Επαναπατρισμός 60 πολιτών – Στη «μάχη» των «εκκενώσεων» C-130 και πολεμικό ναυτικό

Ολοκληρώθηκε η 1η επιχείρηση επαναπατρισμού από τον Λίβανο με τον κωδικό «Κόσμος» - Στη «μάχη» των εκκενώσεων και το πολεμικό ναυτικό. Οι φόβοι για κρίση στο μεταναστευτικό.

Με μεταγωγικό C-130 της Ελληνικές Πολεμικής Αεροπορίας επαναπατρίστηκαν από τη φλεγόμενη Βηρυτό, 60 πολίτες – 38 Κύπριοι και 22 Ελληνες.

Η επιχείρηση επαναπατρισμού με τον κωδικό «Κόσμος» ξεκίνησε σήμερα το πρωί, Πέμπτη (03-10-2024) και ολοκληρώθηκε το μεσημέρι.

Επιστροφή σε Λάρνακα – Ελευσίνα

Στο μεταγωγικό c-130 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας επιβιβάστηκαν οι Κύπριοι και οι Ελληνες πολίτες, οι μεν πρώτοι προσγειώθηκαν με ασφάλεια στο αεροδρόμιος της Λάρνακας και οι δεύτεροι, αμέσως μετά, στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας.

Το αίσιο τέλος της επιχείρησης επαναπατρισμού ανακοίνωσε μέσω X ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας, αμέσως μόλις το C-130 εισήλθε στο FIR Λευκωσίας.

Συντονισμός Αθήνας – Λευκωσίας

Η Αθήνα βρίσκεται σε συντονισμό με τη Λευκωσία, έχοντας διαθέσει ένα C-130 και αφού νωρίτερα υπήρξε συνεργασία των αρμόδιων υπουργών Άμυνας Νίκου Δένδια και Βασίλη Πάλμα, ώστε να εξυπηρετηθούν και τα αιτήματα που έχουν κατατεθεί από Κύπριους πολίτες.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές του ertnews.gr, έως χθες τα αιτήματα των Ελλήνων που επιθυμούσαν να εγκαταλείψουν τη χώρα ήταν περίπου 50, χωρίς ωστόσο να καταγράφεται τάση μαζικής φυγής. Οι κάτοχοι ελληνικού διαβατηρίου που βρίσκονται στο Λίβανο είναι περίπου 3.500, ενώ άλλα 1000 είναι τα συνδεδεμένα με αυτούς μέλη.

Η Μονάδα διαχείρισης κρίσεων

Η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών παραμένει σε λειτουργία προκειμένου να παρασχεθεί συνδρομή προς τους Έλληνες που θέλουν να επιστρέψουν στη χώρα. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επικοινωνούν με τις προξενικές αρχές στο Λίβανο.

Και το πολεμικό ναυτικό έτοιμο για επαναπατρισμούς πολιτών

Εκτός από τα δύο μεταγωγικά αεροσκάφη C-130, σε ετοιμότητα βρίσκονται και μονάδες επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού με δυνατότητα μεταφοράς πολιτών, ενώ στην ευρύτερη περιοχή πλέει και ελληνική φρεγάτα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής δύναμης σταθεροποίησης του Λιβάνου.

Ο κίνδυνος μεταναστευτικής κρίσης

Το ζήτημα των εκκενώσεων απασχόλησε χθες το απόγευμα τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με την Αθήνα να βρίσκεται σε απόλυτη εγρήγορση τόσο για την εκτέλεση του σχεδίου «Κόσμος», όσο και για την αντιμετώπιση μιας πιθανής προσφυγικής – μεταναστευτικής κρίσης.

Ειδικά για το τελευταίο, οι αρμόδιοι εξετάζουν ενδελεχώς κάθε διαθέσιμη πληροφορία για τις κινήσεις και τις μετακινήσεις πληθυσμών στην ευρύτερη περιοχή, καθώς η περίπτωση του Λιβάνου δεν είναι αντίστοιχη με αυτήν της Παλαιστίνης. Στην πολύπαθη χώρα της Μέσης Ανατολής, μέρος της οποίας ελέγχεται από τη Χεζμπολάχ, διαβιώνουν μετά το 2015 περισσότεροι από 2 εκατομμύρια Σύροι και Ιρακινοί πρόσφυγες, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες είναι και όσοι έχουν εκτοπιστεί τις τελευταίες ημέρες μετά την έναρξη των ισραηλινών επιθέσεων στο λιβανέζικο έδαφος.

Ένα πρώτο μέτρο που εξετάζεται από την Αθήνα είναι η αύξηση των θέσεων στα κέντρα υποδοχής, με τις ελληνικές αρχές πάντως να είναι έτοιμες να προφυλάξουν τα σύνορα της χώρας. Όπως πάντως επισημάνθηκε ήδη από την ηγεσία του Υπουργείου Μετανάστευσης, κι ενώ το μεταναστευτικό έχει καταστεί ξανά μείζον ζήτημα για τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, σε περίπτωση μαζικής φυγής προσφύγων από τον Λίβανο, τότε η Ένωση θα πρέπει να δράσει από κοινού, όπως άλλωστε προβλέπεται και στο νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο και ειδικά σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.