Μέση Ανατολή: Συναγερμός στην Αθήνα – Οι φόβοι της κυβέρνησης, το έκτακτο σχέδιο

Ο πονοκέφαλος του προσφυγικού, ο φόβος για τρομοκρατικά χτυπήματα και η ανησυχία για την οικονομία - Στραμμένα στις εξελίξεις στη Μ. Ανατολή τα ραντάρ της ελληνικής κυβέρνησης - Τα μέτρα που αποφάσισε

Η κλιμάκωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή οδηγεί την κυβέρνηση στην κατάστρωση ενός σχεδίου εκτάκτου ανάγκης σε πολλά πεδία. Αυτό, άλλωστε ήταν και το βασικό θέμα που απασχόλησε την έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ την Τετάρτη. Το ζητούμενο δεν ήταν μόνο η ετοιμότητα για την απομάκρυνση Ελλήνων από την εμπόλεμη ζώνη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΕΞ στον Λίβανο υπάρχουν περί τους 3.600 Έλληνες πολίτες. Μέχρι στιγμής έχουν ζητήσει να φύγουν οι 50. Σήμερα, αναχώρησε ένα C-130 για να τους παραλάβει. Άλλο ένα θα διατεθεί για την απομάκρυνση των Κυπρίων πολιτών.

Ανησυχία για το προσφυγικό

Ο μεγάλος πονοκέφαλος της κυβέρνησης είναι αν η κλιμάκωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή μπορεί να οδηγήσει σε έκρηξη των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα. Ο Λίβανος φιλοξενεί περίπου 2,5 εκατομμύριο πρόσφυγες, κυρίως Παλαιστίνιους, σε δομές που τις διαχειρίζεται η Χεμπολάχ. Αν αυτό το σύστημα καταρρεύσει, τότε είναι ορατός ο κίνδυνος αύξησης των ροών προς τη χώρα μας, είτε μέσω της Τουρκίας είτε μέσω της Λιβύης.

Η χώρα από χθες βρίσκεται στο ανώτατο στάδιο επαγρύπνησης. Ο σχεδιασμός του ΚΥΣΕΑ κινείται σε δύο βασικούς άξονες,. Την συνέχιση της αυξημένης επιτήρησης των συνόρων αλλά την αύξηση της χωρητικότητας σε ορισμένες δομές φιλοξενίας προσφύγων, ως μέτρο πρόνοιας για το ενδεχόμενο να κατακλυστεί η χώρα μας από μεγάλες μεταναστευτικές ροές.

Μέτρα για τρομοκρατικά χτυπήματα

Το δεύτερο θέμα που συζητήθηκε στην έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ ήταν η πιθανότητα τρομοκρατικών χτυπημάτων, ζήτημα που αφορά όλη την Ευρώπη όχι μόνο τη χώρα μας, από τζιχαντιστές αλλά και αριστερούς αντισημίτες. Εξαιτίας της κλιμάκωσης της κρίσης στη Μέση Ανατολή, έχουν τεθεί σε αυξημένη επιφυλακή τόσο η ΕΛΑΣ όσο και η ΕΥΠ, ενώ αυξημένη επιτήρηση υπάρχει και στα σύνορα.

Μέχρι στιγμής το σύστημα ελέγχου και ταυτοποίησης πιθανών υπόπτων για τρομοκρατία έχει λειτουργήσει ικανοποιητικά, καθώς δεν υπάρχουν επιστροφές μεταναστών από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Όμως, καθώς συμπληρώνεται ένας χρόνος από την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και την έναρξη του πολέμου και διοργανώνονται διάφορες εκδηλώσεις συμπαράστασης στην Παλαιστίνη, αυξάνεται και η επιτήρηση. Αυξημένα μέτρα ασφαλείας θα υπάρξουν σε ιδρύματα και χώρους λατρείας.

Στον Εβρο ο Μητσοτάκης

Τον Έβρο επισκέπτεται την Πέμπτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Πρωθυπουργός θα παραστεί και θα μιλήσει σε εκδήλωση με θέμα «Εθνική Στρατηγική για την Περιφερειακή και Τοπική Ανάπτυξη.

Συζητάμε, Αποφασίζουμε, Προχωράμε, ΜΑΖΙ για τον Έβρο», στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο Δήμου Ορεστιάδας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει ένα συνολικό σχέδιο ανασυγκρότησης της περιοχής, αλλά ταυτόχρονα θα δοθεί έμφαση και στην επέκταση του φράχτη στη συνοριακή γραμμή με την Τουρκία.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.