αναλάβουν οι Γουάλας, Φρανσίσκο και Μίτσελ. Όπως και την κατάσταση του Μπραζντέικις που επιστρέφει σε γνώριμα λημέρια (Κάουνας).

Μπάγερν Μονάχου

  • Μπάσκετ καλό η γερμανική ομάδα δεν έπαιξε πέρυσι, πληρώνοντας ακριβά την αδυναμία της να βρει εκτός έδρας νίκες που θα την ανεβάσουν. Τα play-in θα μπορούσαν να γίνουν εφικτός στόχος, αν ο νιόφερτος Γκόρντον Χέρμπερτ πάρει αρκετά παραπάνω από τον ασταθή Έντουαρντς που έχει πλέον δίπλα του Νέιπιερ και Μάνταρ.

Ερυθρός Αστέρας

  • Του Γιάννη Σφαιρόπουλου το έργο είναι πολύ πιο απαιτητικό από πέρυσι κι αυτό γιατί οι αφίξεις των Μίλερ-Μακιντάιρ και Κάναν αποσυμφορούν στην περιφέρεια τους «γυάλινους» Τεόντοβιτς – Νέντοβιτς. Αρκεί βέβαια να βρεθεί η κατάλληλη φόρμουλα αξιοποίησης τους και να μην μπλέκονται ο ένας στα πόδια του άλλου.

Βιλερμπάν

  • Ένας διψήφιος αριθμός νικών και το ευρωπαϊκό «step up» του Τεό Μαλεντόν θα καλύψουν τις προσδοκίες μιας ομάδας που μ’ έναν άπειρο προπονητή (Πουπέ) θα κοιτάξει πρωτίστως τις εγχώριες διοργανώσεις παρά μια ουτοπική ευρωπαϊκή εκτόξευση.

Άλμπα Βερολίνου

  • Σαν να παρέδωσε τα όπλα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού η γερμανική ομάδα, θα μεριμνήσει για την αξιοπρεπή εικόνα της και μερικές νίκες παραπάνω από τις πέντε περυσινές. Το φιλοθεάμον κοινό της δεν έχει απαιτήσεις, άλλωστε, αρκείται σε ελεύθερο μπάσκετ χωρίς πολλές σκοπιμότητες.

Παρί

  • Ομάδα μόλις έξι ετών με πρωτάρη προπονητή (Σπλίτερ) κι άνευ παράδοσης στη διοργάνωση δεν κουβαλά το «πρέπει». Μόνο και μόνο το γεγονός πως ως κάτοχος του Eurocup μετέχει στην ελίτ αποτελεί παράσημο. Αν δεν καταλήξει ουραγός της κατάταξης, ο «operator» Ντέιβιντ Καν θ’ ανοίξει σαμπάνιες.

Τα παιχνίδια της πρεμιέρας στην Euroleague

Πέμπτη 3 Οκτωβρίου

  • 19:45 Άλμπα – Παναθηναϊκός (Novasports Prime)
  • 20:00 Ζάλγκιρις – Μπαρτσελόνα (Novasports 2 HD)
  • 20:00 Μονακό – Μιλάνο (Novasports 5 HD)
  • 21:30 Μπασκόνια – Παρτίζαν (Novasports Start)
  • 21:45 Μπάγερν – Ρεάλ (Novasports 4 HD)
  • 21:45 Μακάμπι – Βιλερμπάν (Novasports 6 HD)

Παρασκευή 4 Οκτωβρίου

  • 20:30 Φενέρμπαχτσε – Ολυμπιακός (Novasports Prime)
  • 22:00 Βίρτους Μπολόνια – Εφές (Novasports 4 HD)
  • 22:00 Παρί – Ερυθρός Αστέρας (Novasports 5 HD)

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.