Μια νέα παρέμβαση βουλευτών ήρθε να ταράξει τα «γαλάζια» νερά, μόλις λίγα 24ωρα πριν από το street party της Νέας Δημοκρατίας για τη συμπλήρωση 50 ετών από την δημιουργία του κόμματος. Οκτώ βουλευτές θέτουν ερώτημα προς τους υπουργούς Εργασίας και Υγείας για τις φαρμακευτικές δαπάνες των χαμηλοσυνταξιούχων.

Η ομάδα των «8»

Οι οκτώ βουλευτές είναι διαφορετική ομάδα από τους 11 γαλάζιους βουλευτές που είχαν θέσει μόλις πριν από 2 εβδομάδες ερώτηση στον υπουργό Οικονομικών για τα κόκκινα δάνεια, κεντρίζοντας το ενδιαφέρον για τον αν τελικά το κενό της αντιπολίτευσης το καλύπτουν βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Οι ίδιοι τότε έλεγαν ότι δεν είναι μόνο οι 11 αλλά ότι θα προστεθούν κι άλλοι βουλευτές, ενώ σημείωναν με νόημα ότι θα υπάρξουν κι άλλες ερωτήσεις από συναδέλφους τους.

Και σε αυτήν την περίπτωση πάντως, οι «8» είναι βουλευτές που είτε καταψήφισαν είτε απείχαν από την ψηφοφορία για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών τον Φεβρουάριο. Πρόκειται για τους Μίλτο Χρυσόμαλλη, Γιάννη Ανδριανό, Αναστάσιο Δημοσχάκη, Θεόφιλο Λεονταρίδη, Μπάμπη Αθανασίου, Δημήτρη Καλογερόπουλο, Γιώργο Καρασμάνη και Γιώργο Πασχαλίδη.  Επιπλέον ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι κάποιοι από τους υπογράφοντες έχουν στενές πολιτικές σχέσεις με τον Αντώνη Σαμαρά αλλά και τον Κώστα Καραμανλή.

«Δεν αντιπολιτευόμαστε την κυβέρνηση»

Πάντως, γαλάζιος βουλευτής από τους «8» μιλώντας στο Βήμα, σημείωσε με νόημα ότι δεν αντιπολιτεύονται την κυβέρνηση απλώς θέτουν υπόψιν των υπουργών συγκεκριμένα προβλήματα πολιτών. Σημείωνε παράλληλα ότι δεν ασκούν αντιπολίτευση, αλλά απλώς ανταποκρίνονται στις κοινοβουλευτικές τους υποχρεώσεις. Από την άλλη, πηγές της κοινοβουλευτικής ομάδας μιλώντας στο Βήμα τόνισαν ότι «στα πεντέμισι χρόνια θητείας της κυβέρνησης είτε ομαδοποιημένα είτε μεμονωμένα έχουν κατατεθεί από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας περισσότερες από 9 χιλιάδες ερωτήσεις».

Δεν έχει εκτονωθεί η ένταση μεταξύ υπουργών και βουλευτών

Έμπειροι κοινοβουλευτικοί επιμένουν να λένε ότι έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον ότι μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες η κυβέρνηση καλείται να απαντήσει σε ερωτήματα που θέτουν οι βουλευτές του κόμματος. Όπως εξηγούν, παρότι το Μέγαρο Μαξίμου υποβαθμίζει το γεγονός, μετά την ερώτηση των «11» είχαν γίνει προσπάθειες των υπουργών να έρθουν πιο κοντά με τους βουλευτές. Για παράδειγμα, η συνάντηση που είχε πρόσφατα η Νίκη Κεραμέως με γαλάζιους βουλευτές στη Βουλή, καθώς και γεύματα που παρείχαν υπουργοί σε μέλη αρμόδιων επιτροπών. Και παρότι έγιναν αυτές οι ενέργειες, φαίνεται ότι δεν έχει εκτονωθεί η ένταση και οι βουλευτές συνεχίζουν να πιέζουν.

Θα συνεχιστούν οι συνδριάσεις Κ.Ο. – υπουργών

Πάντως αναμένεται να συνεχιστούν οι συνεδριάσεις της κοινοβουλευτικής ομάδας με τους υπουργούς της κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα στις 5 το απόγευμα είναι προγραμματισμένη συνάντηση του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη με γαλάζιους βουλευτές στη Βουλή, ώστε να τους ενημερώσει για θέματα του υπουργείου.

Οι ερωτώντες ζητούν να μάθουν:

1. Ποιος είναι ο ακριβής αριθμός των πρώην δικαιούχων του Ε.Κ.Α.Σ. και η προκαλούμενη δαπάνη στον προϋπολογισμό του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. από την απαλλαγή;

2. Ποιος είναι ο αριθμός των πιθανών συνταξιούχων δικαιούχων που πληρούν τα ίδια ηλικιακά και εισοδηματικά κριτήρια με τους πρώην δικαιούχους του Ε.Κ.Α.Σ. και ποια η πιθανή προκαλούμενη δαπάνη στον προϋπολογισμό του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. από την επέκταση και σε αυτούς της απαλλαγής από τη συμμετοχή;

3. Προτίθεστε να εισηγηθείτε διάταξη νόμου με την οποία θα ρυθμίζεται η επέκταση του ευεργετήματος της απαλλαγής από τη συμμετοχή στα συνταγογραφούμενα φάρμακα, εκτός από τους πρώην δικαιούχους του Ε.Κ.Α.Σ. και στους υπόλοιπους συνταξιούχους που πληρούν τα ίδια ηλικιακά και εισοδηματικά κριτήρια;

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να απαντήσει το υπουργείο Υγείας, χρησιμοποιώντας όμως στοιχεία και του υπουργείου Εργασίας. Οι βουλευτές κατέθεσαν απλή ερώτηση και όχι επίκαιρη. Βάση Κανονισμού της Βουλής οι αρμόδιοι υπουργοί έχουν περιθώριο 25 ημερών για να απαντήσουν γραπτώς στους βουλευτές.